Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2017 13:04 - Най-съвременното торпедо на Русия, което промени правилата на морската война
Автор: zahariada Категория: Политика   
Прочетен: 749 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Най-съвременното торпедо на Русия, което промени правилата на морската война

С GPD на 14 август 2017 година

 

image__________ 
Спутник " 
Най-съвременна торпедо" в Русия, което "промени правилата на морската война"

Русия ще модернизира своя VA-111 Shkval свръхкапациращо торпедо под държавната програма за оръжие 2018-2025. Торпедото може да достигне скорост над 300 км / ч. Днес Русия е единствената страна, която има в употреба подобно оръжие.

"Работата е в ход. Мисля, че параметрите ще бъдат сериозно подобрени. Програмата е част от държавната програма за въоръжение ", заяви Борис Обносов, ръководител на руската тактическа ракетна корпорация на въздушното шоу MAKS 2017 през юли.

Ракетата-торпеда Shkval е съветски атентатор с уникални способности. Той влезе в експлоатация със Съветския флот през 1977 г. Задвижван от реактивен двигател с твърдо гориво, торпедо може да се движи със скорост над 300 км / ч.

Разработена през 70-те години на миналия век, Shkval е предшествала времето си от десетилетия. Основното му предимство е крейсерска скорост от изключителен 100 метра в секунда. Неговите недостатъци включват високо ниво на шум, ограничен работен диапазон (до 10 км) и работна дълбочина до 30 метра. 
Торпедото няма целеви търсещи, разчитайки единствено на инерционна система за насочване. Първоначално тя била въоръжена с 150-килогона ядрена бойна глава, а след това била конструирана конвенционална бойна глава.

Сега ядрената модификация ще бъде сериозно подобрена в съответствие с новите предизвикателства и оперативните изисквания. Освен това, има голям интерес към Shkval на световния оръжеен пазар.

"Торпедовете винаги са били един от основните защитни и атакуващи активи в морската война. Шквал превъзхожда сред другите торпеда, защото съчетава комбинация от някои от най-модерните технологии някога. Торпедото дойде като страховито оръжие срещу американските превозвачи на самолети и промени правилата на морската война ", пише анализаторът в доклада на РИА Новости и политическия коментатор Александър Хроленко.

Безпрецедентната скорост на Shkval е възможна поради свръхкапацитета. Торпедото се движи в кавитационен джоб, създаден от специално проектирания носов конус и разширяването на горещите газове на двигателя. Газовият балон обгръща торпедото, намалява до минимум допира му с вода и значително намалява плъзгането на вода.

image

Кавитацията обаче създава проблем за маневриране. Когато торпедо променя посоката си, то тялото се изтласква от джоба си за кавитация, като намалява скоростта му поради плъзгане с вода. Кълбовият носов конус на Shkval се превръща, когато торпедото променя посоката, като го държи в газов балон, докато маневрира. Торпедските волове използват четири перки и конуса на носа.

"Обикновено торпедото може да бъде чувствително към промените в условията на околната среда, включително температурата на водата и плътността на водата на различни дълбочини. Развитието на Шквал изискваше стриктни научни изследвания в различни научни области и резултатът беше истински пробив в хидродинамиката. Шквал поставя Русия най-малко четири десетилетия напред пред конкурентите си. Днес такова оръжие се произвежда масово само в Русия ", посочи Хроленко.

В продължение на десетилетия Шквал е сред най-добрите сред другите торпеда. През 2005 г. Германия заяви, че е завършила развитието на ракетното торпедо "Баракуда", способно да достигне същите скорости. Въпреки това, торпедото все още не е въведено в масово производство. От 1997 г. САЩ полагат подобни усилия, но все още не е представен работещ прототип.




Гласувай:
1



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: zahariada
Категория: Политика
Прочетен: 39740370
Постинги: 21940
Коментари: 21633
Гласове: 31017
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031