Постинг
26.07.2010 10:42 -
Списък на консервантите в храните
E 200 - Sorbicacid - Получава се от плодове ( ягоди, малони, къпини, боровинки ) или по синтетичен път. Възможен дразнител на кожата. E 201 - Sodium sorbate - Няма данни за нежелани странични реакции Е 202 - Potassium sorbate - Няма данни за нежелани странични реакции E 203 - Calcium sorbate - Няма данни за нежелани странични реакции Е 210 - Benzoic acid - Добавка към алкохолни напитки, печени храни, сирена, дъвки, подправки, някои замразени храни, сосове, сладкарски изделия, заместител на захарта, използва се и в козметиката, а също като антисептик в някои противокашлени лекарствени средства или като противогъбично средство в мехлеми и др. Може да причини астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са случаи на неврологични разстройства, а поради взаимодействието й със серен бисулфид (222) може да провокира хиперактивност у деца. Е 211 - Sodium benzoate - Използва се като антисептик, като консервант и за подобрение вкуса на храни с ниско качество. В големи количества (над 25 мг на 250 мл) се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба като : Actifed, Phenergan, Tyrenol . Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване на кожата и уртикария. Е 212 - Potassium benzoate - При хора с алергии може да доведе до алергични реакции. Използването му е като на Е 210. Е 213 - Calcium benzoate - виж Е 212 Е 214 - Ethyl p-hydroxybenzoate - Препоръчва се избягване на употребата му , в някои страни е забранен . Е 215 - Sodium ethyl p-hydrobenzoate - като Е 214 Е 216 - Propyl p-hydrobenzoate - Възможен контактен алерген . Е 217 - Sodium propyl p-hydrobenzoate - като Е 215 Е 218 - Methyl p-hydrobenzoate - Възможни са алергични реакции. Въздейства предимно върху кожата. Е 219 - Sodium methyl p-hydrobenzoate - като Е 217 Е 220 - Sulphur dioxide - Получава се от въглищен катран. Всички съединения на сярата са токсични и употребата им трябва да се ограничава. Може да предизвика астматичен пристъп. Труден за метаболизиране при хора с увредена функция на бъбреците. Разрушава витамин В1. Използва се в бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, възбуждащи средства, вино, оцет, продукти от домати. Е 221 - Sodium sulphite - Използва се в пресните портокалови сокове. Виж и описаното за Е 220. Е 222 - Sodium hydrogen sulphite - Виж Е 220 Е 223 - Sodium metabisulphite - Виж Е 220 Е 224 - Potassium metabisulphite - Виж Е 220 Е 225 - Potassium sulphite - Виж Е 220 Е 226 - Calcium sulphite - Препоръчва се избягване на употребата му, в някои страни е забранен. Е 227 - Calcium hydrogen sulphite - като Е 226 Е 228 - Potassium hydrogen sulphite - Виж Е 220 Е 230 - Biphenyl Diphenyl - В някои страни е забранен, използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусовите плодове. Е 231 - Orthophenyl phenol - В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в сливи, моркови, праскови , нектарини, круши, стафиди, картофи, цитруси, ананаси, домати, чушки, череши. Е 232 - Sodium orthophenyl phenol - Виж Е 231 .
Следващ постинг
Предишен постинг
Само така, продължавай с този списък докрай, трябва да го знаем всички !!!
цитирайrebellion написа:
Само така, продължавай с този списък докрай, трябва да го знаем всички !!!
Мерси, има още ;)
Направо ще трябва да си го препиша този списък , няма как да се запомни всичко . Благодаря ти за труда !
цитирайАз си нося една такава таблица в чантата, където с червено са отразени тези консерванти, които не трябва да се съдържат в храните. Лошото е, че не във всички храни гима обозначение на консервантите, които се използват в тях или ако ги има са толкова ситни, че трудно се виждат. В повечето случаи пише -без консерванти, а като го сложиш в хладилника-примерно кисело мляко не се разваля цял месец, как става това без консерванти. Сложих твоите постинги за консервантите в моята блог-вълна "Полезни съвети от различно естество"
цитирайuniversalnite000 написа:
Направо ще трябва да си го препиша този списък , няма как да се запомни всичко . Благодаря ти за труда !
Направи го , ще ти е от полза ;)
kasnaprolet9999 написа:
Аз си нося една такава таблица в чантата, където с червено са отразени тези консерванти, които не трябва да се съдържат в храните. Лошото е, че не във всички храни гима обозначение на консервантите, които се използват в тях или ако ги има са толкова ситни, че трудно се виждат. В повечето случаи пише -без консерванти, а като го сложиш в хладилника-примерно кисело мляко не се разваля цял месец, как става това без консерванти. Сложих твоите постинги за консервантите в моята блог-вълна "Полезни съвети от различно естество"
Като че ли имаш право и с този пример с млякото - същите случаи и при мен . Дано въпреки това успеем да се ориентираме и опазим с тази информация , мерси за съдействието и успех :)
Poveche takava informacia e nuzna
цитирайsemtomovi написа:
Poveche takava informacia e nuzna
Мерси, ще има още . Друго е, като се знае ;)
но Е-тата се съдържат вече в почти всички храни. Най-опасни са от Е200 до Е300.
Трудно е да елиминираш всички продукти, които ги съдържат, но поне може да се ограничат максимално.
цитирайТрудно е да елиминираш всички продукти, които ги съдържат, но поне може да се ограничат максимално.
monaliza121 написа:
но Е-тата се съдържат вече в почти всички храни. Най-опасни са от Е200 до Е300.
Трудно е да елиминираш всички продукти, които ги съдържат, но поне може да се ограничат максимално.
Трудно е да елиминираш всички продукти, които ги съдържат, но поне може да се ограничат максимално.
:( И във вестника пише същото кои са най-опасни. Май трябва само да се спасяваме, с тази цел ги написах тук .
5. Посредством вредни и непълноценни храни гоите да бъдат превърнати в безпросветно стадо, в безинициативни, бездейни и .затлъстели свини. Кръвта им трябва да бъде кисела, а не алкална. ( Програма за изтребване на българския народ )
цитирайrebellion написа:
5. Посредством вредни и непълноценни храни гоите да бъдат превърнати в безпросветно стадо, в безинициативни, бездейни и .затлъстели свини. Кръвта им трябва да бъде кисела, а не алкална. ( Програма за изтребване на българския народ )
:( Не се учудвам вече ... на нищо
за този постинг!:)
Радвам се ,че мога да узная за Е-тата повече тук!:)
цитирайРадвам се ,че мога да узная за Е-тата повече тук!:)
:) Мерси , колкото повече знаем - толкова по-добре бихме могли да се предпазим ! Ще има още няколко постинга с останалите Е-та !
цитирайТърсене
Блогрол
1. minchomin.blog.bg - за всеки, който се интересува от духовни теми
2. universalnite000.blog.bg - интересен поглед към света
3. Беседа за трепетното отношение към словото на истината
4. мудрите
5. yosif.net
6. ПЪТЯТ НА ДУШИТЕ
7. ВОИНЪТ НА СВЕТЛИНАТА
8. 2012 , А ПОСЛЕ
9. ГМО - БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ
10. Началото на Обрата
11. РАЗМИСЛИ ЗА СОЦИАЛНИТЕ ИНОВАЦИИ
12. ОЩЕ РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА
13. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ДЕМАГОГИЯТА
14. РАЗМИСЛИ ЗА АВТОРИТАРНОСТТА
15. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - АГРЕСИВНОСТТА
16. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - РЕКЛАМАТА
17. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ЦВЕТОВЕ И ВЪЗДЕЙСТВИЕ
18. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - ЗАКОНЪТ НА КАРМАТА
19. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - КАРМА И ЕГРЕГОР
20. ЧАКРИТЕ
21. Нео и Подводни за промените
22. savremennik.blog.bg
23. ferdi.blog.bg - посланията
24. тибетско коремно-ключово упражнение
2. universalnite000.blog.bg - интересен поглед към света
3. Беседа за трепетното отношение към словото на истината
4. мудрите
5. yosif.net
6. ПЪТЯТ НА ДУШИТЕ
7. ВОИНЪТ НА СВЕТЛИНАТА
8. 2012 , А ПОСЛЕ
9. ГМО - БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ
10. Началото на Обрата
11. РАЗМИСЛИ ЗА СОЦИАЛНИТЕ ИНОВАЦИИ
12. ОЩЕ РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА
13. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ДЕМАГОГИЯТА
14. РАЗМИСЛИ ЗА АВТОРИТАРНОСТТА
15. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - АГРЕСИВНОСТТА
16. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - РЕКЛАМАТА
17. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ЦВЕТОВЕ И ВЪЗДЕЙСТВИЕ
18. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - ЗАКОНЪТ НА КАРМАТА
19. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - КАРМА И ЕГРЕГОР
20. ЧАКРИТЕ
21. Нео и Подводни за промените
22. savremennik.blog.bg
23. ferdi.blog.bg - посланията
24. тибетско коремно-ключово упражнение