Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2009 13:43 - Списък на мудрите - 3
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 3238 Коментари: 0 Гласове:
4

Последна промяна: 09.12.2009 14:52


31. ДЗЪ image
( Мудра на оцеляването )

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: Регулира функциите на бъбреците, правото черво и гръбнака.
При страх, мъка, депресия. Стимулира личностния магнетизъм, интуицията и ума. Ключ към Муладхара - Първа, Коренната чакра.
ИЗПЪЛНЕНИЕ (По Тибетския оригинал): Ръцете са върху бедрата, с дланите нагоре.
Вдишване: Бавно, през носа. Върховете на палците лягат в основата на кутретата. Останалите пръсти бавно обхващат палците и се затварят в юмрук. Задръжте дъха, докато 7 пъти си повторите на ум "ОМ" ("Амин"). Занимаващите се с духовно самоусъвършенстване ще усетят трептенето в дясното си ухо.
Издишване: Бавно, през носа. Дланите се разтварят, за да "изтекат" грижите, страховете, нещастието. По-напредналите прибират силно горната част на корема.
ДОЗИРОВКА: До 49 пъти, но най-малко 7. В края се протегнете силно.

Втори вариант:
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Ръцете се свиват в юмруци и се поставят върху първа чакра, между краката. Палецът е сгънат и скрит под останалите пръсти, докосвайки основата на кутрето.
ДОЗИРОВКА: Без ограничение.

Трети вариант:
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Палците са свити в юмруците. Може да се държат и в джобовете.
ДОЗИРОВКА: Без ограничение



32. ДХЯНИ image
( Мудра на съсредоточаването и вглъбяването; на медитацията и релаксацията. )

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: Хармонизира обменните процеси.
Прилага се при безпокойство и психически дисбаланс. Дарява сила, решителност, спокойствие, невъзмутимост; подпомага преодоляването на негативни ситуации.
При медитация без определена цел: за "изпразване" на съзнанието и постигане на релаксация. Подкрепя смирението и осъзнаването. "Да бъде волята Ти."
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Ръцете лежат върху бедрата, с дланите нагоре. Едната ляга в другата, пръстите са успоредни. Палците се допират свободно.
ДОЗИРОВКА: Без ограничение.



33. ЖЕСТ НА ИЗИДА image

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: За профилактика и лечение на централната нервна система. Дарява сила и самообладание.
Олицетворява постигането на съзнанието "Да знаеш, да искаш, да можеш, да мълчиш".
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дланите са с разперени пръсти; безименните и кутретата са свити към дланта.
ДОЗИРОВКА: 15-20 минути дневно.

34. ЗАЩИТА ОТ ЕНЕРГИЙНА АТАКА image

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: При стрес, тревога, неувереност, безпокойство; при страх от енергийни въздействия.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Безименният и средният са свити към дланта, палецът леко ги притиска. Показалецът и кутрето са изправени.
ДОЗИРОВКА: До 20 минути.



35. ЗЪБ НА ДРАКОНА image

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: При нарушена координация на движенията, емоционална нестабилност, стрес, объркано съзнание. Дарява сила и мощ, подпомага духовността и съзнанието.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите се прегъват към дланите. Показалците са изправени.
ДОЗИРОВКА: 3 пъти дневно по 15 минути. Да се прилага внимателно при високо кръвно налягане.



36. КАЛЕШВАРА image
( Жест на контрол над времето )

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: Успокоява потока на мислите и обърканите чувства. Подкрепя вземането на решения. Стимулира концентрацията и умствената дейност. Премахва състоянието на зависимост. Подкрепя стремежа да бъдем себе си.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Средните пръсти и палците се допират с върховете си, останалите - с вторите си фаланги. Палците сочат към гърдите, лактите са повдигнати.
ДОЗИРОВКА: В продължение на 10 вдишвания и издишвания - бавно и дълбоко. За преодоляване на вредни навици и зависимости - 15-20 минути на ден, придружено с осмисляне.



37. КОСТЕНУРКА image

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: При безсилие, преумора, функционални нарушения на сърдечно-съдовата система. Дарява енергия, забавя стареенето.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите се сплитат. Палците се изправят и допират.
ДОЗИРОВКА: Без ограничения. При хронични състояния: 3 пъти дневно по 15 минути.



38. КУБЕРА image
( Жест, "изпълняващ" желания )

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: Почиства и отваря синусите. Дарява спокойствие и вътрешна хармония, увереност и невъзмутимост. Изпълнява се винаги, когато искаме нещо или молим за нещо.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Палецът, показалецът и средният пръст са събрани в едно. Безименният и кутрето са свити към центъра на дланта.
ДОЗИРОВКА: Ефектът зависи не от продължителността, а от интензивността на изпълнението.
ЗАБЕЛЕЖКА: Когато използваме мудрата за постигане на желание:
1. Изяснете желанието си; формулирайте го точно. Внимавайте какво си пожелавате, защото може и да го получите!
2. Повторете на глас точно формулираното желание 3 пъти, докато изпълнявате мудрата. При всяко повторение на глас, притискайте пръстите един към друг.
3. Изпълнявайте 2 пъти дневно.
4. Дайте най-доброто от себе си и оставете Вселената да си свърши работата: ще получите това, което е най-добро за вас.



39. КУНДАЛИНИ image

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: За профилактика и лечение на сексуални проблеми.
Подкрепя стремежа към красота, съзидание и творчество.
Събужда Кундалини; трансформира енергията на сексуалната чакра.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Ръцете са свити в юмруци, един над друг, колкото се може по-ниско пред корема. Левият показалец е пъхнат в десния юмрук. Десният палец "затваря" отгоре.
ДОЗИРОВКА: При нужда - докато подейства; за по-дълго - 3 пъти дневно, по 5 минути.


40. КШЕПАНА image
( Жест на изливане и освобождаване )

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: Стимулира отделянето през кожата, белите дробове и дебелото черво. Освобождава изразходваната и отрицателната енергия.
Подпомага изразяването на потиснати емоции. "Предпазен" клапан, но и съдейства за освобождаването от всичко старо, ненужно, пречещо, заемащо мястото на новото. Подкрепя обновителните процеси, хармонизира и балансира основните процеси на живота: приемане и даване.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите са преплетени без притискане. Изправените показалци на двете ръце се допират с възглавничките си и сочат към земята.
ДОЗИРОВКА: САМО в продължение на 7-15 вдишвания, с максимална концентрация върху издишването. След привършването въздъхнете дълбоко 3 пъти и поставете ръцете на бедрата, с обърнати нагоре длани.



41. ЛИНГА image
( Повдигаща мудра)

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички простудни заболявания на: гърло; бели дробове - разтваря натрупания секрет; дихателни проблеми, свързани с промяна на времето; кашлица; хрема; синузит. Поддържа телесната температура; повишава имунитета; регулира наднорменото тегло. Дарява духовна устойчивост.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите са сплетени. Палецът на едната ръка сочи нагоре. Палецът и показалецът на другата го обхващат, като се допират.
ДОЗИРОВКА:
За профилактика: Веднъж дневно, 15-20 минути.
За лечение: 3-4 пъти дневно по 15 минути.
С цел отслабване се прави 3 пъти на ден по 15 минути. Прекаляването води до апатия, летаргия, инертност. Да се пие достатъчно чиста вода.
ЗАБЕЛЕЖКА: Според холистиката наднорменото тегло се дължи на натрупани в организма неусвоени вещества, мисли, емоции. Мудрата ще "разбута" всичко непреработено и акумулирано. Дайте си достатъчно вода, за да може организмът да изхвърли натрупаните отрови. А ако си осигурите "жива" вода, ефектът ще се ускори. Живата вода съдържа се в изобилие във всички пресни растителни храни (по възможност - без нитрати).
Според енергията, която ни доставят, храните се делят на:
1. Живи. Това са непреработените, сурови и по възможност - пресни плодове, зеленчуци, билки и пр. растителен свят.
2. Полуживи. Това е растителният свят, преработен от някои животни във вид на мляко, яйца и мед. Силата им е най-голяма, когато са сурови или обработени до 54 градуса по Целзий. ( Над 54 градуса топлинна преработка ензимите умират. )
3. Мъртви. Това е всичко останало, което човекът преработва по всички възможни начини и технологии. Тези храни не зареждат с енергия, напротив, отнемат от енергията ни, която трябва да ги елиминира.
За да отслабнете, не се лишавайте от нищо и не гладувайте. Диетите не помагат! Напълно достатъчно е да въведете живите неща в живота си (не само въздух, вода и храна ) и да не позволявате другите да ви "хранят". Никой не знае по-добре от самите нас какво всъщност ни е нужно, дори рекламата.



42. ЛОТОС image
( Жест на отварянето към света и любовта )

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: За постигане на сърдечна чистота; за отваряне към природата, обичта, доброто, божественото. Прилага се, когато се чувстваме изтощени, неразбрани или самотни.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Ръцете са пред гърдите, допрени в китките и с върховете на пръстите - пъпката на лотоса в продължение на 4 дълбоки вдишвания и издишвания.
После пръстите се разтварят максимално, допрени остават палците и кутретата - разцъфнал лотос.
След 4 дълбоки вдишвания и издишвания отново се оформя пъпката на лотоса; след това дланите се разделят и започват да се обръщат "наопъки": допират се ноктите на пръстите, постепенно пръстите се допират с все по-голяма повъхност, допират се външните страни на китките...
Ръцете се обръщат "наопъки" пред сърцето, отпускат се и се поклащат свободно надолу. По обратния път стигнете до пъпката, разцъфналия цвят на лотоса и обратно. Дишайте бавно, спокойно, дълбоко.
ДОЗИРОВКА: Без ограничение, но поне няколко пъти цялото движение.



43. МАКАРА image
( Хвани живота; улови мига )

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: При неудовлетвореност, депресия, отпуснатост; за мобилизиране на силите. Активизира енергията на бъбреците. Действа успокояващо, центрира; дарява чувство за сигурност и увереност.
Подкрепя доверието в неизчерпаемостта и безкрайността на живота, както и умението да правим най-добрия избор.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Лявата длан лежи в дясната. Десният палец минава между безименния и кутрето и докосва средата на лявата длан. Левият палец и безименният се докосват. Останалите пръсти на двете ръце са свободни. Ако ви е по-удобно, поставете дясната длан в лявата.
ДОЗИРОВКА: 3 пъти дневно 4-10 минути.



44. МАНИПУРА image
( Дворец на храносмилането; Мозък на стомаха;
Слънчев сплит; Зона на стреса )

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: Профилактика и лечение на храносмилателната система. Профилактика и лечение на нервни разстройства и стрес. Ключ към Чакрата на Слънчевия сплит.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Дясната ръка се разполага в областта на трета чакра, върху пъпа. Пръстите са свити. Показалецът сочи напред, а върхът на палеца допира основата на нокътя на средния пръст.
Лявата ръка лежи свободно върху бедрото, с дланта нагоре.
ДОЗИРОВКА: Без ограничение.



45. МАТАНГИ image
( Жест за постигане на вътрешна хармония и царска власт )

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: Стимулира дейността на прилежащите към Слънчевия сплит органи: сърце, стомах, черен дроб, дванадесетопръстник, жлъчен мехур, далак, панкреас, бъбреци. Стимулира дишането в областта на стомаха.
При всички видове напрежение. Успокоява напрегнатото сърце; премахва спазмите и чувството за тежест в стомаха; премахва дифузните болки и схващания на челюстта и др. Дарява спокойствие, тишина и мир.
Една от мудрите на Чакрата на Слънчевия сплит.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите се сплитат пред Слънчевия сплит. Средните пръсти се докосват с върховете си. Вниманието е насочено към дишането в областта на стомаха.
ДОЗИРОВКА: При нужда, или 3 пъти дневно по 4 минути.

 



46. МАХА image
( Голямата мудра на таза )

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: При болки и спазми в областта на таза: болезнена менструация, вяла дейност на червата, спазми; възрастови оплаквания: слабост в пикочния мехур, простата, ануса; хемороиди. Може да се практикува и в тоалетната.
Подкрепя оптимизма и надеждата, търсенето на радост и в най-трудната ситуация. Подкрепя осъзнаването и осмислянето, откриването на нови пътеки.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Първи етап: Кутретата на двете ръце се събират с палците. Безименните се допират с върховете си. Средните и показалците са леко опънати. Продължителност: 10 вдишвания и издишвания.
Втори етап: Безименните на двете ръце се събират с палците. Кутретата се допират с върховете си. Средните и показалците са свободни.
ДОЗИРОВКА: При необходимост, или 3 пъти дневно по 7 минути.



47. МАХАШИРША image
( Голямата мудра на главата )

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: Главоболие от всякакъв вид и произход. Дарява равновесие; намалява напрежението; отстранява натрупванията в синусите.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Безименният пръст допира основата на палеца. Палецът, показалецът и средният са събрани. Кутретата са опънати.
ДОЗИРОВКА: При необходимост - докато подейства; при хронични състояния - 3 пъти дневно по 6 минути.



48. МОРСКИ ГРЕБЕН image

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: При липса на апетит; безсилие; нарушение на храносмилателните функции. Дарява мощ, сила, пълнота на възприятията, благополучие; подобрява външния вид. Засилва способността за адаптация. Подкрепя процеса на приемане на всичко и всички като част от целостта на живота и така балансира единството "приемане-даване".
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите се преплитат навътре към дланите. Палците се допират странично.
ДОЗИРОВКА: За профилактика: 15 - 20 минути дневно. При хронични състояния: до 3 пъти на ден.



49. МУКУЛА image
( Ръка-човка; ръка-лазер; регенерация)

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: За обезболяване и енергизиране на органи. Дарява сила; намалява напрежението. Поставя се върху нараненото място или там, където има проблем. Подкрепя почистването на всяка мръсотия на всички нива.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върховете на всички пръсти се събират в едно. Поставя се върху засегната част на тялото.
ДОЗИРОВКА: При необходимост, или 5 пъти дневно по 5 минути.
ЗАБЕЛЕЖКА: При хронични състояния ползвайте следната схема:
Бели дробове: Мудрата се поставя вляво и вдясно, на около 5 см под ключицата.
Стомах: Мудрата се поставя директно под гръдната кост.
Черен дроб и жлъчка: Лявата ръка се поставя върху долния край на гръдната кост. Дясната ръка минава 21 пъти по долния край на десните ребра, като че палим кибрит.
Далак и панкреас: Дясната ръка се поставя върху долния край на гръдната кост. Лявата ръка минава 21 пъти по долния край на левите ребра, като че палим кибрит.
Бъбреци: Пръстите на двете ръце се поставят на гърба, на 5 см над талията, от двете страни на гръбнака.
Черва: Пръстите на едната ръка се поставят върху пъпа. Отдясно наляво - обратно на часовниковата стрелка, се описва кръг, после още един, още един - движение по разширяваща се спирала от пъпа навън.



50. МУЩИ image
( Юмрук )

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: При запек. Стимулира дейността на черния дроб, сърцето, стомаха.
Подпомага разграждането на потисната агресия и освобождаването на неизразените страхове. Подкрепя умението да казваш "Не".
Подкрепя осмислянето на живота; осъзнаването на собствената отговорност; преодоляването на застоя; откриването на нови посоки за интегриране в целостта на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дланите се свиват в юмруци. Палците се поставят върху безименните пръсти.
ДОЗИРОВКА: При нужда или 3 пъти дневно по 15 минути.


http://zashto-kak.hit.bg/spisak.htm#sva



Тагове:   списък,


Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2320586
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031