Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.02.2010 13:39 - За състоянието на планетата и какво можем да направим!
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 2818 Коментари: 4 Гласове:
4



За свободата на овцата

Нека

, след като вече говорихме за конформизма по отношение разбирането на света и за готовите “пакетирани светогледи”, още веднъж след Платон да се опитаме да свържем Човешкия Дух с Човека и да се позовем на Робърт Пърсинг и неговия герой Федър, познал мъките на това трудно начинание – да обучаваш някого в теория на единство и свобода на живот: “Според него качеството е по-забележимо горе в горите, отколкото тук, заличено от мръсните прозорци и океаните от думи. Той разбира, че онова, за което говори, тук никога няма да бъде прието, защото, за да го разбере човек, трябва да е освободен от зависимостта на властта, а това е институция на властта. За овцата качеството е онова, което посочи овчарят. И ако вземем една овца и я занесем горе в планината, в гората нощем, когато вее вятърът, тази овца ще се паникьоса до смърт и ще блее и блее, докато дойде овчарят или вълкът.”

Ето го отново проблема

, поставен не през натиска на външното, а през безсилието и незнанието на “вътрешното”. Овцата е идеалният пример за пасивния и интерпретативно немощен съвременен индивид. Училищната и университетската институции са лицемерни, когато говорят за “самостоятелно” и критично мислене, докато реално ревниво очакват подготвените отрано отговори. Тогава е ред отново да се запитаме – що е критично мислене?

То е онова мислене

, което иска да провери готовите отговори, да скъса с очевидностите и с конформизмите на разбирането. Това мислене не може да се роди “свише”, то също се възпитава и отстоява. “Овцата” в примера на Пърсинг не е овладяла именно умението да свързва, да извежда нови интерпретативни възможности от ситуациите на нерешеност. Попаднала в подобна ситуация, тя жалостиво призовава “арбитъра”, който да реши за нея и да я прибере – или в кошарата, или в търбуха. Там, където е сигурно.

Човешкият Дух е Пътят към Смисълаовешкият Дух има шанса да съдейства на

Човека да разбира по-добре себе си и да организира по-смислено живота си, като се изтръгва от манипулативните предписания. Този шанс е заложен в способността му да разобличава, да “разрежда” фалшивата смислова плътност на всекидневните светове, които са с много твърди и контролирани сценарии за мислене и действие.

Проблемът на днешните хора е

, че те не желаят да пробуждат и поддържат в себе си интерес към Смисъла. Ч. Защото Смисълът не е просто някаква монолитна маса, която откриваме и консумативно усвояваме. Той е онези значещи компоненти на битието, които ние самите трябва да открием и да се научим да свързваме. Подобни построения ни правят Човеци в плана на Божественото. http://yosif.net/file/zemq.pdf


Тагове:   Какво,   можем,


Гласувай:
4



1. weki1968 - много смислено ама не ме интерес...
09.02.2010 13:59
много смислено ама не ме интересува.а теб интересува ли те?
цитирай
2. galatceq - :) Но разбира се, приятелю, след ...
09.02.2010 14:01
:) Но разбира се, приятелю, след като го публикувам - интересува ме. Може би защото от малка свикнах да съм различна от повечето - все такива теми ме теглят :) . А и Алеко е казал - разни хора, разни идеали, прав е :)
цитирай
3. universalnite000 - :) Аз си имам друг израз за това яв...
09.02.2010 14:05
:) Аз си имам друг израз за това явление - манталитета "бее, бее"
цитирай
4. galatceq - А не трябва да го има този манталитет ...
09.02.2010 14:19
А не трябва да го има този манталитет !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2332221
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930