Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.10.2011 09:13 - Механизми на програмирането. Медия
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 13546 Коментари: 23 Гласове:
38


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   Достигаме до една от наистина главните беди от всички капани и вредители, които блокират желанието на човека за осъзнаването на собствената му светлина и притварят страниците на човешката еволюция. Многократно е говорено за тях, тук ще ги синтезираме чрез конкретни примери. Ето твърденията, които трябва да осмислим:
Първо: който се стимулира и възпроизвежда на институционално ниво – тъй като книгите са основният път, към събуждането на човека, Системата се е погрижила това да не бъде пречка. Четенето умира, защото е огнище на властта – то е контролирана и насилствена дейност. Резултатът е налице. Подрастващото поколение, върху чиято обработка Елитът основно набляга, просто няма никакво желание да чете. Четенето най-много се превръща в културно отрепетиран жест, , без грижа за личната преданост и готовност, без прословутото “Искам да съм Човек!”, което може би искаме да чуем.
Второ – духовността и доброто умират, защото са заменени от по-примамливи предложения в съвременния визуално-атрактивен свят.
Трето – духовността умира, защото не сме способни да поддържаме интрига около смисъла на живота си. А и цели екипи работят съзнателно и несъзнателно за осъществяването на целта.
   Системата слабо се интересува от личните психологически инвестиции в живота на човека. Тя обаче се интересува от добродетелното и правилно усвояване на системните “лостове”. В този зададен режим на “тълкуване” на реалността “прочитът” й е дисциплинарен и дисциплиниращ, той потиска и безцеремонно орязва крилете на аз-търсенето. Най-лошата страна на системата е принудата тя да бъде “усвоена”, без да бъде прекарана през зоните на личното одобрение или неодобрение. Самото съществуване на “препоръчително държание” и инструкции за себе-развитие, вече подсказва, че обществото има необходимост от контролирани значения и предвидими поведения. Това свързва човека с властта, но и с икономиката като размяна на стоки, правомощия и позиции. Реалността вече се “пласира” на пазара. Тя не се прави, както е било преди. Тя е общовалидна и достъпна. “Добре разбрана реалност” е тази, която ИСКАТ да бъде за нас широко популярна! Това е интелигентно спазарена реалност без оглед на човешката воля за собствена такава!!!
Всеки миг милиони хора сядат пред телевизорите, включват радиоапаратите и разтварят вестниците, за да гледат, слушат или четат “новини”. Катафалки, линейки, пожарникарски коли и задъхани политици препускат и денонощно се надпреварват по информационните магистрали, за да спечелят вниманието на публиката. Тези “новини” са всъщност “старини”, отколешни, вкаменели сюжети на човечеството – пожари, етнически сблъсъци, преговори за мир и заплахи за война, повишаване на цените, катастрофи и пр. Това, което ги прави потребни за възприемателя, е не толкова тяхната поредна – несекваща – актуализация, а възможността той да “преговори” чрез тях координатите на света. Следователно “новините” – медиите по принцип – стават инструменти, чрез които индивидът си набавя конструктивен опит. За да “направи” себе си, тоест да поддържа обществено валидните стандарти на поведение, той трябва да си преговаря всеки ден какво се прави в света и да следва избраните модели. Да го кажем в един познат маниер – не човекът включва телевизора, а телевизорът включва човека. Телевизорът преговаря и затвърждава с всекидневното си “обучение” параметрите на масово тиражирания опит. Така медиите се превръщат в най-огромното илюминатско оръжие, тъй като те “помагат” за решаването на въпроса “Как да “направя” себе си?” Как да организирам правилно своя живот и своите преживявания?
   Вторият момент е възможността на зрителя или читателя да си осигури справяне с отчуждения опит, като осъществи едно фалшиво интегриране на външната “висока” и драматично-престижна събитийност в хоризонта на ограничения си частен свят. Той потвърждава себе си като присъстващ в света, доколкото съучастнически се прехвърля в ставащото на екрана. В това общуване се реализира илюзорното бягство от собствената самота и празнота в “пълнотата” на едно или друго внушение. Защото е добре известно, че няма чисти факти, че всяко въвеждане на факта в информационния “канал” е вече насочване, интерпретация, обвързване с контексти, с интонации, с внушения. Човекът, поел порцията “новини”, се чувства събитийно и интерпретативно удовлетворен. Той може да се оттегли доволен, както и прави, за да дочака покорно да му поднесат следващата порция новини. Медиите са инструмент за симулативно решаване на проблемите с идентичността и с активността.
Така медиите “помагат” за решаването на втория фундаментален въпрос “Какво да правя със себе си?”
   Ето така набелязаните отговори всъщност са в основата на онези постановки, които режисират медиите в образа на Злия душманин на човешкия дух.
   Друго, не по-малко популярно твърдение е, че масовите информационни посредници лишават от индивидуалност събитията и на мястото на уникалните видения предлагат СОЦИАЛНО-РОЛЕВИ “ПАКЕТИ”, НАТЪПКАНИ С ПРЕПОРЪЧИТЕЛНИ ЧУВСТВА ЗА КОЛЕКТИВНА УПОТРЕБА!!! Това има САМО и САМО манипулативна функция. В немалка по обем критическа литература медиите са разпознати като виновни за автоматизираните пребивавания в света и са посочени като знак на деиндивидуализацията на отнетата воля за персонални душевни проекти и личностни визии.
   В “Дзен и изкуството да поддържаш мотоциклет”, Робърт Пърсинг разказва притчата за маймунските капани в Индия. Капанът е издълбан кокосов орех, напълнен с ориз, който подмамва маймуната и тя пъха ръката си в отвора. Когато стисне в шепата си ориза, тя вече не може да я изтегли навън. Ето и коментара на Пърсинг: “Маймуната бърка вътре и изведнъж се хваща в капана – вкарана там единствено от собствената си стойностна закостенялост. Тя не може да преоцени ориза. Не може да разбере, че свободата без ориз е по-скъпа от пленничеството с него. Селяните идват да я хванат и отведат.”
Същото е и с “ориза” на масмедийните послания – зрители и читатели го стискат в шепичките си и покорно се оставят да ги отведат в предвидима посока. С ориз в шепата нямаш шанс да преоцениш стереотипите и светогледите, с които те принуждават да живееш. Медиите са възпитатели в безкрайния конформизъм на готовите отговори и на стиснатите шепи. Те непрестанно и патетично разказват за упоритите ни опити да постигнем стабилност и материална обезпеченост на съществуването, но премълчават отказа да се занимаваме с битийната легитимност на това съществуване.
Надеждата – все още съществуваща – е, че именно човешкият дух е способен да възпитава в свобода.
Свободата, разбирана като способност на човека да се отнася “авторски” към собствения си живот.
Свободата, разбирана като годност на обществото да поддържа и развива езици на различието. 

"Наръчник за извън-матрично и не-егрегориално мислене и живот"



Гласувай:
38



1. yotovava - контролирани значения и предвидими поведения....
06.10.2011 09:23
Като студентка в първи курс написах един реферат на тема Манипулиране на съзнанието или нещо подобно. Бях много авангардна, защото още тогава обявих, че всяко общество се стреми да създаде механизми за внушаване на неговото добро проявление и нуждата му от съществуване.
Като си помисля, че тези съждения са се въртели в главата ми преди тридесет години, вероятно много хора са достигнали до тази истинност. Мисля си, че лостовете за преодоляването на непрекъсната преса са в наши ръце - опитвам се да чета качествена литература, не гледам кой да е филм, само защото бил касов, новините ги прослушвам като фон при приготвяне на вечерята.
И се опитвам да създам вкус към хубавата книга у детето си - още може да му се влияе, на 9 е.

Валя
цитирай
2. galatceq - Като студентка в първи курс написах ...
06.10.2011 09:47
yotovava написа:
Като студентка в първи курс написах един реферат на тема Манипулиране на съзнанието или нещо подобно. Бях много авангардна, защото още тогава обявих, че всяко общество се стреми да създаде механизми за внушаване на неговото добро проявление и нуждата му от съществуване.
Като си помисля, че тези съждения са се въртели в главата ми преди тридесет години, вероятно много хора са достигнали до тази истинност. Мисля си, че лостовете за преодоляването на непрекъсната преса са в наши ръце - опитвам се да чета качествена литература, не гледам кой да е филм, само защото бил касов, новините ги прослушвам като фон при приготвяне на вечерята.
И се опитвам да създам вкус към хубавата книга у детето си - още може да му се влияе, на 9 е.

Валя


Мерси Валя :)
Смело е било твоето изложение преди толкова време ! уважавам хора които открито дават израз на мислите си :)
Информационното манипулиране се изразява в характера на поднасяната информация. От всичко видяно заключавам, че тя бива позитивна по отношение на дейностите, които предлага системата – второ измерение , и негативна спрямо всякакви алтернативни мнения извън периметъра й – първо измерение. И в двата случая наблюдаваме единствено уникалността и незаменимостта на системата. Неотдавна прочетох за едно изследване на психолози, според което психологическата настройка при хората е такава, че възприемат негативната информация 11 (!) пъти по-лесно от позитивната.
цитирай
3. yotovava - Май бях наистина много смела, тоя реферат се класира за следващия етап, но там го стопираха
06.10.2011 12:57
с мотива, че бил двадесет страници. :))))))))))))))))
Но на самата защита предизвиках лек шок и спечелих много симпатии.
После (аз съм с инженерно образование, но завърших и журналистика) в живота се сблъсках с достатъчно аргументи за това как можеш една истина да е представиш в ползва и на двете страни. Затова човек трябва да не е първосигнален и да оставя първо нещата малко да отлежат и да има търпението на пчелата да събира зрънцата истина, което е доста дълъг и тромав труд.
:))))
цитирай
4. rebellion - Има много неща, които трябва да се ...
06.10.2011 15:59
Има много неща, които трябва да се променят . Простодушните чалга и денс спектакли трябва да бъдат заменени от интелектуални и културни предавания по радио и телевизия. Младите българи трябва да се съcтезават не по маймунщина и еротични танци, а по съзидателност и добротворчество. Лесно е, всеки срещу заплащане, да може да демонстрира маймунската си и животинска природа.
цитирай
5. savremennik - Поздрави за точното описание на ...
06.10.2011 16:14
Поздрави за точното описание на медийната роля в зомбирането , Galatceq !Доколкото средствата за масова информация са престижни институции именно поради своята масовост, то към тях се стремят хора от тълпата (от незнаещи-можещите), които се стремят да узаконят принципите на тълпата. В този смисъл СМИ са деструктивни защото целево пречат на еволюцията на тълпата и я зомбират.
цитирай
6. virgo - Галацея, отново в дестяката....
06.10.2011 16:15
“новините” – медиите по принцип – стават инструменти, чрез които индивидът си набавя конструктивен опит" ..... ♥ и "Медиите са инструмент за симулативно решаване на проблемите с идентичността и с активността." Днес въобще си мисля, дали има нужда да се коментира нещо толкова очевадно. Но...явно зомбирането е в апогея си..... Поздрави
цитирай
7. galatceq - с мотива, че бил двадесет страници. ...
06.10.2011 16:34
yotovava написа:
с мотива, че бил двадесет страници. :))))))))))))))))
Но на самата защита предизвиках лек шок и спечелих много симпатии.
После (аз съм с инженерно образование, но завърших и журналистика) в живота се сблъсках с достатъчно аргументи за това как можеш една истина да е представиш в ползва и на двете страни. Затова човек трябва да не е първосигнален и да оставя първо нещата малко да отлежат и да има търпението на пчелата да събира зрънцата истина, което е доста дълъг и тромав труд.
:))))

Завърших философия , а сега съм с твърда убеденост , че в живота има много повече какво да се научи , отколкото в лекциите и упражненията :) Стига да имаш въпросното търпение а събиране на зрънцата както се изрази :)
цитирай
8. galatceq - Има много неща, които трябва да се ...
06.10.2011 16:35
rebellion написа:
Има много неща, които трябва да се променят . Простодушните чалга и денс спектакли трябва да бъдат заменени от интелектуални и културни предавания по радио и телевизия. Младите българи трябва да се съcтезават не по маймунщина и еротични танци, а по съзидателност и добротворчество. Лесно е, всеки срещу заплащане, да може да демонстрира маймунската си и животинска природа.

Мерси , малко грубо , но и точно си го казал ребелион :) ;)
цитирай
9. galatceq - Поздрави за точното описание на ...
06.10.2011 16:40
savremennik написа:
Поздрави за точното описание на медийната роля в зомбирането , Galatceq !Доколкото средствата за масова информация са престижни институции именно поради своята масовост, то към тях се стремят хора от тълпата (от незнаещи-можещите), които се стремят да узаконят принципите на тълпата. В този смисъл СМИ са деструктивни защото целево пречат на еволюцията на тълпата и я зомбират.

Тълпата и стадните правила винаги са ме отблъсквали приятелю :( Нищо еволютивно не намирам в тях . Поздрави :)
цитирай
10. galatceq - “новините” – медиите по принцип – ...
06.10.2011 16:43
virgo написа:
“новините” – медиите по принцип – стават инструменти, чрез които индивидът си набавя конструктивен опит" ..... ♥ и "Медиите са инструмент за симулативно решаване на проблемите с идентичността и с активността." Днес въобще си мисля, дали има нужда да се коментира нещо толкова очевадно. Но...явно зомбирането е в апогея си..... Поздрави

Мерси вирго , в апогея си е - при толкова проверки се видя , че нищо старо не е забравено, нищо ново не е научено .... Поздрави :)
цитирай
11. savremennik - Истинските слова не са красиви. ...
06.10.2011 17:05
Истинските слова не са красиви.
Красивите слова не са истински.

Лао Дзъ
цитирай
12. zoqsun - "зомбитата" си вярват, ...
06.10.2011 17:12
"зомбитата" си вярват, че мислят и наистина използвам мозъците си -да. Но единственото, за което ги използват е да класифицират вече познатото и да казват "да" или "не" на вече изказана им позиция, позиция, която се смята за константна, която не са способни да видят като избор.
цитирай
13. galatceq - Истинските слова не са красиви. ...
06.10.2011 17:19
savremennik написа:
Истинските слова не са красиви.
Красивите слова не са истински.

Лао Дзъ

Любими сентенции , с непреходна мъдрост :)
цитирай
14. galatceq - "зомбитата" си вярват, ...
06.10.2011 17:21
zoqsun написа:
"зомбитата" си вярват, че мислят и наистина използвам мозъците си -да. Но единственото, за което ги използват е да класифицират вече познатото и да казват "да" или "не" на вече изказана им позиция, позиция, която се смята за константна, която не са способни да видят като избор.

На изток казват - единствено постоянно е вечно променящото се . А тук това е обърнато с краката нагоре :( Мерси за хубавия коментар :)
цитирай
15. анонимен - Със силата на парите, богоизбра...
06.10.2011 18:19
Със силата на парите, богоизбраните господари искат да притежават всичко и да направят българите зависими от тях. Роби!
цитирай
16. galatceq - Със силата на парите, богоизбра...
06.10.2011 18:48
анонимен написа:
Със силата на парите, богоизбраните господари искат да притежават всичко и да направят българите зависими от тях. Роби!

Пари и услужливи медии - робство .....
цитирай
17. rebellion - Има много неща, които трябва да се ...
06.10.2011 20:07
galatceq написа:
rebellion написа:
Има много неща, които трябва да се променят . Простодушните чалга и денс спектакли трябва да бъдат заменени от интелектуални и културни предавания по радио и телевизия. Младите българи трябва да се съcтезават не по маймунщина и еротични танци, а по съзидателност и добротворчество. Лесно е, всеки срещу заплащане, да може да демонстрира маймунската си и животинска природа.

Мерси , малко грубо , но и точно си го казал ребелион :) ;)

Защо да е грубо когато имаме такива предавания – „цената на истината”, „дансинг старс”, „стани богат”, „биг брадър” и пр. Водещите централи на тази отровна телевизионна индустрия са очевидно Нова и Битиви, а след тях куцукаща следва и БНТ.
цитирай
18. galatceq - Има много неща, които трябва да се ...
06.10.2011 20:46
rebellion написа:
galatceq написа:
rebellion написа:
Има много неща, които трябва да се променят . Простодушните чалга и денс спектакли трябва да бъдат заменени от интелектуални и културни предавания по радио и телевизия. Младите българи трябва да се съcтезават не по маймунщина и еротични танци, а по съзидателност и добротворчество. Лесно е, всеки срещу заплащане, да може да демонстрира маймунската си и животинска природа.

Мерси , малко грубо , но и точно си го казал ребелион :) ;)

Защо да е грубо когато имаме такива предавания – „цената на истината”, „дансинг старс”, „стани богат”, „биг брадър” и пр. Водещите централи на тази отровна телевизионна индустрия са очевидно Нова и Битиви, а след тях куцукаща следва и БНТ.

Oт години не гледам телевизия . Направят ли го и други хора - манипулацията няма да има почва :)
цитирай
19. universalnite000 - :) Хареса ми, моите поздравления за ...
06.10.2011 21:57
:) Хареса ми , моите поздравления за постинга ! Имам си една мисъл точно като за този случай : "В триизмерния свят всяка дума, казана на място дава знание , както и обратното - всяка не на място въвежда в заблуда ."
цитирай
20. galatceq - :) Хареса ми, моите поздравления за ...
06.10.2011 22:13
universalnite000 написа:
:) Хареса ми , моите поздравления за постинга ! Имам си една мисъл точно като за този случай : "В триизмерния свят всяка дума, казана на място дава знание , както и обратното - всяка не на място въвежда в заблуда ."

Mерси :)
Една дума казваш, а мълчанието какво носи в такъв случай ? ;)
цитирай
21. ivesa - Последното твърдение от наръчника е много полезно да се знае,
09.10.2011 10:01
годността на обществото да поддържа и развива различни езици е изключително необходима в днешно време.Поздрави!:)
цитирай
22. galatceq - годността на обществото да подд...
09.10.2011 21:15
ivesa написа:
годността на обществото да поддържа и развива различни езици е изключително необходима в днешно време.Поздрави!:)

:) Мерси , езиците са само част от цялото .
цитирай
23. ivesa - galatceq,да,
11.10.2011 19:32
но са изключително важна част от цялото.Поздрави:)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2320449
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031