Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2010 11:30 - ГМО - бомба със закъснител
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 32078 Коментари: 39 Гласове:
16

Последна промяна: 23.03.2010 11:38

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Мариана Ангелова
Ще се окажат ли генетично модифицираните организми /ГМО/, тези чудесии на генното инженерство, печеливш хит на транснационални компании и „ябълка на раздора” днес и в българското общество, бомба със закъснител за бъдните поколения? По-вероятно - да и по-малко – не. Да, защото натрупаният хилядолетен опит е доказал, че всяка намеса на „хомо сапиенс” в природните, наречени още Божии, дела е била в ущърб на хармонията човек - околна среда. За два века човешката дейност полуунищожи онова, което Земята е сътворявала стотици милиони годни. Всеки ден осъмваме с по-обезлесени гори, пресъхнали и замърсени реки и езера или с наводнения там, където те са били рядкост преди. Животни, растения, даже цели етноси са застрашени от изчезване. Дори когато е сразявал болестите – напр., с открития през 40-те години на миналия век пеницилин, и тогава времето е оспорвало победата на човека: могъщи убийци на микробите в началото, сега някои антибиотици се превърнаха в техен хранителен бульон. Навлизайки все по-дълбоко в структурата на живата материя, вкл. в разгадаването на човешкия ген /по-точно 99% от него, защото останалият 1% ревниво крие тайните си/, ние продължаваме да се сблъскваме с непознати и странни вируси-мутанти – най-пресният пример е H1N1. Не е ли това своеобразен ответ на майката-природа спрямо нашето упорство да я подчиним? Изкуствените торове и пестицидите увеличават добивите и спасяват реколтата, ала попадат и в човешкия организъм, предизвиквайки болестни последици – понастоящем алергиите заемат едно от първите места сред заболяванията и техните причинители включват почти всичко заобикалящо ни – от цветния прашец на цъфналите тополи до праховете за пране.

За момента

липсва единно мнение в световния научен елит, доколко безопасни са храните с ГМО.

Разбираемо е: „вълшебствата” се появиха преди двайсетина години, а това е твърде кратък период за категорична оценка на въздействието им. Така че, вероятността те да се окажат бомба със закъснител за поколенията съвсем не е за пренебрегване. ГМО и сега събират проклятията на дребни и средни земеделци, тъй като посевният материал за „свръхреколти” се предлага само от няколко компании: Монсанто /с централа в САЩ/, Новартис, Байер, струва скъпо и е защитен с клеймо „интелектуална собственост”.

Спомням си, че при провеждане на І Социален световен форум в гр. Порто Алегре, Бразилия /преди повече от десетина години/, на фотографиите в западния печат най-многобройни /и шумни, както отбелязваха репортерите/ бяха групите на селските стопани от Африка. Текстът на транспарантите им гласеше: „Долу генетично модифицираните организми!” Едва изкарващи прехраната си, тези селяни въобще не можеха да си позволят скъпоструващите ГМО семена. Малко по-късно т.нар. “сантиеровци” /безимотни бразилски селяни/, нападнаха с вили и лопати филиала на Монсанто в Бразилия и се опитаха да го разрушат. Няма да забравя разгорещената дискусия у нас по същата тема преди 8 години – един уважаван от мен специалист – д-р Ал. Гълъбов - още тогава предупреди за неясното въздействие на ГМО върху здравето в дългосрочен план. Горещо му възразиха биолози-генетици. И някак остро прозвуча изказването на бивш техен колега, че,

за да запазят научните си центрове, те работели върху генни модификации и… получавали дарения от гигантите в генното инженерство.

Но проблемът има и друга страна. След смъртоносния глад в Дарфур, след продължителните засухи в Етиопия и другаде, съпоставен с евентуални, недоказани увреждания, въпросът за изхранването на нарастващото в геометрична прогресия човечество става все по-нерешим. Как ще бъдат задоволени с храна към 2030 г. едни 9 милиарда души? При това в условия на деградирали почви и недостиг на вода, след като традиционното поливно земеделие „изпива” 70-80% от сладководните запаси на планетата? И също толкова важно - как да стане това в рамките на сегашния световен ред с неговия „1 златен милиард” и над други 5 милиарда човешки създания, живущи на средно или близо до това на мизерията равнище?

При настъпилото стълкновение между екологичните организации, твърдо против ГМО, от една страна, и могъщи политически и икономически фактори, от друга, всяка държава или междудържавен съюз вземат самостоятелно решение относно даването „зелена улица” на ГМО. САЩ, главното средище на научните централи на колосите, не забранява ГМО, макар напоследък и там да се издигнаха гласове на съмнение.

Канада е един от големите производители на генно модифицирана царевица.

Почти целият износ на Бразилия от соя се крепи на генно модифицирания й вариант.

Отначало ЕС бе поставил преграда за вноса на ГМО в Стария континент, но през октомври 2003 отвори врати, при условие, че потребителят бъде предупреден чрез етикет с означение „ГМО” или „произлезли от ГМО”. Дадоха се 6 месеца на доставчици и търговци за изпълнение на предписаните мерки. Съкращението „ГМО” трябваше да присъства и в менютата на ресторантите, ако ястията включват такива продукти или техни производни – растителни масла, захар, нишесте и пр. – по вкус не бихме ги различили. Извън маркировка тогава останаха месо, мляко и яйца от животни, хранени с трансгенетични съставки. Търговската мрежа бе длъжна да пази документите за доставените ГМО стоки в продължение на 5 години. Определена е границата – 0,9% съдържание на ГМО, над която етикетът е наложителен. ЕС е разработил и методика за анализ, организация на контрола и санкции
   

Какво представляват всъщност храните, предизвикващи толкова спорове и у нас?

Към категория „ГМО” спада всеки организъм – животно, растение, микроорганизъм, на който генетиците са придали едно или няколко нови качества. Генетично „пипнатата” царевица, т.е., с човешка намеса в нейното ДНК, е способна да произвежда инсектицид за самозащита. Трансгенетичното захарно цвекло, пък, създава при растежа си бактерия, която преборва най-опасния за него вирус. ГМ соя е устойчива на хербициди, унищожителни, обаче, за плевелите. Споменава се за трансгенетичен ориз, обогатен с желязо и витамин А, за картофи с много протеини. В ДНК-то на посевния материал на ГМ памук е въведена „формула”, водеща до развитие на бактерия за защита от вредители. Още по-впечатляващи са съобщенията от научно-изследователските лаборатории за постижения в животинското царство: кози, чието мляко съдържа човешки протеин, свойствен единствено на майчината кърма, мишки, флуоресциращи при облъчване с УВ-лъчи – за опити и др.

Общото между всички ГМО е, че те не могат да се появят по естествен път, нито чрез класическо кръстосване (ето тук някои генетици и философи съзират „забраната” на природата), а само в резултат на техники, засягащи най-тънката им структура – носителя на информация ДНК; техники, осъществими в лаборатории със свръхмодерна апаратура. Друго изключително съществено – семената на ГМ реколтите не възпроизвеждат качествата на „родителите” и за всяка нова сеитба стопаните трябва да купуват нов посевен материал или разсад – т.е., превръщат се в постоянни клиенти на компаниите-производителки. В този смисъл ГМО са истински Гордиев възел, в който се преплитат научен хъс, социални, политически и търговски интереси. „Разсичането” му зависи от трезвата преценка на управляващите в конкретната държава за бъдещия характер на земеделието й.

До преди 2 години, според статия в западно научно списание, 16 страни в света отглеждаха ГМО храни (фиг. 1). Виждайки и България между тях, реших, че е някаква грешка. Сега разбирам, че ставало дума за лабораторни експерименти, изнасяни и на опитни полета за ГМО, а сигурно и за вносни продукти от този тип. В световен мащаб най-голям е делът на соята (фиг. 2). Разпределението специално за царевицата по държави доскоро бе дадено на фиг. 3, но по последни неуточнени данни то се е увеличило някъде близо 2 пъти и като количество, и като брой на страните-производителки.

Още преди 5 години гневът и съпротивата на природозащитниците срещу „излизането” на ГМО на полето бе неусмирим: те просто ги изкореняваха. Възприета бе норма от 30 км, разстояние до „нормалните” им съседни насаждения . Спомням си, че зададен тогава въпрос от небългарска екологична организация остана без отговор: „Какво би станало, попитаха екоактивистите, ако трансгенетичното зеле, напр., в което е заложено свойството да устоява на пестициди, убийствени за плевелите, „прехвърли” това си преимущество на самите плевели?”. Най-общи съображения изказа д-р Кристиян Дюма, тогавашен директор на френския Национален център за научни разработки: „Опасността за повлияване на обикновените посеви от ГМО е твърде малка. На практика растителният свят включва в действие механизми, които дезактивират „пришълците”. Затова и лабораторното създаване на ГМО се удава много трудно – понякога успеваемостта е 1:10”. Но аз си припомням и думите на откривателя на ДНК – Джеймс Уотсън: „Ние не можем да играем ролята на Господ.”

От половин месец в България текат дискусии, вкл. по БНТ, във връзка с разглеждания в Народното събрание проектозакон за ГМО, на дневен ред, както ни се обяснява, за „хармонизиране на българското и европейското законодателство”. Не стана ясно, обаче, политиката за бъдещето на земеделието ни. През 2001 г. Министерството на земеделието и горите /тогава/ прие наредби 21 и 35 за развитие у нас на органично земеделие, неувреждащо околната среда и почвите. Отдавна е изградена и Международна федерация за органично земеделие. Тя популяризира положителния опит на развиващи се страни в тази насока. В Куба, напр., се наложи „земеделието на трите сестри” – царевица, фасул и касава, което дава двойно по-високи добиви от тези, които би дала всяка от тях, ако се отглеждаше като монокултура. Фермери на ориз в Бангладеш изхвърлят пестицидите и започват да отглеждат риби в оризарниците – така се запазва и разширява биоразнообразието и същевременно се унищожават вредителите по ориза. Сеитбообращението, засаждането на дървета и храсти по границите на нивите, служещи да подслоняват птици и бръмбари – естествени регулатори на посевните вредители, и т.н. и т. н. са все даващи добър резултат практики.

Накрая, без да навлизам във водите на световната геополитика, ще приведа становища на известни учени относно ГМО.

Вандана Шива - президент на Изследователската фондация за наука, технология и екология в Индия и носителка на алтернативна Нобелова награда: „Трансгенетичните растения са патентовани. На фермерите не е позволено да запазват и разнасят семена от тях. Така една хилядолетна традиция се превръща в криминално действие. Органичното земеделие е единствената възможност за Юга и за Севера”.

Ханс Керен – носител на световна награда за храните: „Когато посещавам земеделските изследователски институти в Африка и Индия, намирам лабораториите за биологичен контрол полупразни и със счупени прозорци. Докато биотехнологичните лаборатории са нови, съвременно обурудвани и с персонал. Тук е големият проблем”. /той е голям и за България, ще допълня/

Регина Фурер - президент на Швейцарската организация на органичните фермери: „За мен е очевидно, че генното инженерство трябва да бъде далеч от земеделието. Ние имаме много по-добри решения, отнасяйки се внимателно и почтително към Природата”.

Ще завърша с мнението на проф. Ма Ван Хо, преподавател по биология в Отворения Университет във Великобритания: „Аз съм учен, който обича науката и вярва, че тя и технологиите могат да помогнат за изграждане на един по-добър свят, за преборване глада в света. Но трябва да се избере правилният начин, и то от самите хора. В природата всичко е свързано и динамично. Защитниците на генното инженерство се промъкнаха в ерата на механиката, но една технология не е достатъчно да бъде само новаторска!”

http://psihobg.com/?p=710





Тагове:   бомба,   ГМО,


Гласувай:
16




1. анонимен - Dobra informaciq i neka ne se usp...
22.03.2010 17:36
Dobra informaciq i neka ne se uspokoqvame sled poslednite protesti
цитирай
2. galatceq - Но разбира се, аз с тази цел публи...
22.03.2010 17:40
Но разбира се, аз с тази цел публикувах въпросното мнение ! Нека покажем , че не сме стадо, водено от овчари !
цитирай
3. анонимен - Neka da vodim bitkata
22.03.2010 19:09
Blagodaria za iniciativata da se osvedomiavat vsichki po vuprosa za GMO. Tova e edna zaplaha za nas, za pokoleniata, za cialat zemia i za sujalenie borbata se vodi shreshtu ogromni korporativni giganti. Vseki glas, vseki chovek s malkoto koeto moje da dade v tazi borba e vajen.
цитирай
4. galatceq - И аз благодаря - за позицията и по...
22.03.2010 19:11
И аз благодаря - за позицията и подкрепата ! Стига с манипулациите на тези корпорации !
цитирай
5. анонимен - Хайде стига
22.03.2010 19:24
Хм,ако за 'някакви' си 20 години не може да се установи дали нещо е вредно,колко още време трябва?Патентоването на нещо е старо ,колкото и капитализма и по тази логика трябва да забраним и продуктите на фармацевтичните компании,понеже и те печелят на гърба на слабите...в тази кампания не виждам смисъл и мисъл,само упорита еко/много наподобяваща комунистите/ активност.Решения като това не бива да се взимат от заблудени актиивисти,а от хора запознати с материята.
цитирай
6. galatceq - Ооо, явно ти си много навътре, щом ...
22.03.2010 19:26
Ооо, явно ти си много навътре , щом така реагираш ? По-добре се поинтересувай подробно за ефектите от тези "продукти" , както и за фармацевтиката, която споменаваш ;)
цитирай
7. анонимен - Не просто чакам някой да даде 1 /е...
22.03.2010 19:34
Не просто чакам някой да даде 1 /един/ линк към НАУЧНО изследване доказващо дори полъх на вредно влияние на ГМО.Не искам да чувам 'четох,гледах в youtube,някъде чух....."....един единствен документ...Чакам....и не ми пробутвайте 90 дневното изследване на мишките-всички са си живи:)
цитирай
8. анонимен - Ха, ха. . . . душица мамина, разбр...
22.03.2010 19:44
Ха,ха....душица мамина ,разбрахте ли колко сте зле?:)))Един линк с доказателство не можете да намерите...
цитирай
9. galatceq - :) Търсете доказателствата само в ...
22.03.2010 20:15
:) Търсете доказателствата само в Монсанто тогава , те ще ви допаднат навярно :)
цитирай
10. анонимен - ГМО
22.03.2010 20:53
Колко пчели са останали в Канада и САЩ?
Колко Българи ще имат полза/ материална, и нематериална/ от разрешение на ГМО в България?
Не е ли по-престижно да остане българия чиста от ГМО, отколкото да бъдат забранени нашите земеделски стоки в голяма част от света?
Ако са безвредни ГМО, защо не ги предлагат за натура 2000?
Според мене: ГЕРБ са ползвали финансова подкрепа от великите ГМО компании и сега са им задължени.
цитирай
11. tomcat - Не просто чакам някой да даде 1 /е...
22.03.2010 22:36
анонимен написа:
Не просто чакам някой да даде 1 /един/ линк към НАУЧНО изследване доказващо дори полъх на вредно влияние на ГМО.Не искам да чувам 'четох,гледах в youtube,някъде чух....."....един единствен документ...Чакам....и не ми пробутвайте 90 дневното изследване на мишките-всички са си живи:)




Виж статията по темата в блога ми тъпако!
цитирай
12. galatceq - :) Дали ще я види ? Аз за всеки случай ...
22.03.2010 22:42
:) Дали ще я види ? Аз за всеки случай съм добавила статията ти към моята блог-вълна, има какво да се прочете наистина !
цитирай
13. galatceq - Колко пчели са останали в Канада и ...
22.03.2010 22:45
анонимен написа:
Колко пчели са останали в Канада и САЩ?
Колко Българи ще имат полза/ материална, и нематериална/ от разрешение на ГМО в България?
Не е ли по-престижно да остане българия чиста от ГМО, отколкото да бъдат забранени нашите земеделски стоки в голяма част от света?
Ако са безвредни ГМО, защо не ги предлагат за натура 2000?
Според мене: ГЕРБ са ползвали финансова подкрепа от великите ГМО компании и сега са им задължени.

сигурно има нещо такова, особено като се знае, че не политиците реално управляват, а корпоративните интереси ;)
цитирай
14. baimomchil - Тоя Паляк Анонимния
22.03.2010 23:09
Не случайно е анонимен, щото е провокатор. Аз ще попитам следното. Дайте доказателства, че ГМО не вредят! Няма такова. Айде да опростим въпроса:

Ако имаме 1 гъба и незнаем дали е отровна или безвредна, колко от вас ще е изядат?

А да си припомним ли опитът ДДТ-то?
цитирай
15. kasnaprolet9999 - Сложих постинга ти към
22.03.2010 23:53
моята блогвълна 4Здравия разум надделя, България свободна от ГМО"

Там съм дала един линк на сайт, в който има достатъчно научни обяснения за вредата от ГМО. Сайтът е в процес на допълване и ще има доста интересни неща, включително и за онзи заблуден анонимен №5 , който иска научни доказателства.
Ето линка:
www.bezgmo.info
цитирай
16. rat - Никой не може да спре "прог...
23.03.2010 09:25
Никой не може да спре "прогресЪТ". Абсолютно безмислено е да се налагат забрани. Благодарение на част от изброените открития човешката популация е достигнала днешната си численост. Колкото повече се изследва и се работи върху ГМО, толкова по-малко поразии ще се направят. Има държави, в които чрез ГМО се изхранва населението. Това е като атомът, той може да бъде смъртоносен, но може и да дава живот. Нека не изпадаме в излишни крайности. Колкото и да говорим срещу прогресЪТ "той" излекува много болести и помогна на човекът да продължи да съществува, да оцелява и да се увеличава като численост. В природата това е важното...............НО всеки вид стига своята кулминация рано или късно и идва неговият край..........Ние трябва да се стремим да отложим този край възможно най-далеч във времето.
цитирай
17. rakurs - В страната има две организаций на потребителите.
23.03.2010 09:43
И двете членуват в световната организация.И двете изглежда са хапнали кюфтенца щом така се спотайват.Хайде милички излезте със становище,затова ядете народни парички.
цитирай
18. rakurs - Каквото и да ми говорят знам, че става дума за пари.
23.03.2010 10:15
цена ГМО култура .......
-
цена ЕКО култура .......
____________________
печалба/2010г./ .......

Към печалбата трябва да прибавим патентните и сродни права/зависимостта на потребителите/.
Това е печалба 2010г.която ще расте с монополизацията на пазара.
Също така ще бъдат заведени безброй дела за нарушени авторски права.Фермера трябва да се оправдава,как ще докаже невинноста си,ще помоли обвинителите за експертиза?Освен това неговата продукция е на полето,т.е. прите са му на полето а тойще се бори с мощните ГМО производители.Не е нужно да си пророк за да познаеш кой ще спечели ,независимо какво ще постанови съда.
цитирай
19. galatceq - моята блогвълна 4Здравия разум ...
23.03.2010 10:50
kasnaprolet9999 написа:
моята блогвълна 4Здравия разум надделя, България свободна от ГМО"

Там съм дала един линк на сайт, в който има достатъчно научни обяснения за вредата от ГМО. Сайтът е в процес на допълване и ще има доста интересни неща, включително и за онзи заблуден анонимен №5 , който иска научни доказателства.
Ето линка:
www.bezgmo.info

Благодаря , нека всеки,който има информация по този въпрос я изложи в блога и да правим общи блог-вълни !
цитирай
20. kasnaprolet9999 - rat
23.03.2010 11:07
Компаниите обещават голямо увеличение на добивите от ГМ-култури в сравнение с обикновенните култури. За 13 г. това не се е потвърдило. След няколко години отглеждане те дори спадат с около 20% в сравнение с конвекционалните сортове. Наред с постоянната нужда от закупуване на все по-скъпи семена и препарата това не води до обещаните печалби, а точно обратното: обедняване и зависимост. Големите биотехнологични концерни са много силни и могат да въздействат на правителствата дори в най-големите градове и напреднали държави. След провала на Монтесанта в САЩ, Канада, Индия, Африка и Латинска Америка, компанията търпи срев на борсите. На ред е Европейския съюз. Лобитата в полза на ГМО има и на най-високо ниво в администрацията на съюза. Правителствата на страните-членки биват притискани да свалят колкото може повече пречки пред свободното разпространение на ГМО. Единствената преграда е общественото мнение, което е силно против ГМО. Гражданите на ЕС се пребориха поне да знаят какво ядат(в САЩ етикетът "съдържа ГМО" до миналата година беше забранен). Австрия, Франция, Гърция, Унгария, Германия и Люксембург са задействали предпазни клаузи, а Ирландия и Кипър и няколко провинции на Австрия са обявили тотална забрана на ГМО. България не трябва да се превръща в опитно поле за отглеждане на ГМО, които причиняват непоправими щети на природата!!! През последните години се появиха независими изследвания, които доказват, че ГМО причиняват увреждане на черния дроб, бъбреците, имунната система и способността за размножаване на опитни животни.Чрез насекомите, вятъра, птиците и дивите животни прашец от ГМО-семена попада върху техни диви роднини или културни сортове, при което чуждия ген се предава в потомството. химическата радиация изчезва с времето, но замърсяването с ГМО е вечно и се разпространява все повече с годините, защото е част от самия живот. ГМО води до унищожаването на полезни насекоми, които участват в опрашването. След десетина години отглеждане на ГМО почвата загива.
цитирай
21. rat - До kasnaprolet9999
23.03.2010 12:54
Е и? Не е възможно да се спрат опитите с генното модифициране. Тук не става дума само за количествената част на добивите. Става дума за създаване на сухолюбиви, сенкоиздръжливи, студоустойчиви видове. Замисли се защо в сакндинавските страни ГМО са разрешени за отглеждане. Вредата от консумация на ГМО продукти изобщо не е доказана научно. Вредата от ГМО отглеждане на дадена територия е също адски относително нещо. Мигриращите видове птици могат да донесат семена, а вятърът полени от адски отдлечени краища на света.
Еми, аз мога да си внеса семена от САЩ и да си ги гледкам "на село" в градинката.
Истерията около ГМО също е добре финансово обезпечена, така както и анти-ядрената енергетика кампания е добре обезпечена от определени енергийни и корпоративни лобита.
Забраната на ГМО опити и изследвания ще нанесе много по-големи щети, защотото ще се прави на тъмно и напълно безконтролно.
Всяко забавяне на човешките "открития", в която и да било сфера води единствено и само да проблеми свързани с глад и болести.
Колкото и да се говори за вредата от определени неща е безпорен факт, че продължителността на живота е нарастнала и продължава да нараства, а висока детска и друга смъртност имаме само там където има глад и липса на ваксини и "вредни" лекарства.
цитирай
22. galatceq - В книгата "Световната кон...
23.03.2010 13:02
В книгата "Световната конспирация срещу здравето" има доста примери за ваксините и вредните генни манипулации , моята препоръка е да я препрочетем ;)
цитирай
23. rat - В книгата "Световната кон...
23.03.2010 13:14
galatceq написа:
В книгата "Световната конспирация срещу здравето" има доста примери за ваксините и вредните генни манипулации , моята препоръка е да я препрочетем ;)

Хаха. Благодарение на ваксините човечеството се пребори с болести като туберкулоза, едра шарка, коклюш, дифтерия и какво ли още не. Благодарение на "вредните" антибиотици и инсектицидните препарати маларията беше снижена до минимум. Една болест, която е убила над 1 200 000 000 човека. Продължителността на човешкия живот е увеличена през годините средно с около 15 години. Всяко залитане в крайности е смешно.
цитирай
24. galatceq - Прав си, че залитането е неуместно, ...
23.03.2010 15:07
Прав си, че залитането е неуместно, но за мен самото матералистично възприятие на живота, отричащо например алтернативните медицински възгледи, които разглеждат човек като съвкупност от енергийни полета и търсят лечение именно там - от това по-голямо залитане ... здраве му кажи ;)
цитирай
25. kasnaprolet9999 - Не ми давай за пример скандинавските страни.
24.03.2010 13:36
Там и наркотиците са разрешени, а законите се спазват, има строг контрол върху това. Там ако нямаш разрешение няма да можеш да си внесеш семенца и да си ги гледаш в двора. Тук глобата за това евентуално твое деание ще бъде в порядъка от 500 000 лв. до 1 00 000 лв., но дали ще те хванат, не се наемам да гадая.
Колкото до опитите за сухолюбиви, сенкоиздръжливи, студоустойчиви видове да си ги правят там, където имат нужда, в България това не е необходимо, ние не сме опитно поле. Моят баща е бил агроном и ако му се случи да говори с такъв като теб ще го навре в кучи задник, нищо че минава 85 г. Нямало доказателста за вредата им, да бе, ярвам ти.
цитирай
26. rat - Там и наркотиците са разрешени, а ...
24.03.2010 14:37
kasnaprolet9999 написа:
Там и наркотиците са разрешени, а законите се спазват, има строг контрол върху това. Там ако нямаш разрешение няма да можеш да си внесеш семенца и да си ги гледаш в двора. Тук глобата за това евентуално твое деание ще бъде в порядъка от 500 000 лв. до 1 00 000 лв., но дали ще те хванат, не се наемам да гадая.
Колкото до опитите за сухолюбиви, сенкоиздръжливи, студоустойчиви видове да си ги правят там, където имат нужда, в България това не е необходимо, ние не сме опитно поле. Моят баща е бил агроном и ако му се случи да говори с такъв като теб ще го навре в кучи задник, нищо че минава 85 г. Нямало доказателста за вредата им, да бе, ярвам ти.

Не знам коя е тази скандинавска страна с разрешени наркотици??????????? Обърка се в геогрфията нещо:)))))))))))).
Ще ми е интересно някой да се опитва да ме завира на топло:))))))))))))
България все повече и повече ще се нуждае от сухоустойчиви видове.
Пак ще се повторя, всяко дърпане на юзди и спиране на развитието и прогреса, в която и да е област, намалява възможността да оцелеем по дълго като биологичен вид.
цитирай
27. galatceq - Странно ми е такова тълкувание на ...
24.03.2010 14:39
Странно ми е такова тълкувание на прогреса ... материалистично само и единствено !
цитирай
28. kasnaprolet9999 - rat
24.03.2010 15:03
Според основните производители и разработчици на ГМO (най-мащабната компания на име Monsanto) - тези култури би трябвало да са по-издържливи на лоши климатични условия, на третиране с пестициди, по-лесни за култивиране и в този смисъл по изгодни за отглеждане и консумиране. По този въпрос и относно това до колко безопасно за човека и околната среда е пускането на ГМО в природата и търговската мрежа се водят научни спорове от самата им поява на пазара и в природата. Решението за това дали ГМО са "ОТНОСИТЕЛНО" безвредни се поверява на експерти тясно свързани с ГМО-индустрията, като обикновено заключението е, че "НЯМА ДОСТАТЪЧНО ДАННИ, ЗА ДА СЕ СЧИТА, ЧЕ ГМО СА ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО И ПРИРОДАТА". От друга страна множество независим учени и организации провеждат изследвания регистриращи в опитните субекти хранени изцяло с ГМО развитие на АВТОИМУННИ ЗАБОЛЯВАНИЯ, ТЕЖКИ АЛЕРГИИ, СТОМАШНИ ЛЕЗИИ, ТУМОРИ, РАК...
Колкото до семената, виж тази информация
http://www.agrolink.org/agrolink/news.php?idarticles=154&idcategories=1

Имах предвид , че в тези страни режима за употреба на наркотици е по-либерален, особено в Холандия, където има определени места, където можеш да влезеш и да ги употребяваш, без да си преследван от закона, стига да си пълнолетен.Наркозависимите се лекуват от държавата с малки дози наркотици, има много организации, които се занимават с лечението им по различни способи т.н.
цитирай
29. rat - До kasnaprolet9999.
24.03.2010 15:28
Холандия не е скандинавска страна. Поне според мен.
Аз не твърдя, че ГМО са безвредни. Само твърдя, че ако "вземем да горим на клада учените, които се занимават с ГМО", ще забавим научния прогрес с няколко века. Светата инквизиция е свършила подобна глупост. Целта на всеки биологичен вид е неговото собствено оцеляване. Всички открития в сферата на генното модифициране съм убеден, че ще бъдат полезни, ако се използват за хуманни и мирни цели. Самите открития и разработки сами по себе си не са нещо зло и вредно. Ние хората можем да ги ползваме за подобни цели.
Това конспиративно говорене за монсанто ми идва твърде много.
цитирай
30. rat - Странно ми е такова тълкувание на ...
24.03.2010 15:30
galatceq написа:
Странно ми е такова тълкувание на прогреса ... материалистично само и единствено !

Аз не виждам нищо "духовно" в този казус.
цитирай
31. galatceq - Странно ми е такова тълкувание на ...
24.03.2010 15:33
rat написа:
galatceq написа:
Странно ми е такова тълкувание на прогреса ... материалистично само и единствено !

Аз не виждам нищо "духовно" в този казус.

;) Напротив - има , това, че тези хора слагат печалбите над всичко останало, в това число естествено заложени природни програми не ти ли говори нещо ?
цитирай
32. rat - За това не са виновни "тези ...
24.03.2010 15:40
За това не са виновни "тези хора". Такъв е глобалният икономически модел. Всичко е свързано с печалба. Ако не играеш по тези правила просто изчезваш и друг заема твоето място. Капиталът винаги побеждава, но това е друга тема:))))))))))))
Аз не коментирам компанията, която е лидер при ГМО, а ГМО като възможност за решаване на някои големи проблеми на човешката популация, като нейното изхранване например. Аз лично съм привърженик на изкуствения отбор и селекцията като метод за подобряване на някои параметри на селскостопанските култури, но това е по-трудния и по-скъпия метод. Защо да превъзпитавам някой, като мога директно да му сменя чипа отговорен за неговият проблем :)))))))))))))))))).
цитирай
33. galatceq - Казваш - Капиталът винаги побеж...
24.03.2010 15:52
Казваш - Капиталът винаги побеждава, но това е друга тема:))))))))))))
Жалко , много жалко ... как все още има такива разсъждения !
Защо да превъзпитавам някой, като мога директно да му сменя чипа отговорен за неговият проблем :)))))))))))))))))). - а какво ще кажеш за това тогава : Преди три дни в самоковското село Злокучене министьр-председателят Симеон Сакскобургготски прикани журналистите: "Променете си чипа, наистина." Да ти сменят чипа е желание, изразено много отдавна от спецслужбите на някои от държавите свръхсили, които продължават разработването на т.нар. психотропно оръжие. Военните най-често отричат съществуването на такова, или дават мъгляви обяснения, когато бъдат попитани за него. Но то съществува. Най-общо казано, това са генератори, излъчващи вълни с определена честота и интензитет, които въздействат на човешката психика. По този начин например би могло да се внушава чувство на обреченост и паника сред населението или армията. При опитите за осъществяване на дистанционен масов контрол се използва способността на електромагнитни вълни с различни честоти да предизвикват определени ефекти върху поведението и здравето на човека. Възможността за повлияване от разстояние на работата, ума и организма като цяло е обект на изследване от десетилетия и от ЦРУ, и от бившето КГБ.
цитирай
34. kasnaprolet9999 - rat-защо конспиративно, ето ти малко данни от статистиката
24.03.2010 15:57
В момента корпорацията Монсанто държи монопол върху производството на 90% от видовете ГМО. До нея се нареждат Синджента, Дюпон, германската BASF. Фермерите могат да ползват семената само един сезон, след което са длъжни да купуват нови. Цената на семената и препаратите постоянно расте, което силно намалява печалбите. В Индия условията за отглеждане на ГМ-памук на Монсанто се оказаха непосилни за мнозина, вследствие на което над 100 000 души отнеха живота си. Монсанто агресивно налага своя продукт. Фермерите в САЩ и Канада, които не желаят да отглеждат ГМ-култури, са в постоянен риск от замърсяване на насажденията си. Монсанто ги преследва, защото ги подозира, че използват патента им. Повечето предпочитат да платят глобите и да не се стига до съд, защото съдът най-често подкрепя концерна: независимо от начина на замърсяване Монсанто става собственик на продукцията на съответният фермер.
цитирай
35. rat - Казваш - Капиталът винаги побеж...
24.03.2010 16:56
galatceq написа:
Казваш - Капиталът винаги побеждава, но това е друга тема:))))))))))))
Жалко , много жалко ... как все още има такива разсъждения !
Защо да превъзпитавам някой, като мога директно да му сменя чипа отговорен за неговият проблем :)))))))))))))))))). - а какво ще кажеш за това тогава : Преди три дни в самоковското село Злокучене министьр-председателят Симеон Сакскобургготски прикани журналистите: "Променете си чипа, наистина." Да ти сменят чипа е желание, изразено много отдавна от спецслужбите на някои от държавите свръхсили, които продължават разработването на т.нар. психотропно оръжие. Военните най-често отричат съществуването на такова, или дават мъгляви обяснения, когато бъдат попитани за него. Но то съществува. Най-общо казано, това са генератори, излъчващи вълни с определена честота и интензитет, които въздействат на човешката психика. По този начин например би могло да се внушава чувство на обреченост и паника сред населението или армията. При опитите за осъществяване на дистанционен масов контрол се използва способността на електромагнитни вълни с различни честоти да предизвикват определени ефекти върху поведението и здравето на човека. Възможността за повлияване от разстояние на работата, ума и организма като цяло е обект на изследване от десетилетия и от ЦРУ, и от бившето КГБ.

Защо ми разказваш всичко това. Каква връзка има то с ГМО. След 50 години ще има войски от клонирани генномодифицирани човешки същества и никой по-никакъв начин не може да спре тези процеси. :))))))))))))))))))
цитирай
36. rat - В момента корпорацията Монсанто ...
24.03.2010 16:59
kasnaprolet9999 написа:
В момента корпорацията Монсанто държи монопол върху производството на 90% от видовете ГМО. До нея се нареждат Синджента, Дюпон, германската BASF. Фермерите могат да ползват семената само един сезон, след което са длъжни да купуват нови. Цената на семената и препаратите постоянно расте, което силно намалява печалбите. В Индия условията за отглеждане на ГМ-памук на Монсанто се оказаха непосилни за мнозина, вследствие на което над 100 000 души отнеха живота си. Монсанто агресивно налага своя продукт. Фермерите в САЩ и Канада, които не желаят да отглеждат ГМ-култури, са в постоянен риск от замърсяване на насажденията си. Монсанто ги преследва, защото ги подозира, че използват патента им. Повечето предпочитат да платят глобите и да не се стига до съд, защото съдът най-често подкрепя концерна: независимо от начина на замърсяване Монсанто става собственик на продукцията на съответният фермер.

Подобни проблеми има и при компании занимаващи се с лекарства, двигатели с вътрешно горене, информационни технологии и т.н. Генното инженерство и неговото развитие нямат вина за това, така както и информационните технологии нямат вина, че майкрософт си правят каквото и когато поискат в тази сфера на изследвания.:)))))))))
цитирай
37. kasnaprolet9999 - rat
24.03.2010 17:45
Така е, но продуктите, които произвеждат тези компании не замърсяват в такава степен или никак околната среда, от тях не зависи живота на човечеството като цяло. Когато биотехнологичните компании се хвалят, че генното инженерство може да направи чудеса за околната среда, не е лошо да се замислим за източника на тези хвалби. В края на краищата, някои от тези компании са същите, които изобретиха толкова смъртоносни пестициди като DDT и Agent Orange.
Милиони декари с генно изменени култури вече са засети по света.
Много учени са загрижени относно широкото разпространяване на генно изменени организми (ГМО) в околната среда. Според проучване на ЕС от 2002 г., генно модифицираните култури неизбежно ще замърсят органичните ферми, ще създадат супер-плевели и ще причинят изчезването на диви растения. Генетично модифицираната рапица е замърсила органични култури, намиращи се на повече от 4 км разстояние, а изследванията в Шотландия показват, че пчелите могат да пренасят замърсен полен в радиус надхвърлящ 10 км.Променените гени могат да прескочат видовата бариера. През 2000 г. Проф. Х. Катц, водещ германски зоолог, публикува изследване, показващо, че гените, използвани за модифициране на култури, могат да прескочат в други видове и да причинят мутации в бактериите. Катц е открил, че гени, използвани за модифициране на маслодайната рапица, са се прехвърлили в бактерия, живееща в стомаха на медоносните пчели.
"Тези открития са много тревожни и представят първото реално доказателство, за това, от което се опасяваха мнозина," казва Др. Мае-Уон До, известен учен и критик на генетичното инженерство. "Всеки иска да експлоатира генетичното инженерство, но никой не обръща внимание на риска от хоризонтален трансфер на гени. Играем си с генетични структури, съществували милиони години и експериментът излиза от контрол".
По материали на www.thecampaign.org
Превод: Теодор Тодоров
цитирай
38. kasnaprolet9999 - rat-и още по въпроса от същите материали:
24.03.2010 17:48
Някои учени се страхуват, че екстензивното засаждане на генетично изменени култури ще доведе до нов клас "супер плевели", устойчиви на пестициди. Най-големият клас от ГМО са културите, устойчиви на пестициди, като соевите зърна Roundup-Ready. Проблемът е, че новосъздадените транс-гени могат да се разпространят непреднамерено - чрез птиците, насекомите или вятъра - от целевите култури към свързаните с тях плевели, които също ще станат устойчиви на пестициди.
Изследователи от Държавния университет на Охайо са открили, че плевелите стават по-здрави и дебели чрез кръстосване с ГМО култури. Според проучването, дивите слънчогледи, класифицирани като плевели, са станали по-твърди и са произвели 50% повече семена след кръстосване с ГМО слънчогледи, модифицирани с цел устойчивост срещу ларвите на нощната пеперуда, унищожаващи семената.

Интродуцираните в околната среда ГМО засилват риска от изчезване на видове
Учени от университета Пардю заявиха през 2002 г., че интродуцирането на ГМО сред дивите популации съдържа по-висок теоретичен риск от изчезването на видове, отколкото се е смятало по-рано. Професор Уилиям Мур и професор Ричард Хауърд, специалисти в сферата на биологичните науки, обявиха през 2000 г., че генетично изменената риба, интродуцирана в естествени популации, може да доведе до изчезването на дивите риби. Те са изчислили, че след пускането на 60 ГМ риби в популация от 60 000 диви риби, до 40 поколения дивите риби ще изчезнат. Учените наричат това "ефект на троянския ген".
За съжаление, учените са открили и допълнителни сценарии, които могат да доведат до изчезването още по-бързо - в рамките на 20 поколения. "Считаме риска за изключително висок," казва Хауърд. "Това е най-опасният сценарий, който сме открили досега."
цитирай
39. kasnaprolet9999 - rat-и още по въпроса от същите материали:
24.03.2010 17:54
Учените са загрижени, че ГМ културите могат да увредят почвата. В края на 2003 г изследователи на списанието Nature обявиха, че някои ГМ култури могат да отделят мощни токсини в почвата. Много ГМ култури, като царевицата и картофите, са били проектирани да отделят отрови или токсини за борба с атакуващите ги вредители. Изследователите се опасяват, че някои полезни организми в почвата също могат да бъдат убити и че някои насекоми могат да развият устойчивост срещу токсините.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2319445
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031