Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.06.2011 16:06 - Шест упражнения за развиване на търпение и постоянство
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 11884 Коментари: 14 Гласове:
51


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Из „Познай себе си, гражданино на Земята!” на Бъредин Джоселин

Един от първите белези на духовното пробуждане е задаването на въпроси. Самата дума "въпрос" означава търсене. Търсенето отговаря на въпроси, но изисква търпение и постоянство. Да очакваме пълни отговори веднага, е белег на нежелание търпеливо да предприемем търсене и дапостоянстваме, докато достатъчно узреем, за да намерим и да разберем отговорите. Твърде често хората очакват да им се дадат непосредствени, предварително изфабрикувани отговори на всички въпроси, щом запитат, без никакво усилие, без никакво напрягане от тяхна страна. Макар че духовната наука дава отговори на безброй поставени въпроси, тя не е справочна енциклопедия. Човекът трябва да поработи за отговорите. Най-голямата радост идва, когато човек открие задоволителен отговор, след като е търсил усърдно и с постоянство е развивал нужната му зрялост, за да разбере получената нова за него истина.

... Ние много сме привикнали да мислим само с нашите сетивни възприятия, затова естествено за нас е трудно и се изисква усилие да започнем да мислим освободени от сетивата.

Това ще рече да усвоим мислене, което е свързано с душевния свят, духовния свят и физическото съществуване. Фактите на Духовната наука не могат да бъдат наблюдавани освен чрез духовни органи за възприятие, и все пак онова, което се съобщава от духовния ясновидец – мъдрец, може да бъде разбрано, ако човек има достатъчно търпение и постоянство. ...

Целият живот до известна степен е обучение за развиване на търпение; например, докато чакаме светофарната светлина да се промени от червена на зелена, когато извършваме работа, която е твърде еднообразна и скучна или пък когато колегите ни не са добре настроени към нас; майката, която години наред отглежда децата си, за да пораснат; оздравяването след тежка болест, срещата с неочаквани пречки и забавяния на планирани действия. И все пак въпреки условията на живота, предназначени за развиване на търпение, ние все още не можем да разберем Духовната наука чрез освободено от сетивата мислене, не можем да развием духовни органи за свръхсетивно възприятие, освен ако не придобием още повече търпение, отколкото можем да направим това в обикновения живот.

Един въпрос, който може би всеки си задава, е "какво аз мога да направя, за да подобря света?" Независимо от това, колко ограничени можем да сме в нашата сфера на влияние, в нашия обществен живот и в света изобщо, има една сфера, в която всеки от нас може да започне. И тази сфера сме ние самите. Има 5 основни качества, които всеки от нас трябва да постигне за себе си. Никой не може да ни ги подари. Постигането на 6-те упражнения, описани в главата на "Окултната наука", не е много лесно, но за да бъдат правилно извършени, се изисква изключително търпение и постоянство.

1. Контрол на мисълта. За да стане управител на своя мисловен свят, ученикът по пътя на духовното обучение, трябва да съсредоточи своето мислене поне за 5 минути ежедневно, в течение на месеци, върху някой съвсем обикновен предмет, като например молив, писалка или стол. Той може да изследва неговата конструкция, история, материал и пр., но никакви странични мисли, несвързани с пред мета, не бива да се разрешават. Целта на това упражнение е мисленото да стане обективно, ясно, силно, живо и съсредоточено в целта. Това води до чувство на сигурност.

2. Владеене на волята. Човек би трябвало да си избере нещо, което да извършва в определено време всеки ден в течение на месеци. Това може да бъде някакво съвсем незначително действие, като например да се премести един маловажен предмет от едно място на друго. Други действия по-късно могат да се прибавят към първото, всички в областта на възможното изпълнение. Същественото тук е редовно да се извършва действието, възприето по собствена воля. Това от своя страна ни помага да превъзмогваме недоволството, произтичащо от нея обективност.

3. Самообладание на душата. Човек се стреми да изпита всяко удоволствие, а и болка, напълно, без да загуби самообладание. При това упражнение няма определен час през деня, в който то да бъде извършено; упражнението изисква непрекъснато бдение над чувствата, никога да не бъдем надмогнати от нашите емоции, никога да не плачем спонтанно или да не се смеем по същия начин; да не бъдем побеждавани от безкрайнораздразнение, страх, паника или безпокойство. Човекът да е по всяко време капитан на кораба на душата си, пътуващ по надигащото се и спадащо море на емоциите. Тук се изисква нещо повече от "да се покажеш спокоен"; то води до истинско вътрешно спокойствие и нищо да не може да ниразстройва и обърква.

4. Положителност. Би трябвало да търсим винаги доброто във всички преживявания, същества и неща. Тук не се нарича неистинното истинно, нито се разрешава неистинното да попречи да се види онова, което пък е истинно. И в най-лошия разбойник винаги има някакъв добър елемент; в грозното и отблъскващото е скрита също и някаква красота.

5. Отворен ум за нови преживявания и опитности. Без да се пренебрегва натрупаната опитност, човек би трябвало винаги да бъде възприемчив към новото при всяко нещо или същество, с които се среща и дори да приеме, че новото може да противоречи на старото.

6. Хармония на петте качества на душата. Човек може да започне тези 5 упражнения, като практикува първото само за един месец и продължавайки го през следващия месец, да се прибавя второто упражнение и т.н., докато започне да практикува всичките, след това да ги повтарясистематически в различни съчетания, за да ги хармонизира в своята душа.

Да бъде човек нетърпелив за резултатите е обща грешка, която може да обезличи целта на упражненията. Някои предпочитат "надникване" в невидимия свят, вместо да изострят своите душевни способности, които му осигуряват достатъчно сили за различаване между илюзиите и реалността.

Нетърпението показва, че човекът не е успял да осъзнае и разбере дълбокото приготовление, необходимо за духовно виждане и различаване.

Прибързаност е да приемем, че сме готови твърде скоро, не осъзнавайки големите изисквания за безопасно навлизане в свръхсетивните области.

Нека сме доволни не само от очевидни резултати, а и от самото извършване на тези и други упражнения за търпение и постоянство. Само по този начин човек може да развие спокойното безпристрастие и здравата преценка, необходими като предпазни мерки срещу измамата и илюзиите. Търпението не е равнозначно на пасивност, самодоволство или мързеливост. Търпението дава необходимата вътрешна тишина и спокойствие.





Гласувай:
52


Вълнообразно


1. taidzi - Всички съвети са изключителни и от ...
22.06.2011 17:16
Всички съвети са изключителни и от моята практика показват желаните резултати . Има и едно тибетско коремно упражнение , с което се затвърждава постигнатото

http://taidzi.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/09/21/tibetsko-koremno-kliuchovo-uprajnenie.608984
цитирай
2. galatceq - Всички съвети са изключителни и от ...
22.06.2011 17:31
taidzi написа:
Всички съвети са изключителни и от моята практика показват желаните резултати . Има и едно тибетско коремно упражнение , с което се затвърждава постигнатото

http://taidzi.blog.bg/lichni-dnevnici/2010/09/21/tibetsko-koremno-kliuchovo-uprajnenie.608984

Taidzi , невероятен си :) Мерси , много ценно и ще го сложа в блогрола тук :)
цитирай
3. amore - ЧУДЕСЕН ПОСТИНГ!
22.06.2011 21:56
ЧУДЕСЕН ПОСТИНГ!
цитирай
4. galatceq - ЧУДЕСЕН ПОСТИНГ! :) Мерси, сега с ...
22.06.2011 22:12
amore написа:
ЧУДЕСЕН ПОСТИНГ!

:) Мерси , сега с удоволствие гласувах и за твоя постинг , аmore ! Философия на ежедневието има прекрасни статии !
цитирай
5. malchaniaotnadejda7 - Да, да заповядваш на себе си е най-голямата власт...
22.06.2011 22:25
Мисъл на Сенека.:) Поздрави за постинга, Galatceq! Здравей!
цитирай
6. miaa - Хубава статия,Galatceq! Поздравления!
22.06.2011 22:34
И аз мисля, че силата на мисълта, търпението, волята и постояннството са решаващи фактори за щастие и успех! Не е лесно да усвояваш уроците на живота.
Но си заслужават усилията:))))
С обич към теб!
цитирай
7. galatceq - Мисъл на Сенека. :) Поздрави за п...
22.06.2011 22:35
malchaniaotnadejda7 написа:
Мисъл на Сенека.:) Поздрави за постинга, Galatceq! Здравей!

Мерси , колко на място ни напомни тази мисъл на Сенека . Сигурно в сравнение с това би било детска игра да напълниш сито с вода например . Добре дошла и днес :)
цитирай
8. galatceq - И аз мисля, че силата на мисълта, ...
22.06.2011 22:37
miaa написа:
И аз мисля, че силата на мисълта, търпението, волята и постояннството са решаващи фактори за щастие и успех! Не е лесно да усвояваш уроците на живота.
Но си заслужават усилията:))))
С обич към теб!

:) Мерси ! Усвояваме тези уроци, които имат своя дълбок смисъл за еволюцията на душата ни, miaa . Всеки ще успее - няма значение кога и как :)
Обич и хармония ти желая от сърце !
цитирай
9. анонимен - ChfdAxHhoNfmslZpUZ
22.06.2011 22:49
So true. Honesty and everything recgonzied.
цитирай
10. borjanmljakov - Абе галатцек, като става дума за такива работи,
23.06.2011 11:53
извинявай за личния въпрос, ама ти анално даваш ли?
цитирай
11. compassion - Всеизвестни неща,
23.06.2011 14:37
пък защо остават само на теория?
Духовният мързел е по-опасен, когато се крие зад познанието, защото внушава, че да знаеш е достатъчно.
цитирай
12. анонимен - FNJavrSmkjiFidTfe
23.06.2011 17:09
p8x16H , [url=http://usvertpxygvq.com/]usvertpxygvq[/url], [link=http://urdpgsmykjyz.com/]urdpgsmykjyz[/link], http://carqjmoqzvzj.com/
цитирай
13. yotovava - Постепенно минавайки през живота си, забелязах, че не всичко, което желая, е добро за мен.
27.06.2011 00:21
Случвало се е да направя всичко възможно да постигна дадена цел. След време се оказва, че вместо удовлетворение, то ми носи повече нещастия и тъга. Затова сега имам максима - Бог знае най-добре.
Когато искам нещо, а то не се случва,знам, че има причина и вероятно несбъдването на дадено желание е с цел да ме предпази от определено разочарование или неудобство.
Мисля, че вселената е по-мъдра от нас и ние сме тези, които трябва да я следват.

Поздрави
Валя
цитирай
14. galatceq - Случвало се е да направя всичко в...
27.06.2011 19:36
yotovava написа:
Случвало се е да направя всичко възможно да постигна дадена цел. След време се оказва, че вместо удовлетворение, то ми носи повече нещастия и тъга. Затова сега имам максима - Бог знае най-добре.
Когато искам нещо, а то не се случва,знам, че има причина и вероятно несбъдването на дадено желание е с цел да ме предпази от определено разочарование или неудобство.
Мисля, че вселената е по-мъдра от нас и ние сме тези, които трябва да я следват.

Поздрави
Валя

Поздрави Валя, приятно е да сподели човек с другите как се справя !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2320614
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031