Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2009 17:48 - Методи и правила за прилагане на етерични масла
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 1770 Коментари: 1 Гласове:
5

Последна промяна: 28.11.2009 18:10


image 

Ароматизиращи лампи
Това е най-простият начин за прилагане на етеричните масла във вашия дом. В лампата се налива топла вода, добавя се малко етерично масло и свещта се запалва. Броят на капките зависи от големината на помещението: 2 капки етерично масло за площ от 5 кв.м. Водата не трябва да кипи, защото качество и действието на аромата ще се променят. Процедурата трябва да се прави в проветрено помещение при затворени прозорци и врати. Никога не оставяйте запалената лампа без наглеждане.

Инхалации
Ароматът на маслото се вдишва или направо от шишенцето, или след нанасяне върху тъкан. Дишането трябва да е равномерно и дълбоко. Продължителността на инхалцията е 3-10 минути. Желателно е да сте със затворени очи. При попадане в рефлексогенните зони на лигавиците на носа, молекулите на етерични масла предизвикват импулси, които се насочват към мозъка и влияят на функционирането на нервната система, регулират нивото на отделяне на хормони, повишават съпротивата на организма към инфекциозни болести.

Ароматизиращи вани
Благотворното действие на топлата вода и лечебната сила на ароматичните масла правят процедурата изключително полезна за целия организъм. Етеричните масла влизат в контакт с цялата повърхност на тялото. Благодарение на високата им проникваща способност, кожата ги попива бързо и те попадат в лимфната мрежа и потока на кръвта. Етеричните масла въздействат на дробовете, червата, бъбреците, централната и периферна нервна система. Във ваната, напълнена с вода с необходимата температура се добавя нужното количество етерично масло и емулгатор. Емулгаторите са вещества, които улесняват смесването на маслото с водата, например сол. Продължителността на процедурата е 10-15 минути. Увеличаването трябва да става постепенно.

Компреси
Съставките на етеричните масла проникват през кожния участък, който е точно над болния орган, попадат в лимфата и оказват противовъзпалително, обезболяващо и спазмолитично въздействие. Във водата се капват 5-7 капки етерично масло. В разтвора се потапя хартиена салфетка, изстисква се леко, налага се над болния орган, покрива се с хартия за компреси и със сух плат. Процедурата продължава 30-40 минути, докато компресът изстине.

Разтривки
Помагат при възпаления на мускулната, нервната и съединителната тъкан, като въздействат на лимфната и дихателната система и на кръвообращението. В 10 грама функционално масло се добавят 10 капки етерично масло, нанася се върху болното място и се втрива с енергични движения. Най-подходящи в случая са маслата от мащерка, розмарин, лавандула.

Масаж
Това е един от най-ефективните методи за въздействие върху организма. Осигурява бързо проникване на ароматичните вещества в лимфата и потока на кръвта, което осигурява комплексно въздействие върху организма. Освен положителния ефект върху дихателните органи, кръвообращението, централната и периферна нервна система, подобрява се работата на черния дроб, червата и на ендокринната система. 15-20 капки етерично масло се сместват с 50 мл функционално масло и се разклащат добре. За децата са достатъчни 5-7 капки, за бебетата - една. Масажът се прави по схема, която съответства на състоянието на вашето здраве.

Обогатяване на козметични препарати
* шампоани – шампоаните с добавка на етерични масла заздравяват косата, подобряват състоянието на кожата на главата и са ефективни при пърхот. В 100 мл неутрален шампоан се добавят 10-15 капки етерично масло. За мазна коса се препоръчва розмарин или лимон. За суха – лавандула или чаено дърво. За растеж на косата – розмарин или мащерка. Против пърхот – евкалипт, чаено дърво или мащерка.
* крем – внимателно разбъркайте 15-20 капки етерично масло в 50 мл неутрален крем.

Правила на ароматерапията
Преди да започнете използването на етерични масла е необходимо да усвоите някои правила. При ново етерично масло спазвайте следните предпазни марки:

* Не нанасяйте неразредено масло върху кожата и лигавиците!
* Не прилагайте дозировки, които превишават допустимите!
* Проверете дали нямате алергия към някое масло!
За целта нанесете 1 капка на лакътната свивка и вижте дали няма да получите алергична реакция – подутина и оток, освен обичайното зачервяване и леко парене. Проверка за алергия към миризма – капнете 1 капка върху носна кърпа и я миришете през целия ден. Признаците за алергични реакции са хрема, сълзене на очите и кихане.
* Когато правите ароматизиращи вани първите две процедури не трябва да продължават повече от 5 минути. При ароматизиращите лампи първите две процедури не трябва да се по-дълги от 20 минути.
* При бременност и епилепсия се препоръчва използваме на ограничен брой етерични масла под лекарско наблюдение!
* При непоносимост към миризмата (особено по време на бременност) да не се употребяват етерични масла!
* При сърдечни заболявания, бронхиална астма и астматични състояние маслата да се прилагат само след консултация с лекар!
* Маслата да се пазят на затворено и тъмно място, недостъпно за деца!

При спазване на дозировката всички етерични масла, без изключение, нямат отрицателно влияние върху организма, не предразполагат към привикване, не намаляват ефективността на действието и не нарушават физиологичните процеси в организма

източник : http://www.vselena.com/aroma_metodi.html



Тагове:   методи,   масла,


Гласувай:
5



1. minchomin - Етеричните масла, билки и извлици ...
29.11.2009 09:53
Етеричните масла, билки и извлици от билка са мои постоянни подръчни лекарства. От 1997 год. аз не употребявам други лечебни средства.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2334698
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930