Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2010 12:29 - Списък на консервантите в храните
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 6847 Коментари: 10 Гласове:
28


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Е 233 - Thiabendazole - В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусовите плодове, ябълки, сливи, картофи, банани, гъби, мляко, месо.                                                                         Е 234 - Nisin - Антибиотик, продуциран от бактерии. Съдържа се в бирата, ферментирали млечни продукти, доматени сосове и пюрета .                                                          Е 235 - Natamycin - Мек инхибитор изолиран от бактерии. Използва се за лечение на кандидоза (заболяване причинено от гъбички от род Кандидоза). Може да предизвика гадене, повръщане, анорексия, диария, дразнене на кожата. Открива се в месото и сиренето.               Е 236 - Formic acid - Препоръчва се избягване на употребата му.                                                                                 Е 237 - Sodium formate - като Е 236                                           Е 238 - Calcium formate - като Е 236                                           Е 239 - Hexamethylene tetramine - като Е 236                             Е 249 - Potassium nitrite - Нитритите в организма блокират хемоглобина и нарушават преноса на кислород от кръвта до всички тъкани на тялото. Особено опасни са при новородени и малки деца. Потенциални канцерогени.               Е 250 - Sodium nitrite - Може да доведе до хиперактивност. Потенциален канцероген. В стомаха може да взаимодейства с други химикали и да се образуват нитрозамини. Препоръчва се избягване на употребата му.     Е 251 - Sodium nitrate - Като Е 250, използва се и за получаване на азотна киселина и изкуствени торове.             Е 252 - Potassium nitrate - Може да се изолира от трупове на животни или растения. Използва се за експлозив, производство на изкуствени торове и консервант на месо. Може да доведе до хиперактивност. Потенциален канцероген.                                                          Е 260 - Acetic acid - Получава се по синтетичен път от дървени влакна. Основен компонент на оцета. Използва се в туршии, сосове.                                                                    Е 261 - Potassium acetate - Трябва да се избягва от хора с нарушена бъбречна функция. Използва се в туршии, сосове и др. продукти с кисел вкус.                                          E 262 - Sodium acetate, Sodium diacetate - Използва се за подкиселяване на продукти. Регулира киселинността. Няма данни за нежелани реакции.                                            Е 263 - Calcium acetate - Използва се за подкиселяване на продукти. Междинен продукт при производството на алкохол от дървесина. Суровина за получаване на оцетна киселина и на стабилизатори за текстилни бои.                      Е 264 - Ammonium acetate - Може да предизвика гадене и повръщане.                                                                              Е 270 - Lactic acid - Използва се за подкиселяване на продукти. Получава се при загряване и ферментация на въглехидратите на мляко, картофи или меласа. Новородените и малките деца я метаболизират трудно. Използва се в сладкиши, украси, безалкохолни, понякога в бира, в храните за кърмачета.                                                Е 280 - Propionic acid - Смята се, че всички пропионови съединения са свързани с мигрениозните болки. В естествено състояние се съдържат във ферментиралите храни. Могат да се получат и синтетично от ethylene monoxide, carbon monoxide, от пропионов алдехид, при ферментацията на дървесина и др. Получава се при разграждане на влакнини от бактерии. Използва се при производството на хляб и др. тестени продукти.                     Е 281 - Sodium propionate - Може да причини мигрениозни болки. Използва се за производство на тестени продукти.                                                                         Е 282 - Calcium propionate - като Е 281                                   Е 283 - Potassium propionate - като Е 281                               Е 290 - Carbon dioxide - Получава се при производството на вар. Може да засили ефекта на алкохола. Съдържа се във виното, безалкохолните напитки, сладкарските изделия ..........
 


Тагове:   списък,


Гласувай:
28
0



1. rebellion - Дълъг е този списък с отрови ! Хвала ...
29.07.2010 12:37
Дълъг е този списък с отрови ! Хвала ти за труда !
цитирай
2. galatceq - Дълъг е този списък с отрови ! Хвала ...
29.07.2010 12:44
rebellion написа:
Дълъг е този списък с отрови ! Хвала ти за труда !

Мерси :)
цитирай
3. ferdi - Ужас..
29.07.2010 12:53
Сигурна съм, че повечето от тези дори не ги упоменават по опаковките.. а за плодовете и зеленчуците пък съвсем няма какво да говорим...
цитирай
4. galatceq - Сигурна съм, че повечето от тези ...
29.07.2010 13:15
ferdi написа:
Сигурна съм, че повечето от тези дори не ги упоменават по опаковките.. а за плодовете и зеленчуците пък съвсем няма какво да говорим...

:( Не съм виждала всички тези Е-та по опаковки, възможно е . Не знам колко вече трябва да внимаваме !
цитирай
5. universalnite000 - Е 280 и Е 290 ми заостриха вниманието ...
29.07.2010 19:02
Е 280 и Е 290 ми заостриха вниманието !
цитирай
6. galatceq - Е 280 и Е 290 ми заостриха вниманието ...
29.07.2010 19:26
universalnite000 написа:
Е 280 и Е 290 ми заостриха вниманието !

..... Нямам думи за целия списък !
цитирай
7. universalnite000 - Ре 6
29.07.2010 20:12
Очаквам го , все ще помогне за ориентация ;)
цитирай
8. monaliza121 - Дали?
29.07.2010 21:48
Дали има някакъв хранителен продукт без консерванти?! И след като са толкова отровни защо се произвеждат, предлагат и употребяват?!
цитирай
9. galatceq - Дали има някакъв хранителен про...
29.07.2010 21:53
monaliza121 написа:
Дали има някакъв хранителен продукт без консерванти?! И след като са толкова отровни защо се произвеждат, предлагат и употребяват?!

Същите въпроси си задавам и не мога да стигна до задоволителен отговор . То не са консверванти, ГМО ! Излиза, че не знаем много неща .
цитирай
10. анонимен - Отговор
20.09.2010 22:37
Ето ви задоволителен отговор: Нов Световен Ред и премахване на излишното население на Земята. Това е целта. Остатъците от населението трябва да са олигофрени и неграмотници, лесно управляеми и манипулируеми. Върху това също се работи усилено. Резултатите виждате сами.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 1797892
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9045
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31