Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2010 14:23 - В помощ на духовното усъвършенстване - Автор неизвестен
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 839 Коментари: 0 Гласове:
2



Анаами Баба учеше Анаами Дасс на изкуството на медитацията:
"Седни на тихо и спокойно място... по вечерно време,
можеш да стоиш или да отиваш за някъде, ако е необходимо това...
Затвори очи... или ги отвори ако ти се иска...
Събери цялото си внимание... т.е. разсей го... не...
Помни едно - дхяна трябва...
Оооо! Забрави за това. Донеси да ударим по едно мляко"

 

МЕДИТАЦИЯ

   В литературата са описани стотици методи за медитация, но като начало не си струва да се шашкаш от тяхното разнообразие и да се опитваш да разбереш, кой от тях да използваш. За първите 2 - 3 години занимания ще достатъчно да се научиш да контролираш своя "вътрешен диалог". Няма да се впущам в обяснения на този термин, а също да пояснявам защо е нужно това, за това предлагам да се обърнете към книгите на К.Кастанеда. Ако обърнеш внимание на своите мисли, то ще забележиш, че около 98% от тях са за всякаква, напълно ненужна безсмислица: самооправдания, анализ на миналото, проиграване вариантите на бъдещето и т.н. Така че, да се избавим от тази вредна привичка не е никак просто, но да се опитваме трябва (при мен това става на периоди - ту бягайте тази врява, ту забравям за нея, но прогрес се забелязва). За това не е нужно някъде да се усамотяваш в тишина, да сядаш на килимче, да затваряш очи, просто контролирай своя вътрешен диалог навсякъде където това е възможно, в трамвая на път за работа, чакайки на спирката, перейки пеленки и т.н. Просто наблюдавай за своите мисли и се старай колкото се може по-малко да разговаряш със себе си, щом се хванеш в това занимание, насочи вниманието си навън, погледни цветята, дърветата, птиците прелитащи наоколо, на парцала, с който миеш пода (по-късно ще забележиш, че това е много по-интересно, отколкото постоянно да се вглеждаш в себе си).
    Вътрешния диалог условно може да бъде разделен на два типа: първия е изговаряне на думите за себе си и втория - това са всъщност мислите (не оформените в думи, но преминаващи през главата). Както вече казах, напълно да се спре вътрешния диалог е много сложно, затова предлагам да се започне борбата по етапно. През първия етап да се отучим да изговаряме мислите. Помните ли, когато се учихте да четете, вие отначало произнасяхте текста на глас, след това започнахте да го произнасяте за себе си, но има и трета стъпка, която не се учи в училище, това е четенето на текст без изговаряне на думите (на това е основана системата за бързо четене), ето и на това точно трябва да се научите в мислите си. Между другото, ако се заемете да се научите на бързо четене, това може да ви помогне. А във втория етап трябва да се заемете с контрол над мислите, които само прелитат през главата. Препоръчително е да се отнасяте с тях като с не нужни боклуци, които се трупат във вашия дом - да ги забележите, да осъзнаете тяхната ненужност и да ги изхвърлите от главата си и така нататък до постигане на резултат. Макар че е достатъчно само да ги забележите и те сами трябва да се разбягат.
    Още искам да кажа две думи за живота в настоящето. Ако искате да бъдете щастливи - живейте в настоящето, по-малко мислете за миналото и бъдещето. Аз не казвам, че изобщо за това не трябва да се мисли, трябва, но не толкова, както вие го правите (ако не ми вярвате, понаблюдавайте вашето мислене). Например, какво правим когато се събудим - започваме да мислим какво ще правим на работата (възможни варианти). Когато стоим на спирката и чакаме автобуса, мислим, кога ще дойде той (отпусни се, ще дойде когато трябва и ти със своите мисли няма да го подгониш), а когато пътуваме? Забелязали ли сте, че през всичкото това време нашите мисли са в бъдещето или в миналото. Така че, когато вие разберете, че не чакате нещо (на спирката), а просто стоите и се наслаждавате на околното пространство, не пътувате за някъде, а просто пътувате, тогава и вътрешния диалог ще намалее и живота ще бъде по-пълнокръвен. Всичко това е защото бъдеще няма и няма да го има НИКОГА, има само настояще, бъдещето е илюзия, мисловна абстракция. Помните ли песента: "Има само миг между миналото и бъдещето, именно той се нарича живот!"
    Та това в общи линии е и цялата медитация.
http://www.yosif.net/articles.php?lng=bg&pg=55



Тагове:   автор,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2320880
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031