Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.03.2011 20:27 - Бах терапия
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 11950 Коментари: 21 Гласове:
90


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
“Болестта не е наказание или жестокост, а просто средство, с което душата ни показва нашите грешки и ни предпазва от по-значителни вреди- за да ни върне към истината и светлината, от които никога не трябва да се отклоняваме.”

Д-р Едуард Бах

 

Общо представяне:
През 30-те години на ХХ век английският лекар Едуард Бах (1886-1936) създава уникална по своята простота, разбираемост, достъпност и резултатност лечебна система. В терапевтичната система на д-р Бах след дългогодишен прецизен подбор са включени 38 цветя, от които се извличат не химическите им съставки, а техни есенции, които имат способността да възстановяват хармонията и баланса на нашето собствено енергийно поле.

Системата на лечение с есенции от цветята на д-р Бах е много популярен в Европа метод за лечение на душевни състояния, като: стрес, психически травми, тъга, апатия, меланхолия, депресия, страхова невроза, тревожност, безпокойство, безсъние, несигурност, обезверяване, хронична умствена и физическа умора, болезнена ревност, избухливост, гняв, пристрастяване, поведенчески разтройства, параноични разтройства, обсесии, аутизъм, шизофрения, психози, неврози и др. Това е един лесен, ефикасен и достъпен начин, който помага на пациетите бързо да възстановят хармонията между душата и тялото и да постигнат трайно изцеление от остри и хронични заболявания.

Това е една мека и щадяща терапия, ефектът от която е забележителен, особенно при навременна и адекватна помощ. Абсолютната безвредност на терапията я прави подходяща и по време на бременност и за деца.

За последните близо 70 години, от както се използва, методът доказа, че е надежден, абсолютно безвреден, без каквито и да е неблагоприятни странични ефекти, без опастност от предозиране или пристрастяване, поради което той спокойно може да се използва при всякакви възрасти, както при хора, така и при животни.

Принцип на действие:
Тази терапия се състои в приложението на 38 цветни (направени от цветове на растения) есенции и на една допълнителна, универсална, създадена от самия Едуард Бах комбинация от пет от тях, т.н. Спасителна смес (Rescue Remedy), която е предназначена за остри проблемни (дисхармонични) състояния. Действието на есенциите е на фино енергийно ниво, те са безвредни и могат да бъдат приемани самостоятелно при нужда или в комбинация от максимум 6 или 7 от тях, както и при необходимост успоредно с други лекарствени средства.

Изборът на цветята се базира на индивидуалния начин, по който реагира всеки от нас на определена житейска ситуация. Крайната цел на терапията е да ни излекува, като ни помогне да станем по-балансирани и по-щастливи хора.

Целебната система на д-р Бах не е фокусирана върху физическите симптоми, а върху онова мисловно-емоционално състояние на човека, което стои зад тях и което ги отразява на по-висше енергийно ниво. Такива нагласа и подход правят човека внимателен и грижлив към себе си, към душата си, към задачите, които има да разрешава, и към трудностите, през които трябва да премине. Такова лечение уважава целостта на човека и се стреми да я възстанови и запази. не трябва да се забравя обаче, че всяко лечение, било то класическо или алтернативно, изисква съдействието на "пациента". Човек на първо място трабяв сам да осъзнае нуждите си и целенасочено, последователно и упорито да работи върху това. Есенциите могат да се съчетават безпроблемно и с други методи на традиционно и нетрадиционно лечение.

Пътят на откритието:
Роден на 24 септември 1886 г. в Мослей, близо до Бирмингам, Англия, Едуард Бах завършва медицина към Университетската болница в Лондон. Работи като хирург, бактериолог, патолог и допринася много за традиционната медицина и хомеопатията. Въпреки признанието и постиженията му в тези области, това, което изпълвало изцяло неговия живот, било желанието му да открие истинско лечение, което да замести сложните научни методи, не доказали пълна сигурност в изцеляването на всяка болест.

Бах вярвал, че личността на пациента е много по-важна от тялото при лекуване, както и това, че прилагането и действието на истинското лекарство трябва да е нежно, безболезнено и милостиво към пациента, тъй като болестта вече е причинила достататъчно мъка и болка. В повечето случаи ортодоксалната медицина само облекчавала симптомите, но не това било истинско лечение според неговите разбирания.

Докато работи като асистент в отделението по бактериология и имунология на Университетската болница (1915-1919 г.), Бах прави проучвания, над известни чревни бацили, на които до тогава не са обръщали голямо внимание, но същите се оказали причина за появяването на някои хронични заболявания. Той създава ваксини с тези продукти от болестта и получените резултати надминали очакванията му при лечение на много заболявания. Бах открил също, че повторението на дозата трябва да се прави не на определени интервали, а когато благотворното повлияване от предната доза премине.

По време на тези си изследвания, през 1917 г. Едуард Бах се разболява от злокачествен тумор на далака. След операцията, докторите му дали не повече от три месеца живот – твърде малко за да довърши работата си, която считал, че едва сега започва. В много лошо физическо състояние, той се завръща в лабораторията, работи денонощно, губейки всякаква представа за времето. Отредените му три месеца живот изтекли бързо и той осъзнал, че здравето му е много по-добро, отколкото когато и да е било /Бах е имал лошо здраве още от най-ранна възраст/. Вече знаел, че една велика любов, една определена цел в живота е решаващия фактор за човешкото щастие и здраве.

В периода 1919 – 1922 г. Бах работи като патолог и бактериолог в Лондонската хомеопатична болница. Там той се запознава с идеите на Самуел Ханеман /основателя на хомеопатията./ и останал поразен от голямото сходство на собствените си изводи и откритията на този мъж, направени преди толкова много години, без помощта на модерна апаратура. Ханеман също като него вярвал, че трябва да се лекува пациента, а не болестта – неговия характер, темперамент, емоционалност, състояние на ума.

Бах определя типовете индивидуалности на пациентите, с които свързва седемте основни бактерийни групи над които работил. Създадените от него седем устни ваксини /приемани орално/, и сега познати като Бахови нозоди, били посрещнати с голям възторг от хомеопати и традиционно практикуващи медици в цял свят, които го нарекли “вторият Ханеман”. От този момент, изследванията на Бах продължили в насока търсене на по-чисти лекове в природата, които да не са продукт от болестта. Открил някои растения, които по действие наподобявали групите бактерии, но нещо липсвало за да се получат същите резултати – липсвала полярността. Нужна била обратна на болестта полярност, за да подействат. Във връзка с това Бах дава и следната дефиниция за болестта: “Науката клони да покаже, че животът е хармония – състояние да бъдеш в тон, в унисон – и че болестта е дисонанс или състояние, когато една частица от цялото не трепти в хармония”.

На един банкет през 1928 г. той получил нужното озарение, даващо отговор на въпросите му за причината на болестта и въздействието и върху ума и тялото. Той групирал присъстващите гости в зависимост от начина им на движение, поведение, хранене и т.н. на няколко основни групи, които били повече от седемте бактериални, а знаел че има и още. Тази разширена теория за групите, вече не можела добре да се покрие от устните ваксини. Бах, също осъзнал, че заболяванията, от които страдат индивидите от една група не си приличат, а просто последните реагират по един и същ начин на всички видове болести.

Всичко което открил до момента, било само първата стъпка към създаването на медицината, към която се стремял. Съзнаването на това, било един мощен импулс за доктора, да се откаже от досегашната си практика в Лондон. Точно в момент, когато получил пълно признание и популярност сред медицинските среди, Бах се посвещава изцяло на работата си по откриване на типовете личности и подходящите растителни лекове за тях.

Много растения, разбира се, притежават медицински свойства и те отдавна се използват в билковата медицина, но Бах вярвал, че истински лекуващите растения, трябва да съдържат много по-голяма сила. Надарен с изключителна сензитивност и интуиция, той знаел, че ще намери подходящите лекове сред простите диви цветя на полето, както и това, че животът на растението е съсредоточен, там където е и неговото потенциално семе – в цвета. Така, скитайки из горите и полята, през 1931 г. Бах открил вече дванадесет лека, предназначени да излекуват 12 основни негативни състояния като: страх, ужас, нерешителност, безразличие и апатия, съмнение в себе си, нетърпение, прекален ентусиазъм, самота, умствено съмоизмъчване и нахалство. По това време публикува и книгата си “Дванадесетте лечителя и други лекове”.

Междувременно проблемът с поляризацията отпаднал, тъй като в една ранна утрин, наблюдавайки капка роса, Бах усетил, че тя е силно активна и съдържа свойствата на растението, изтеглени чрез топлината на слънцето. Така открил слънчевия метод за приготвяне на есенциите.

В периода 1930 – 1936 г. Бах предписва на пациентите си само растителните лекове и практиката му дала убеждението за ефикасността им. Много болестни симптоми, неповлиявани до тогава от класическата медицина, били трайно отстранявани, освен че се позитивирала личността на пациентите, които познали щастието и желанието за живот. Терапията била нежна, безболезнена, достъпна за всеки, и без опасност от нежелани реакции и странични ефекти. Не били необходими медицински познания, за да бъдат предписвани лековете. Всички свои открития, той периодично предоставял на обществеността чрез списанието “Хомеопатичен свят”. Разбира се, революционността на идеите и методите му на работа, с помощта на “неквалифицирани помощници”, се посрещнали много остро от представителите на традиционната медицина. Бах многократно получава предупреждения от Главния медицински съвет, че ще бъде отписан от Медицинския регистър. В същото време стотици отзиви на негови последователи от цял свят потвърждавали, чрез своята практика, целебността на новата медицинска система.

Воден от своята интуиция и всепoглъщаща любов към природата и всички живи същества, преминавайки през страдания и саможертва, през септември 1936 г. Бах поднася в ръцете на човечеството своята завършена лечебна система. Два месеца след откриване и на последното от общо 38-те лечебни растения, той починал в съня си.

В днешно време, практикуващи цветолечители по цял свят използват и продължават да изследват многостранното действие на цветните лекове. Последните са напълно приложими в домашна обстановка от всеки. Това е “излекувай сам себе си” метод и намира място, както в изцеляването на остри, така и на хронични заболявания, чрез бързо подобряване на душевното равновесие. В помощ са и на много психотерапевти, хомеопати, астролози и всички, които в своята работата се сблъскват с проблемите на хората.
Лековете действат на вибрационно ниво и се приемат най-често във формата на капки. Докато в основата на хомеопатията е концепцията “подобното се лекува с подобно”, при цветолечението се лекува с противоположното. От както са открити, близо 70 години вече, не е наблюдаван страничен ефект или вреда от действието на цветните лекове, няма пристрастяване. Съчетават се безпроблемно и подпомагат други методи на традиционно и нетрадиционно лечение. Пият се спокойно от хора на всякаква възраст, дори от кърмачета.
При терапията могат да се дават един от всички лекове или комбинация от няколко (максимум седем), в зависимост от менталното състояние на индивида.

Приложението на есенциите, може да се разгледа накратко в следните аспекти:

Лечение на физически заболявания
Предписват се, не спрямо конкретната болест, а в зависимост от моментното емоционално и ментално неразположение на личността. Много е важно точното определяне на необходимите лекове и е добре броят на подходящите есенции да се сведе до минимум (максимум 3-4), за да бъде по-безпрепятствено действието на всяка една.

Лечение на психични заболявания
Най-добри резултати с капките на Бах се постигат в случаи на психични проблеми, но когато пациентът е определен като “клинично здрав” – при самозаблуди, илюзии, халюцинации, депресии, фобии, страхове, състояния на паника и т.н.

Оформяне на личността
Всяка от есенциите отговаря за определено качество в индивида. При наличие на негативното му проявление, действието на капките повлияват за развиване на противоположното. Приложението на есенциите за решаване на ежедневни проблеми е действително приложимо. Всеки човек се проявява различно в дадена ситуация и в зависимост от емоционалната му реакция, се избира лекът или комбинацията от лекове, които по един естествен начин ще доведат до отпадане на трудностите.

текстът е подготвен от: Гергана Ангелова с използвана литература:
“Медицинските открития на д-р Едуард Бах” – Нора Уиикс
“Дванадесетте лечители и други лекарства” – д-р Едуард Бах

 

ЛЕЧЕБНИ ЦВЕТОВИ ЕСЕНЦИИ:

Д-р Едуард Бах разделя есенциите на седем групи – за страх, за несигурност, за недостатъчен интерес към настоящето, за самотност, за прекомерна чувствителност към влияния и идеи, за потиснатост и отчаяние, за прекомерна загриженост за доброто на другите.

І. За страх

image

Aspen – Трепетлика

image

Cherry Plum – Джанка

image

Mimulus – Мимулус

Страхове от неизвестното, които не могат да бъдат обяснени или обосновани. Пациентът може да се страхува, че ще се случи нещо ужасно, без да знае какво може да бъде то. Този неясен и необясним страх може да го преследва и денем, и нощем. Страдащите често се страхуват да споделят тревогите си.

Човек се страхува да не изгуби разсъдъка си или да не извърши ужасни неща, които осъзнава като нежелателни и грешни, но които все пак има импулса да извърши.

Страх от определени неща, болести, болки, бедност, тъмнина, самота, нещастни случаи. Това са страховете на ежедневния живот. Тези хора пазят в себе си своите страхове и опасения и много рядко говорят за тях.

image

Red Chestnut – Червен кестен

image

Rock Rose – Желтак, Скална роза

 

За тези, на които е много трудно да не се тревожат за другите. Често те са престанали да мислят за себе си, но за онези, които са им близки, страдат силно и често се страхуват, че може да им се случи нещо лошо.

Спасителното лекарство. Средство за спешни случаи и за такива, в които изглежда, че няма никаква надежда. При нещастни случаи или внезапни заболявания, когато пациентът изпитва силен страх или състоянието му е толкова сериозно, че предизвиква силен страх у околните. Ако пациентът не е в съзнание, може да се намокрят устните му с лекарството. Възможно е да е необходимо да се добавят и други лекарства – Clematis при загуба на съзнание, подобно на дълбок сън, Agrimony при силни болки (измъчване) и т.н.

 

 

ІІ. За несигурност

image

Сerato – Зъбна трева, Цератостигма

image

Gentian – Тинтява

image

Gorse – Прещип, Улекс

За онези, които се съмняват в своята способност да взимат решения и да преценяват правилно. Те непрекъснато искат съвет от другите и често се подвеждат.

За онези, които лесно се обезкуражават. Те често напредват добре в процеса на оздравяване и успешно се справят с ежедневните си задачи, но и най-малките забавяния и пречки ги изпълват със съмнение и ги обезверяват.

Състояние на дълбока безнадеждност. Тези хора са загубили вярата, че може да им се помогне. Ако бъдат убеждавани или за да угодят на другите, могат да опитат различни форми на лечение, убеждавайки обаче при това околните, че надеждата за подобрение е нищожна.

image

Hornbeam – Габър

image

Sclerantus – Хрущялка

image

Wild Oat – Овсига

За онези, които чувстват, че нямат достатъчно сили, ментални или физически, за да могат да носят товара на живота. Ежедневните дела им се струват твърде тежки, дори когато успяват като цяло да се справят с текущите си задачи. За онези, които вярват, че някоя част – от ума или тялото им – трябва да бъде подсилена, за да могат да изпълнят по-лесно своите задължения.

За тези, които страдат силно поради своята неспособност да изберат между две неща, тъй като ту едното, ту другото им изглеждат правилни. Това са предимно спокойни, кротки хора, които носят проблемите за себе си и не са склонни да ги споделят с другите.

За онези, които имат амбицията да постигнат в живота си нещо забележително, които искат да имат много опитности, да могат да опитат всичко, което животът им предоставя. Техният проблем се състои в затруднението им да решат с какво занимание да се захванат. Въпреки че амбицията им е твърде голяма, те не могат да определят каква задача ги привлича, което може да ги доведе до протакане и до неудовлетворение.

 

ІІІ. За недостатъчен интерес към настоящето

image

Chestnut Bud – Кестенови пъпки

image

Clematis – Повет

image

Honeysuckle – Нокът

За онези, които не се учат достатъчно от своите преживявания и наблюдения и на които е необходимо повече време, отколкото на останалите, за да усвоят уроците на ежедневния живот. Докато при повечето хора е достатъчно едно-единствено преживяване, за тях са необходими повече, понякога няколко, докато урокът бъде научен. Така, за тяхно нещастие, те повтарят в различни случаи една и съща грешка, докато един път би могъл да бъде достатъчен или просто наблюдението на другите би могло да спестило допускането и на една такава грешка.

За онези, които са замечтани, сънливи, не напълно събудени, без голям интерес в живота. Кротки хора, които не са истински щастливи от заобикалящите ги обстоятелства и които живеят повече в бъдещето, отколкото в настоящето, с надеждата за по-добри времена, когато техните идеали ще се осъществят. При болест те правят малки или никакви усилия, за да оздравеят, и при определени случаи могат дори да желаят смъртта – с надежда за нещо по-добро или за да могат да срещнат отново свой любим, когото са загубили.

За онези, които живеят повече в миналото, може би защото то е свързано с голямо щастие или със спомени за загубен приятел, или с амбиции, които не са се осъществили. Те не очакват отново щастие подобно на това, което вече са имали.

image

Mustard – Синап

image

Olive – Маслина

image

White Chestnut – Бял конски кестен

За онези, които се чувстват понякога унили, потиснати или напълно отчаяни, сякаш тъмен облак се е спуснал върху тях и е засенчил светлината и радостта в живота. Изглежда невъзможно да се намери причина или обяснение за тези пристъпи. В такова състояние е почти невъзможно човек да се прави на щастлив или весел.

За онези, които са страдали много умствено и физически и са толкова изтощени и уморени, че имат чувството, че вече нямат никакви сили за каквото и да било усилие. Ежедневието е за тях тежка работа, без никакво удоволствие.

За онези, които не могат да попречат на нежелани мисли, идеи и аргументи да влизат в ума им. Обикновено това става по време, когато интересът им към моментната ситуация е недостатъчно силен, за да ангажира вниманието им. Повтарят се тревожни мисли, които, дори и да преминат за момент, се връщат отново. Това мисловно зацикляне причинява терзание. Наличието на такива неприятни мисли нарушава вътрешния мир на човека и му пречи да се съсредоточи върху работата си или върху радостите на деня.

image

Wild Rose – Шипка

 

 

За онези, които, без видима основателна причина, стават безразлични към всичко, което се случва, и се плъзгат през живота, приемайки го такъв, какъвто е, без да правят каквото и да е усилие да подобрят нещата и да намерят радост. Те са се предали в борбата с живота, без да се оплакват.

 

 

 

ІV. За самотност

image

Heather – Калуна

image

Impatiens – Недопирка, Слабонога

image

Water Violet – Хотония, Водна теменуга

За онези, които винаги търсят и се нуждаят от нечия компания, тъй като им е необходимо да обсъждат собствените си дела с някой друг, без значение кой би бил той. Те са много нещастни, ако трябва да бъдат сами за определено време.

За онези, които са бързи на мисъл и действие и които искат всичко да бъде свършено без колебание и бавене. Когато са болни, те силно желаят да оздравеят бързо. За тях е много трудно да бъдат търпеливи с хора, които са бавни, тъй като считат бавността за грешка и за загуба на време и се стремят по всякакъв начин да направят такива хора по-бързи. Често те предпочитат да работят и да мислят сами, тъй като така могат да правят всичко според своето собствено темпо.

За онези, които, болни или здрави, предпочитат да бъдат сами. Те са тихи хора, които се движат безшумно, говорят малко и спокойно. Много независими, способни и сигурни в себе си, независими от мненията на другите. Те спазват дистанция, оставят другите на спокойствие и следват свой собствен път. Често са умни и талантливи. Техният вътрешен мир и спокойствието им са благословия за околните.

 

V. За прекомерна чувствителност към влияния и идеи

image

Agrimony – Агримония, Камшик

image

Centaury – Червен кантарион

image

Holly – Джел

За общителни, весели хора, с чувство за хумор, които обичат спокойствието – те страдат при спорове и кавги и за да ги избегнат, са готови да жертват много. Въпреки че като цяло имат проблеми, изпитват безпокойство и страдат умствено и физически, те скриват грижите си зад шеговита и хумористична маска и са считани за много добри приятели. Те често прибягват до алкохол и опиати, за да се стимулират и да си помогнат да носят тревогите си с веселост.

Мили, тихи, любезни хора, които са свръх загрижени да служат на другите. Те пресилват себе си в тези си старания. Това им желание така ги обзема, че стават по-скоро слуги, отколкото доброволни помощници. Тяхната доброта ги кара да правят повече, отколкото им се полага, и така те могат да пренебрегнат своята лична житейска задача.

За онези, които понякога са нападани от мисли на ревност, завист, отмъщение и подозрение. За различни форми на яд, гняв, раздразнение. Вътрешно те могат да страдат много, често без да има конкретна причина за тяхното нещастие.

image

Walnut – Орех

 

 

За онези, които имат ясни идеали и цели в живота и ги преследват, но в редки случаи се поддават на изкушението да се отклонят от собствените си идеи, цели и работа чрез ентусиазма, убедителността или неоспоримото мнение на другите. Лекарството дава постоянство и предпазва от външни влияния.

 

 

 

VІ. За униние и отчаяние

image

Crab apple – Киселица

image

Еlm – Бряст

image

Larch – Лиственица

Това е лекарство за изчистване. За онези, които чувстват, че нещо, свързано с тях, не е достатъчно чисто. При някои това е нещо съвсем незначително. При други може да има по-сериозно заболяване, пренебрегвано за сметка на едно нещо, върху което се концентрира цялото внимание. И двата типа са загрижени да се освободят от това определено нещо, което ангажира цялото им мислене и което според тях е от първостепенна важност и трябва да бъде излекувано.Те униват, ако лечението се провали. Като изчистващо средство, това лекарство може да прочиства рани, ако пациентът има основание да вярва, че е проникнала някаква отрова, която трябва да бъде отстранена.

За онези, които вършат добра работа, следват призванието на живота си и се надяват да постигнат нещо важно, често от полза за човечеството. Понякога те имат периоди на депресия, когато чувстват, че задачата, която са си поставили, е твърде тежка и не е по силите на едно човешко същество.

За онези, които не считат себе си за толкова добри и способни, колкото са другите от тяхното обкръжение. Те очакват да се провалят, чувстват, че никога няма да успеят, затова не се опитват или не полагат достатъчно големи усилия, за да постигнат успех.

image

Oak – Дъб

image

Pine – Бор

image

Star of Bethleem – Гарвански лук, Витлеемска звезда

За онези, които полагат усилия и се борят силно, за да оздравеят или за да изпълнят задачите в ежедневието си. Те продължават да опитват отново и отново, дори когато случаят изглежда безнадежден. Продължават да се борят. Те са недоволни от себе си, когато болестта им пречи да изпълнят задълженията си или да помогнат на другите. Смели хора, те могат да се борят срещу големи трудности, без да губят надежда и без да се отказват.

За онези, които се самообвиняват. Дори когато успяват, те считат, че биха могли да се справят още по-добре, и не са никога доволни от своите старания или резултати. Те работят много и страдат силно поради грешките, които си приписват. Дори когато грешките са допуснати от някой друг, те твърдят, че отговорността е тяхна.

За онези, които страдат силно и са в условия, в които се чувстват много нещастни. Причината може да бъде шокът от тежки новини, загубата на някой близък, уплахата след сериозен инцидент или нещо подобно. За онези, които на този етап отказват да бъдат утешени, този лек може да донесе утеха и успокоение.

image

Sweet chestnut – Сладък (ядлив) кестен

image

Willow – Върба

 

За онези моменти в живота на някои хора, когато страданието е толкова голямо, че изглежда непоносимо. Когато човек умствено и физически сякаш е достигнал своите крайни предели на поносимост и ще рухне. Когато сякаш единственото, което предстои да се случи, е разруха и унищожение.

За онези, които са претърпели провал или нещастие и им е трудно да го приемат без негодувание и оплакване, тъй като оценяват живота предимно според успехите, които той носи. Те се чувстват огорчени, тъй като считат, че не заслужават такова голямо и несправедливо според тях изпитание. Те често губят интерес към неща, които преди са им доставяли радост, и се занимават все по-малко с тях.

 

 

VІІ. За прекомерна загриженост за добpото на другите

image

Beech – Бук

image

Chicory – Цикория

image

Rock Water – Скална вода

За онези, които чувстват нуждата да виждат повече доброта и красота във всичко, което ги заобикаля. Дори когато всичко изглежда погрешно, те трябва да развият способността да виждат как доброто расте отвътре. И така да могат да бъдат по-толерантни, разбиращи и снизходителни към различните начини, по които всеки индивид, всяко нещо работи за своето собствено крайно съвършенство.

За онези, които са твърде ангажирани с нуждите на другите. Те имат склонността да бъдат свръх загрижени за деца, роднини, приятели и винаги намират нещо, което трябва да бъде поправено. Те постоянно и с удоволствие коригират това, което считат за грешно. Желанието им е тези, за които се грижат, да бъдат близо до тях.

За онези, които са много стриктни в начина си на живот. Те лишават себе си от много радости и удоволствия в живота, тъй като считат, че това би могло да им попречи в работата. Те са строги и взискателни към себе си. Искат да бъдат здрави, силни, активни и правят всичко,което им помага да останат такива. Те се надяват да бъдат пример за другите, които да следват техните идеи и да постигнат добър резултат.

image

Vervain – Върбинка

image

Vine – Лоза

 

За онези, които имат фиксирани принципи и идеи, в чиято правота са убедени и които много рядко променят. Те имат силното желание да накарат всички около тях да възприемат техния светоглед. Притежават силна воля и са много смели, когато са убедени в това, в което поучават другите. При болест те се борят дълго след като други на тяхното място биха престанали да изпълняват задълженията си.

Много способни хора, с високо самочувствие и сигурни в успеха. Тяхната самоувереност ги кара да мислят, че е за доброто на другите да правят нещата, които те самите правят и в чиято правота са сигурни. Дори и когато са болни, те ръководят околните. В кризисни ситуации тези хора могат да бъдат много ценни.

 

 

Текст и превод: Илиана Смилянова

http://chiron-med.com/index.php?option=com_content&view=article&id=54:2010-05-13-11-08-41&catid=36:2010-04-15-21-49-56&Itemid=67



Гласувай:
89



1. galatceq - Това, което прави цветолечението ...
10.03.2011 21:10
Това, което прави цветолечението на д-р Бах чрез вибрационни есенции, е да увеличава съпротивителните сили на организма, като създава вътрешна хармония и усилва по-висшите енергетични системи, които свързват човешките същества с техните Висши Азове.
цитирай
2. savremennik - Благодаря ти за това ценно четиво. ...
10.03.2011 21:50
Благодаря ти за това ценно четиво . Не знаех нищо за д-р Бах и неговия метод на лечение . Сигурно и поради намесата на фармацевтиката , която не търпи конкуренция .
цитирай
3. galatceq - Благодаря ти за това ценно четиво. ...
10.03.2011 21:58
savremennik написа:
Благодаря ти за това ценно четиво . Не знаех нищо за д-р Бах и неговия метод на лечение . Сигурно и поради намесата на фармацевтиката , която не търпи конкуренция .

Открай време се интересувам от алтернативните лечения . Тук съм писала за хомеопатия , ароматерапия , юмейхо :)
Знам за алчността на фармацевтичните компании , не искам да ползвам техните методи на лечение . Мерси, че се отби :)
цитирай
4. psytherapy - Поздравления!
10.03.2011 22:12
Чудесен постинг!
цитирай
5. galatceq - Чудесен постинг! Мерси :) Дълго ...
10.03.2011 22:16
psytherapy написа:
Чудесен постинг!

Мерси :) Дълго време нямах идея за нещо смислено , но сега тя дойде и се реализира :) Спокойна вечер :)
цитирай
6. анонимен - skeptik
10.03.2011 22:21
da be , kato vi zaboli ne6to i tyr4ite pri prezrqnite farmacevti ! tuk se pravite na interesni samo :))))))
цитирай
7. galatceq - da be, kato vi zaboli ne6to i tyr4ite ...
10.03.2011 22:26
анонимен написа:
da be , kato vi zaboli ne6to i tyr4ite pri prezrqnite farmacevti ! tuk se pravite na interesni samo :))))))

Случайно не се познаваме , така че няма как да знаеш дали "търча до фармацевтите" !
цитирай
8. malchaniaotnadejda7 - Здравей Galatceq! Наистина “Вторият Ханеман”! Невероятно...
10.03.2011 22:45
Седем устни ваксини... Родена съм в неговия ден. Денят и на Скот Фитцджералд.:) Не че това има връзка и някакво значение, разбира се... Уникална терапия!
Възхитителен постинг, поздравления! За пръв път чувам за д-р Едуард Бах. Благодаря ти!
цитирай
9. galatceq - Седем устни ваксини. . . Родена съм в ...
10.03.2011 22:52
malchaniaotnadejda7 написа:
Седем устни ваксини... Родена съм в неговия ден. Денят и на Скот Фитцджералд.:) Не че това има връзка и някакво значение, разбира се... Уникална терапия!
Възхитителен постинг, поздравления! За пръв път чувам за д-р Едуард Бах. Благодаря ти!

Добра вечер :)
Числата може и да подсказват нещо - нумерологията фигурира в моите интереси :)
Философията на д-р Бах ме спечели най-много с изречението “Науката клони да покаже, че животът е хармония – състояние да бъдеш в тон, в унисон – и че болестта е дисонанс или състояние, когато една частица от цялото не трепти в хармония”.
цитирай
10. miaa - Благодаря ти,Мило Момиче!
10.03.2011 23:07
Прекрасна си:)) Ако нямаш нищо против, ще сложа тази интересна и полезна статия в моя блогрол! С обич:)
цитирай
11. galatceq - Прекрасна си:)) Ако нямаш нищо п...
10.03.2011 23:10
miaa написа:
Прекрасна си:)) Ако нямаш нищо против, ще сложа тази интересна и полезна статия в моя блогрол! С обич:)

:) С най-голямо удоволствие , miaa , това е полезно за всеки и с тази идея го споделям . Мерси , бъди здрава и бодра :)
цитирай
12. yotovava - Преди три-четири години се наложи да избягам от града
11.03.2011 00:17
а сега не искам да се прибера в апартамента си - имам много цветя в градината, отделно по пътя постоянно минавам през полски треви и ги фотографирам. И не мога да си тръгна оттук. :)))))))))))))
Поздрав
Валя
цитирай
13. galatceq - а сега не искам да се прибера в апа...
11.03.2011 07:52
yotovava написа:
а сега не искам да се прибера в апартамента си - имам много цветя в градината, отделно по пътя постоянно минавам през полски треви и ги фотографирам. И не мога да си тръгна оттук. :)))))))))))))
Поздрав
Валя

Добро утро :)
Сред цветя е невероятно хубаво , а още по-хубаво е , че имат и лечебни свойства , които не сме подозирали :)
Ще следя за в бъдеще и твоя блог с интерес за цветарски фотографии :)
Поздрави и приятен ден :)
цитирай
14. makont - И на мен ми беше безкрайно интересно!
11.03.2011 10:39
Но къде може да намерим тези есенции, как да преценим дали са за нас, или можем ли да си ги забъркаме сами. Предполагам, че не е вредно това нещо да се приема и профилактично, те със сигурност зареждат организма с енергия и то положителна. Благодаря за полезното четиво и хубав и изпълнен с настроение ден ти желая!
цитирай
15. tili - Благодаря за постинга!
11.03.2011 11:44
За първи път чувам за тази система с толкова ясно описание на въздействието на тези растения. Да, природата е велик лечител!
Иначе и аз като Маконт да попитам - има ли някъде готови смеси от описаните и как човек може да си ги достави?
Поздрави!
цитирай
16. galatceq - Ще ви кажа откъде може да се намерят ...
11.03.2011 12:07
Ще ви кажа откъде може да се намерят тези есенции - в книжарница Ел Рид , едно шишенце е 15 или 25 лева в зависимост от милилитрите , но стига за месеци напред . Ето и линк за книжарницата http://knijarnica.obekti.sofia.point.bg/книжарница+елрид/21244
Успех :)
цитирай
17. анонимен - Бах - терапия
11.03.2011 12:14
miaa написа:
Прекрасна си:)) Ако нямаш нищо против, ще сложа тази интересна и полезна статия в моя блогрол! С обич:)

Най -после нещо смислено и полезно !!!
цитирай
18. tili - Благодаря за бързия
11.03.2011 14:49
отговор! Зная я много добре тази книжарница:)))
цитирай
19. ivesa - И аз мисля,че болестта не е наказание,
26.03.2011 13:33
тя просто идва и човек трябва да се бори с нея,да я преодолее.Когато съвременната медицина е способна да се справи,пациентът оцелява,но не винаги това се случва,медицината все още не е толкова напреднала..Поздрави!:(
цитирай
20. homeopatie - Като лекар хомеопат
16.04.2011 10:13
искам да ви поздравя за съдържателните постинги.
цитирай
21. galatceq - искам да ви поздравя за съдържат...
16.04.2011 10:16
homeopatie написа:
искам да ви поздравя за съдържателните постинги.

:) Мерси , дано е приятно в моето блог-пространство ! Ще следя и Вашия блог , сигурно ще има какво още да науча . Хубав ден :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2320633
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031