Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.01.2010 17:38 - Тайните на аурата, Т. Лобсанг Рампа
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 566 Коментари: 0 Гласове:
2



ДВАДЕСЕТ И ВТОРИ УРОК

   Сигурно сте чували за "закона на Кармата". За нещастие повечето от тези метафизически въпроси са получили санскритски или брахмански имена - така както медицинските, анатомичните или научните термини имат латински или гръцки имена, означаващи вид цвете или действието на определен мускул или артерия. Обяснението можем да търсим в старите, отминали времена. Някога лечителите, всички доктори искали да пазят само за себе си добрите познания, а по онова време само те са били образовани. Изучаването на латински език е било необходимо и учените свикнали да използват латински думи, за да скрият от невежите значението на техническите термини - една традиция, запазила се до наши дни.
    Това, разбира се, има своите преимущества. Независимо от езика, който говорят, учените винаги могат да се разберат помежду си чрез латинския. По корабите и самолетите радистите си служат с морз или с новия код р. Радиолюбителите се свързват с колегите си от цял свят и се разбират, въпреки че говорят на различни езици.
    Езикът санскрит е познат на окултистите от цял свят, така че ако единият казва "карма", другият веднага си представя "закона за подчинеността между причината и следствието". Както виждате, в кармата няма нищо тайнствено, нито страшно. Нашето намерение е да поставим метафизиката в рационален план. Не искаме да ползваме термини, които могат само да ви объркат.
    Да вземем "закона на кармата" вън от нейния метафизичен подтекст и да го разгледаме в светлината на земните закони. Ето какво искаме да кажем.
    Джон получава за подарък един мотоциклет. Драго му е да седне, да го запали, да чуе шума му. Това разбира се не му е достатъчно. Той тръгва по пътя и отначало кара внимателно, но скоростта го опиянява, не внимава за пътните знаци. Изведнъж чува сирена и полицейската кола го задминава, оттам му правят знак да спре. Джон забавя, спира и чака полицаят да го глоби.
    Примерът показва, че съществуват някои закони като тези за пътното движение, че е забранено да се превишава скоростта. Джон не се подчини и беше наказан, трябваше да плати глоба за това, че е нарушил закона.
    Искате друг пример? Добре! Бил е мързелив, мрази работата, но има приятелка и тя му струва скъпо. Тя е съгласна да го вижда само ако й купува каквото тя поиска. За нея не е важно откъде ще намери пари за тези неща, стига тя да ги получи...
    Една вечер Бил излиза с намерението да обере някой магазин, за да задоволи капризите на приятелката си. Манто от визон? Платинен часовник с инкрустирани диаманти? Всичко приема! Той отива да обере магазина с пълното съгласие на приятелката си. Обикаля сградата и търси начин да влезе. Накрая открива един прозорец и с ножа си успява да го отвори. Минава от другата страна, спира се. Чува ли нещо? Не, всичко е тихо. Никакъв шум. Влиза по чорапи в магазина и взема безредно бижута, часовници, пачка банкноти. Доволен от плячката си, той се връща до прозореца и поглежда навън. Няма никой - слага си обувките и се насочва към вратата, защото ще е по-лесно, иначе би могъл да повреди плячката си, ако излезе през прозореца. Внимателно отваря вратата и излиза. Изведнъж се чува глас: "Стой, не мърдай, ще стрелям!" Бил се парализира от страх, знае, че полицаите са въоръжени и че няма да се колебаят да стрелят. Сноп светлина пронизва нощта и се насочва към лицето му. Вдига ръце към небето и вижда, че е обкръжен от полицаите. Те го обискират бързо и го освобождават от ценната плячка. Отвеждат го към полицейската кола и го затварят в килията.
    Няколко часа по-късно полицай събужда приятелката му. Тя се възмущава, вика, защото я арестуват. Арестувана? Да, разбира се, защото тя е сътрудничила на Бил, като го е подтикнала да краде - значи е виновна заедно с него. Законите на живота са такива. Но да оставим сега физическия свят и да поговорим за кармата, която е умствен или физически акт, зачеващ доброто или злото. Всички знаем старата поговорка: "Каквото посееш, това ще пожънеш". Така е буквално. Ако посеете лошотия, ще имате лошо бъдеще в този живот или в другия. Ако през живота си посеете нещо добро, ако направите добрини, съчувствате на нещастните, когато дойде вашият ред да сте в нещастие, някой някъде ще бъде с вас добър и изпълнен със съчувствие.
    Кажете си така: ако един човек бива сполетявай от нещастия, то не е като наказание, че е лош, а може би, за да се види как ще реагира в нещастието, в страданието. Това е един начин за "пречистване", предназначен да прогони, чрез страданието, някои от нечистотиите и егоизма на човечеството. Всеки принц или просяк пътува около Колелото на Живота, кръга на вечното съществуване. Човек може да бъде цар през един живот, но в следващия може би ще бъде просяк, скитник, обикалящ от град на град, за да търси хляб, да търси препитание без успех, просто носен като увехнал лист от вятъра.
    Има хора, които са вън от законите на кармата, и не бива да си мислим: "О, колко е ужасен животът му, сигурно е сторил много грехове в предходния си живот!" Най-високите същности (които наричаме Аватари) слизат на земята, за да свършат определено дело. В Индия например вярват, че бог Вишну слиза периодично на земята, за да припомни на човечеството истините на религията, които хората лесно забравят. Този Аватар, или Напреднало същество, ще дойде тук долу, за да даде пример в бедността, за да покаже как трябва да се проявява съчувствие и да се помага, въпреки привидния имунитет срещу страданието. Няма нищо по-фалшиво от един подобен имунитет, защото Аватарът, бидейки от по-чиста проба, страда още по-силно.
    Аватарът не се ражда, защото трябва да бъде тук, не идва на света, за да изживее своята карма. Не, той идва на земята като въплътена душа, неговото раждане е свободен избор, понякога даже не се ражда, а взема тялото на някой друг.
    Всичко, което правим, е резултат на действие. Мисълта е истинска сила. Мислите - това сте вие. Ако мислите ви са чисти, и вие ставате чист, ако имате алчни мисли, ставате разхитителен, нечист и трябва да се връщате още няколко пъти на земята, докато желанието умре у вас пред силата на чистотата и хубавите мисли.
    Никой не е унищожен и никой не е така лош та да е осъден на вечни мъки. Това вечно наказание е измислено от свещениците някога, защото е трябвало да внушат подчинение на божите овчици, които често биват вироглави. Христос никога не е проповядвал вечните мъки и страданието. Христос е казвал, че ако човек се покае и прави усилия, той ще се спаси от собствената си лудост и ще има нова възможност да получи изкупление, после още една...
    Кармата е процес, при който правим заеми и ги изплащаме. Ако идете в някой магазин и поръчате различни стоки, ще трябва да ги платите. В някои страни, ако не уредите сметките, може да идете в затвора. Мъжът, жената, детето трябва да плащат всичко на земята. Само Аватарът е изключен от законите на кармата. Следователно, за ония, които не са Аватари, ще е добре да се наблюдават, да водят добър живот, за да скъсят престоя си на земята, защото имат възможности за по-хубав живот върху други планети и други нива на съществуване.
    Трябва да простим на хората, които са ни причинили зло, трябва да търсим прошка и от тези, на които ние сме причинили болка. Винаги трябва да си припомняме, че за да достигнем благоприятна карма, е необходимо да правим за другите онова, което бихме искали другите да правят за нас.
    Малцина от нас се изплъзват от кармата. Ако направим дълг, трябва да платим, а ако вършим добро, другите трябва да ни връщат тази добрина. Много по-хубаво е да получаваме добрини, тогава добре е да имаме съчувствие и да бъдем добри с всички създания, като не забравяме, че в очите на Бог всички са равни, и в очите на Всевишния, всички създания са равни - котки, кучета, коне или... хора!
    Казва се, че пътищата Господни са неведоми. Не нам е дадено да обсъждаме Божиите пътища. Ние трябва да се стремим да разрешим въпросите, които животът ни предлага, защото само ако опитваме искрено и по един задоволителен начин да ги разрешим, ще можем да си изплатим кармата. Някои хора трябва да се грижат за болен роднина, да живеят с него и да си мислят: "Това е несправедливо! Защо не умира, поне няма да страда повече!" А не мислят, че и единият, и другият живеят своя цикъл на живот. Човекът, който се грижи за болния, може да е дошъл на земята тъкмо за това.
    Трябва винаги да съчувстваме, да разбираме болните и наскърбените, защото е възможно тъкмо това да е нашата мисия на земята. Много е лесно да се отстрани с един жест някоя досадна и дразнеща личност, но обикновено болните са свръхчувствителни, страдат, че са болни, знаят, че пречат. Бихме искали да ви припомним още веднъж, че при сегашното състояние на нещата на земята всеки истински окултен човек, запознат с голямото изкуство на окултистите, страда от някакъв недъг. Така че, ако презирате грубо някой болен, ако се правите, че не чувате неговия вик за помощ, рискувате да причините зло на един човек, който е далеч по-надарен, отколкото можем да си представим.
    Ние лично не се интересуваме нито от футбол, нито от друг подобен спорт, но бихме искали да ви попитаме. Да сте чули някога мускулест спортист да е ясновидец? Физическият недъг служи за пречистване на грубото човешко тяло, като му позволява да получи вибрации от много по-висока честота, които не се каптират от повечето смъртни. Затова, да почитаме болните. Не бъдете нетърпеливи, защото болният има проблеми, които вие дори не подозирате. Да бъдем и по-малко егоисти. Болният може да е много по-издигнат от вас, който сте в отлично здраве, и като му помагате, помагате на самия себе си - и то значително!
http://www.yosif.net/bg/duh/index22.htm




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2335824
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930