Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.12.2009 15:36 - Кратко въведение в астрологията
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 4413 Коментари: 2 Гласове:
2



Хороскопът представлява кръг от 360 градуса, разделен на 12 зодиакални знака, по 30 градуса всеки. Зодиакалните значи започват да се броят от 0 градуса Овен, като всеки следващ знак заема 30 градуса.

Дванадесетте дома в рождения хороскоп и местоположението на планетите в тях се изчисляват на базата на следните данни: ден, месец, година, час и минута на раждане. Асцендента маркира първи дом, а от него в посока обратна на часовниковата стрелка се броят и останалите домове. От този метод на изчисления се намират и позициите на 10-те планети в зодиакалните знаци и домовете, които символизират различни жизнени сфери. 

Ъгловото разстояние между планетите се нарича аспект. Аспектите се измерват с градуси, различните градусови разстояния притежават специфично значение. Всяка планета, зодиакален знак и дом символизират специфични жизнени качества. Аспекти между две или повече планети показват обмен на енергия и по този начин предават специфични качества на планетите.  

Четирите елемента – Огън, Земя, Въздух, Вода

image

В западната астрология съществуват четири елемента: Огън, Земя, Въздух и Вода. Те са разделени на две групи: Огънят и Въздухът притежават енергия Янг и символизират мъжкото активно и действащо начало; Водата и Земята притежават енергия Ин и се символизират пасивно, чувствителноно и рецептивно женско начало.

Елементът Огън - Холеричен темперамент - Овен, Лъв, Стрелец

Трите огнени зодиакални знака Овен, Лъв и Стрелец изживяват качествата си активно, чрез борба, жизнерадост и вдъхновение. Хора с преобладаващи огнените знаци винаги се стремят да наложат личните си качества. Струпване на планети в огнения елемент подсилват тези Аз-качества.

 Елементът Земя - Флегматичен темперамент - Телец, Дева, Козирог

Трите земни зодиакални знака Телец, Дева и Козирог се уповават на практичния си опит и на здравия разум. Техните действия са насочени към материалния свят и са силно свързани с него. Хора с акцент върху земния елемент притежават стабилност, постоянство, практичност  и умение да се справят с ежедневието. Концентрацията на планети в земните зодиакални знаци са белег за бавно, но сигурно развитие в конкретна област.

 Елементът Въздух - Сангвиничен темперамент - Близнаци, Везни, Водолей

Трите въздушни зодиакални знака Близнаци, Везни и Водолей символизират интелектуалната обмяна. Хора с преобладаващ въздушен елемент се нуждаят от свободна духовна обмяна с другите, за да се развиват. Качествата на планетите във въздушен зодиакален знак се изживяват в повечето случай на духовно и ментално ниво.

 Елементът Вода - Рак, Скорпион, Риби

Трите водни знака Рак, Скорпион и Риби са високо чувствителни и ориентирани към емоциите. Планети във водния елемент предразполагат към повишена чувствителност към другите и изживяване на душевна свързаност. Хора с планети във водни знаци организират реалността си по това как усещат нещата и с какво се чувстват свързани в техните представи.

Трите кръста

image

Всеки от четирите астрологични елементи се комбинира с три различни качества: „кардиналност“, „фиксираност“ и „променливост“. Трите зодиакални знака от всеки елемент се проявяват в едно от трите качества (например кардинален огън, фиксиран огън, мутабилен огън). Всеки кръст се състои от представители на всеки един от четирите елемента.

Кардиналният кръст се състои от следните зодиакални знаци: Овен, Рак, Везни и Козирог. Те  символизират началното състояние, започването на всяко телесно-душевно  развитие.
Фиксираният кръст се състои от следните зодиакални знаци: Телец, Лъв, Скорпион и Водолей. Те символизират следващата фаза от развитието - оформянето и живото опазващото развитие. Заради живото опазващите си качества, този кръст играе изключително голяма роля в астромедицината. Когато планети в този кръст се намират в аспект квадратура една към друга, съществува опасност от живото застрашаващи болести или събития.
Променливият кръст се състои от следните зодиакални знаци: Близнаци, Дева, Стрелец и Риби. Те символизират възможностите за изменение на формата, начините, по които променяме и подобряваме живота си на духовно-ментален план.

Основни аспекти между планетите

За всяка една планета в хороскопа се изчислява ъгловото разстояние (в градуси) към останалите планети. Почти всяка астрологична програма изчислява аспектите между планетите и ги представя под формата на отделна таблица. Аспектът (или така нареченият ъгъл) е разстоянието между положението на две планети, измерено в градуси. Орбисът е толерантното разстояние (плюс/минус№ за валидността за аспекта.

0° Съвпад до плюс/минус 10° орбис
Колективна работа, която отговаря на огромна пробивна сила

Съвпад се получава чрез разделянето на кръга на числото едно. Символизира най-силното натрупване на енергия от две или повече планети в една точка, което може да бъде както позитивно така и негативно, в зависимост от планетите, които участват в съвпада.
При съвпада, планетите стоят една до друга и не могат да се тълкуват по отделно, тъй като действат като отбор.

 180° Опозиция до плюс/минус 10° орбис
Работене и мислене в конфронтация, дуел

Опозицията се образува от разделянето на кръга на числото две и отговаря на ъглово разстояние от  180 градуса. Планети в опозицията са като партньори, които се привличат и същевременно воюват. Когато в рождения хороскоп има опозиция, човек клони към онези жизнени области и ситуации символизирани от планетите участващи в опозицията, които му се струват по-лесни. Когато в лесния край стане трудно, тогава човек я сменя с другата страна на опозицията, и това продължава докато се намери „златната” среда между планетите в опозиция  там, където двете жизнени области се обединят. Опозицията е аспект на напрежение и подтиква към търсене на разрешение на конфликта, като това разрешение може да бъде както положително, така и негативно. Разрешението е негативно ако към опозицията вървят други негативни аспекти (квадрат, полуквадрат). Позитивно разрешение на конфликта има тогава, когато към една или двете страни на опозицията вървят позитивни аспекти като секстил или тригон например чрез караница се постига положително решение.

 120° Тригон до плюс/минус 3° орбис
Хармонично състояние

Тригон се образува от разделянето на кръга на числото три и отговаря на ъглово разстояние от 120 градуса. Планети които се намират в тригон се подкрепят взаимно. Те символизират възнаграждение от усилен труд, жътва на посятото, както и постигането на целите ни. Тригон символизира позитивните ни качества, които ни помагат да се справяме лесно и често носят успех.

 90° Квадратура до плюс/минус 3° орбис
Дисхармонично състояние, несъвместимост

Квадратурата се образува от разделянето на кръга на числото четири и отговаря на ъглово разстояние от 90 градуса. Планети в квадратура се намират в постоянно противоборство и носят трудности в живота чрез  несъвместимостта и несговорчивостта на енергиите си. Те могат да се изживяват само напрегнато, докато тяхната несъвместимост се осъзнае и преодолее. На телесно и душевно ниво квадратурата дава големи напрежения, включително психосоматични като например неутрализиране (взаимно унищожаване) на витамини и минерали, което  впоследствие води до заболяване. В астромедицината квадратурата е най-силният причинител на болести, и винаги трябва да се взима в предвид, когато се правят прогнози за здравето.

 60° Секстил до плюс/минус 2° орбис
Удовлетвореност и оптимизъм, процес на намиране на смисъла

Секстил се образува от разделянето на кръга на числото шест и отговаря на ъглово разстояние от 60 градуса. Планети в секстил работят добре заедно преди всичко на духовно ниво и носят оптимизъм и процес на намиране на смисъл в жизнените области символизирани от планетите. Секстилите дават указания за позитивните качества в хороскопа, които водят човека до успех.

 45° полуквадрат до плюс/минус 2° орбис
„Късо съединение”, неочаквано събитие, стрес, бунтуване от време на време

Полуквадрат се образува от разделянето на кръга чрез числото осем и отговаря на ъглово разстояние от 45 градуса. Планети в полуквадрат в повечето случаи носят стрес и неочаквани краткотрайни напрежения вследствие на проблеми, чието решението е било пренебрегнато и оставено наполовина.

 135° Квадрат и половина до плюс/минус 2° орбис
„Късо съединение”, неочаквано събитие, стрес, бунтуване от време на време

Квадрат и половина съдържа същите качества като полуквадрат, но с по-голяма интензивност. 

 150° Квинконкс до плюс/минус 2° орбис
Повече мислене отколкото действие, блокиран копнеж, иска без да действа

Квинконкс дава качествата и ситуации, чието начало е многообещаващо по отношение на желаната цел, но които водят до недоразумение, вследствие на които целта в края на краищата се оказва несполучлива.

 Неаспектирани планети

Неаспектирани планети не комуникират с другите планети в хороскопа и имат свой собствен живот. Влияят се само от местоположението на планетата в хороскопа по доми и по знак.

 Домова система

Най-разпространената домова система, използвана от съвременните астролози, е Плацидус.

 Важно за тълкуване на планетите

image

Свойствата на домовете от 1-ви до 6-ти въплъщават нощта и често се изживяват несъзнателно и чрез другите хора и само с течение на времето стават осъзнати. Свойствата на домовете от 7-ми до 12-ти въплъщават деня и се изживяват съзнателно.
Чрез цялата космобиологична техника при анализа на рожден хороскоп ще бъдат разглеждани наследствени заложби, таланти и способности. С помощта на транзити и дирекции ще бъдат изследвани и анализирани развитието на качествата във времето (прогнози за бъдещето).
За проблеми от типа задръжки, страхове, чувство за вина и т.н. ще бъдат предложени психологични решения за помощ и  само помощ.

http://www.astrophoenix.at/astrologie_bg.htm



Тагове:   въведение,


Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. watchtowerman - Защо зодиакалните знаци
06.12.2009 16:04
се приемат да са 12, а не повече или по-малко?! И защо трябва да започват с Овен?!
цитирай
2. galatceq - :) Интересен въпрос, ще отговоря - ...
06.12.2009 16:27
:) Интересен въпрос, ще отговоря - от окултната наука знам, че 12-те зодиакални знака всъщност са 12-те източници на живота, които са били необходими за създаването на човека. Но поради т. нар. грехопадение ( или понижение на честотите ) 6 от тях са блокирани, а са останали другите 6. Окултизма твърди, че ние в това състояние се развиваме само по време на сън, а в будно положение сме подложени на големи и деструктивни изпитания. Иначе казано, свойствата на домовете от 7 до 12 все още са в латентно състояние. Освен това според нумерологията числото 12 е резултат на човешкия свят и израз на разумността. А по въпроса защо зодиака започва с Овен - това е символ на мощното, избухващо начало
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2334072
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930