Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2010 14:49 - В помощ на духовното усъвършенстване - Автор неизвестен
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 1443 Коментари: 1 Гласове:
2



ЕНЕРГЕТИКА

   Под това название обобщавам упражненията за развитие на информационно-енергетическото (астрално) тяло. Защо е нужно това? (Прочети отначало посочените от мен автори, а след това се върни отново на тази страница). Все пак ще обясня малко. Защо старее физическото тяло? Един от основните фактори - това е неизползването на ресурсите му, т.е. през целия ни живот основната маса на нашите движения са стандартни и тялото се приспособява към тях и вече не може да прави други движения (защо мислите йогите стоят в разни глупави пози?). Но с физическото тяло е по-лесно, ние макар и рядко все пак се занимаваме с физически упражнения или със спорт (шахмата не влиза в сметката), а с астралното тяло нещата са много по-зле и колкото повече остаряваме, толкова повече то се сгърчва, затова аз предлагам да се прави физзарядка за астрално тяло. Макар съхранението на здравето да е малка част от ползата, която може да донесе развитието на астралния двойник (останалата част е придобиване на пълното му управление и възможността за осъзнати астрални пътешествия (погледни раздел "Сънища").
    И така, да се върнем на тялото. За развитието на енергетиката съществуват общоизвестни системи като цигун или тансегрити, но те са много обемисти и сложни (поне на мен така ми се сториха), затова предлагам за начало да вземем от тях най-доброто. Аз изпълнявам две упражнения, едно сутрин преди работа (15 минути), друго вечерта след работа (10 - 20 минути). Сутринта, след леко раздвижване аз изпълнявам серията от 5 упражнения "Окото на възраждането" (няма да ги описвам, лесно ще ги намерите в интернет, вижте книгата на Питер Кедлер "Окото на възраждането"), шестото не го практикувам, защото все още не съм навит да се откажа от секса (ако и вие имате подобни проблеми, може да се възползвате от тантрическите техники, които използват секса за развитието на енергетиката). Не се плашете от изискванията да изпълнявате тези упражнения ежедневно през целия си живот (все пак миете зъбите си всеки ден нали), 15 минути на ден не са много, а ползата е сигурна, дори от гледна точка на обикновената гимнастика, полезно е за гръбначния стълб. Между другото, едно странично действие на тези упражнения - 3 месеца след като ги практикувах ми се нормализира вестибуларния апарат.
    Сега второто, вечерта, при цигун то се нарича "малка орбита" или нещо подобно, ще го опиша изцяло. Най-добре е да се изпълнява прав или седнал в поза за медитация (виж Хатха йога). Дишането е през носа, спокойно вдишване и спокойно издишване (виж Пранаяма, "Дишането на йогите"). Езика трябва да се допира до небцето, малко по-високо от горните зъби - това е затваряне на кръга. По време на вдишването вниманието е съсредоточено на спускането на енергията от носа по гърдите до долния край на стомаха, след това издишване, вниманието е насочено на движението на енергията по гръбнака нагоре, през тила и темето, и отново вдишване: челото, горната устна, по езика (точно тук езика затваря кръга) и надолу по гърдите и т.н. Отначало ще ви се наложи да си представите движението на енергията, след това ще започнете да я усещате (това не се получава бързо, може би след годинка, две). Препоръчва се да се започне с 8 пълни вдишвания и издишвания, прибавяйки всяка седмица по 8, и така до 108 пъти. Аз го описах не особено сполучливо, най-добре вземете книгата за цигун и прочетете как се прави. Страничния ефект от това упражнение е обучение на пълно йогийско дишане и тренировка за съсредоточено внимание.
    Ако по време на изпълнението на упражненията жената дрънка с тенджерите в кухнята, а синчето около вас бръмчи с автомобили, ще е двойно по-полезно - колкото са по-трудни условията, толкова е по-добър резултата. На мен за сега с голям труд ми се отдава напълно да се съсредоточа над упражненията (пустите мисли), но нищо, ще се преборим.
http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=55



Тагове:   автор,


Гласувай:
2



1. анонимен - v nedoumenie
26.01.2010 19:09
tova e samo za muje?ili nepravilno sum razbrala?detsa i jeni niamat li pravo da go praktikuvat?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2333742
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930