Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.12.2010 12:24 - РЕЙКИ - ИСТОРИЯ
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 14757 Коментари: 26 Гласове:
65


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   В края на ХІХ век монахът Микао Усуи бил дякон в Християнския Университет в Киото. В това време Япония отскоро била открила своите брегове за чужденците и царяло голямо объркване в обичаите. Японците с трепетна наивност се интересували от новите за тях, културни и технически постижения на запада. Същото се отнасяло и за християнството.

    Веднъж, един от многото ученици на Усуи, го попитал за чудото на изцелението описано в Библията. “Как така, попитал той, нали Христос е казал, че всеки може да лекува? Защо никога не сме виждали случаи на чудодейно изцеление, щом християнския Бог е завещал това знание на своите последователи? Можеш ли да ни научиш на това?” Усуи не могъл да отговори на този въпрос. Според японските традиции и съгласно собствените му морални принципи, учител, който не можел да отговори на зададен въпрос, не може да се смята повече за такъв. Още на същия ден Микао Усуи си подал оставката и се отправил да търси отговор на тази загатка в християнските държави. Пътешествието му го отвело в Америка, в Чикагския Университет на богословски семинар. Там получил научна степен доктор по богословие, но никъде, в нито един християнски източник, не успял да открие дори и намек за метода, по който е лекувал Иисус Христос. Тогава той си спомнил, че и Буда е лекувал използвайки полагане на ръце и че съществува легенда, според която, такива способности имали тибетските Далай-Лами. Така Усуи се завърнал в Япония.

    Тук той продължително изучавал Лотосовите Сутри, където се описвали някои изцеления извършени от Буда. Тъй като японските сутри не помогнали, Усуи се отправил към Тибет.

    По време на дългото си пътуване, Микао Усуи влизал в бутистките храмове и разпитвал монасите, дали случайно не са се съхранили при тях сведения за това, как Буда е лекувал страдащите? Навсякъде обаче получавал един и същи отговор: не тялото се нуждае от изцеление, а душата.

    Най-накрая Усуи пристигнал във един високопланински манастир, обитаван от последователи на дзен-будизма. И тук извадил късмет - старият настоятел споделил с него, че писмени източници, засягащи тайните на изцелението задължително трябало да има, но че самото знание се е истрило от паметта на човечеството, защото столетия наред, духовните школи търсели пътища за изцеление на духа, а не на тялото. Той посъветвал Усуи да продължи своето търсене и да го разшири, оставяйки японските сутри, а да се заеме с китайските. И така, в живота на Микао Усуи настъпил нов период, но старинните китайски иточници не му помогнали повече от японските.

    И така Усуи разбрал, че съществуват още по-древни знания, съдържащи изгубените тайни на изцелението - изначалните тибетски сутри. Тогава прекарал дълго време в изучаване на санскрит - езикът, предшестващ всички индоевропейски езици. Великото духовно наследство на тайнствения Тибет. В разнообразните манастирски свитъци се срещали и описания на чудодейни изцеления. Веднъж, в един от храмовете, извисяващи се над развалините на забравен манастир, Усуи намерил това, което търсел. На избелелите пергаментни листа бил запечатан расказ за няколко изцеления и нарисувани странни санскритски формули. Тук той открил и метода, използван от самия Иисус Христос. Така бил намерен ключът и оставало само да се придобие силата, необходима за изпълнението на това чудо.

    Микао Усуи се върнал в Киото и дълго разговарял със своя приятел - настоятеля на манастира. Те се задълбочили в медитация, по време на която им се разкрило, че Усуи трябва да отиде, без да губи време, на върха на планината Куриама, на 30 км. От Киото и да прекара в пост и медитация 21 дни. Само така можел да се възстанови духовния контакт със символите от миналото, отдалечено на повече от двадесет и пет века.

    Качвайки се на върха, Усуи седнал на земята избирайки място изпълнено с енергия и красота, обърнал се на изток и положил до себе си 21 камъка, с които да измерва времето прекарано в пост и размишления. И така, дните и нощите започнали да отминават, а просветлението така и не идвало.

    Но в най-тъмния час на новолунието, докато попипвал и последния камък, той се помолил за чудо. Чудото отново не се случило. Усуи решил да захвърли камъка, когато вниманието му било привлечено от удивителна светлина в небето. Той застинал, не смеейки дори да си поеме дъх, а светлината ставала все по ярка, преминавайки в лилав, розов, златен цвят и приближавайки се към него. В следващият миг се устремила към челото му и Усуи помислил, че умира.

    Цялото пространство пред вътрешния му взор се изпълнило с балони в цветовете на дъгата и във всяка сфера сияели в злато санскритските символи. Усуи седял, обкръжен от ослепително бяло сияние и четял санскритските изречения едно след друго и усещал, че не просто чете, а си спомня забравеното им значение. Когато чудните сфери изчезнали, вече започвал новият ден. Зарадван от успешния край на своето дългогодишно търсене, Микао Усуи се отправил към своя приятел наставника на манастира.

    В началото на своето спускане от планината, Усуи бил поразен колко добре се чувства след дългите пости и липсата на движение. Но слизайки от свещенната планина се спънал в един корен, паднал и си наранил палеца на крака. Тогава избърсал кръвта с ръка и … кръвотечението веднага спряло, а болката изчезнала. Това било първото чудо, извършено от Усуи в този ден.
 
    В подножието на планината той влязъл в една страноприемница. Гостилничарят, виждайки пред себе си човек в монашеско расо, изтощен и брадясъл, му предложил само чай и прясна оризова питка, защото знаел, колко е опасно преяждането след дълъг пост. Но Усуи, чувствайки силен глад, поискал пълен обяд, състоящ се от соя, ориз, риба и плодове, подправени с остър и лют сос. Изял всичко и не почувствал ни най-малко неразположение. Това било второто чудо, за този ден.

    Тръгвайки си видял, че внучката на гостилничаря страда от жестока болка - имала развален зъб, от който цялата и бузка била подута. Приискало му се да й помогне и приближил дланите си от двете страни на лицето й. Болката веднага изчезнала и момиченцето, сваляйки превръзката, изтичала при дядо си и му казала: “Това не е обикновен монах!” Това било третото чудо.

    Когато най-накрая пристигнал в своя манастир, Микао Усуи разбрал, че настоятеля имал тежък пристъп на артрит. Той изцелил монаха. Така двамата седнали да обсъждат по какъв начин да прилагат тази придобита способност.

    Дългата медитация помогнала да се намери отговор на този въпрос и така след няколко дни, Усуи се отправил към бедните квартали на Киото, за да лекува млади и стари, принудени, поради заболяванията си, да водят мизерно съществуване. Така изминали седем години, но Усуи забелязал, че все по-често вижда познати лица. Той бил безкрайно натъжен и осъзнал, че е забравил нещо от откритието в свещенната планина.

    Тръгвайки си потресен, Усуи отново се отдал на медитация и открил петте принципа на Рейки. Най-главното ще споменем сега: Той разбрал, че е забравил да научи тези хора на благодарност и да се освободят от чувството за вина, свързано с дългът, възникнал когато им е подарил Рейки. Болшинството от тези незавърнали се в обществото хора, означавало, че те не са успели да понесат чувството за отговорност. А за да се започне нов живот, първо трябва да се освободиш от дълговете и да върнеш полученото.

    Тогава Микао Усуи тръгнал да обикаля Япония, за да дава изцеление и да обучава в Рейки, грижейки се не само за здравето на тялото, но и на душата, спазвайки петте принципа.



Гласувай:
65



1. vippoker - много интересна история, благодаря ти galatceq
20.12.2010 13:02
накараме да прочета за рейки
цитирай
2. galatceq - накараме да прочета за рейки М...
20.12.2010 13:14
vippoker написа:
накараме да прочета за рейки

Мерси , това е една необятна тема , а заниманията ми помогнаха много .
цитирай
3. savremennik - Много хубав избор за днес, galatceq ...
20.12.2010 13:18
Много хубав избор за днес , galatceq ! Рейки ме интересува . Самата дума Рейки означава духовната енергия на Вселената и се състои от два иероглифа: Рей и Ки. Рей е божествено съзнание, мъдрост, идваща от Бога. Ки (чи, прана)- жизнената енергия, която е присъща на всичко живо на земята. Рейки е състояние, възникващо при съединението на земята и небето, при което човек се явява проводник, съединяващ ги в едно цяло.
цитирай
4. galatceq - Много хубав избор за днес, galatceq ...
20.12.2010 13:21
savremennik написа:
Много хубав избор за днес , galatceq ! Рейки ме интересува . Самата дума Рейки означава духовната енергия на Вселената и се състои от два иероглифа: Рей и Ки. Рей е божествено съзнание, мъдрост, идваща от Бога. Ки (чи, прана)- жизнената енергия, която е присъща на всичко живо на земята. Рейки е състояние, възникващо при съединението на земята и небето, при което човек се явява проводник, съединяващ ги в едно цяло.

Мерси , мерси !
Този метод е бил известен още в дълбока древност и често се споменава в Светото писание. В периода на земния живот на Исус много болни са идвали при Него и "Той, като полагал ръка на всеки от тях, ги изцелявал" (Евангелие от Лука 4,40)
цитирай
5. malchaniaotnadejda7 - 21 камъка... като XXI век :)
20.12.2010 13:27
"...да се възстанови духовния контакт със символите от миналото, отдалечено на повече от двадесет и пет века."

Благодаря ти, Galatceq! От колко знака се състои санскритският?
цитирай
6. galatceq - ". . . да се възстанови духо...
20.12.2010 13:30
malchaniaotnadejda7 написа:
"...да се възстанови духовния контакт със символите от миналото, отдалечено на повече от двадесет и пет века."

Благодаря ти, Galatceq! От колко знака се състои санскритският?

Мерси , malchaniaotnadejda7 :)
Интересно ще ти бъде сигурно за санскристския . Има 54 букви в санскритската азбука, всяка от тях има и женски и мъжки род. Нищо не е останало на случайността :)
цитирай
7. savremennik - Именно с тази енергия работят вс...
20.12.2010 13:33
Именно с тази енергия работят всички лечебни системи в света. Но за разлика от тях, при метода на Микао Усуи благодарение на специална "настройка", човекът получава възможност безпрепятствено да получава и предава вселенска енергия на всички живи същества - хора, животни, растения, като при това не полага никакви усилия и не употребява своята собствена енергия.
цитирай
8. galatceq - Именно с тази енергия работят вс...
20.12.2010 13:40
savremennik написа:
Именно с тази енергия работят всички лечебни системи в света. Но за разлика от тях, при метода на Микао Усуи благодарение на специална "настройка", човекът получава възможност безпрепятствено да получава и предава вселенска енергия на всички живи същества - хора, животни, растения, като при това не полага никакви усилия и не употребява своята собствена енергия.

Вижда се че не само се интересуваш , а и много знаеш :) ;)
цитирай
9. savremennik - Един от основните моменти в прак...
20.12.2010 13:44
Един от основните моменти в практиката на Рейки се явява състраданието. По думите на самия Микао Усуи в Рейки ни е необходимо "усъвършенстване и преустройство на нашия живот по такъв начин, че ние бихме могли да освободим нашите близки от болести и емоционални страдания".
цитирай
10. galatceq - Един от основните моменти в прак...
20.12.2010 13:48
savremennik написа:
Един от основните моменти в практиката на Рейки се явява състраданието. По думите на самия Микао Усуи в Рейки ни е необходимо "усъвършенстване и преустройство на нашия живот по такъв начин, че ние бихме могли да освободим нашите близки от болести и емоционални страдания".

Това е заложено в самите принципи на Рейки . Нека си ги припомним :
* Точно днес, не се сърди

* Точно днес не се безпокой

* Точно днес кажи думи на благодарност

* Уважавай своите родители, учители и по-възрастните

* Храни се с благодарност

* Точно днес живей честно

* Точно днес бъди добър към всичко живо
цитирай
11. savremennik - Много приятно е общуването с теб, ...
20.12.2010 13:55
Много приятно е общуването с теб, galatceq ! Днес ни е необходимо усъвършенстване и преустройство на живота по такъв начин, че ние да освободим нашите близки от болестите и емоционалните страдания. Рейки има с какво да ни помогне в тази насока .
цитирай
12. galatceq - Много приятно е общуването с теб, ...
20.12.2010 13:58
savremennik написа:
Много приятно е общуването с теб, galatceq ! Днес ни е необходимо усъвършенстване и преустройство на живота по такъв начин, че ние да освободим нашите близки от болестите и емоционалните страдания. Рейки има с какво да ни помогне в тази насока .

Ако знаеш колко си прав ;)
Мерси за удоволствието от диалога ,който направихме с теб :)
цитирай
13. ivesa - Благодаря ти,galatceq!
20.12.2010 21:45
Когато чета или говоря за Рейки,животът ми се превръща в приказка.Аз отдавна съм канал на Рейки и съм много радостна и щастлива от това.Поздрави!:)))
цитирай
14. galatceq - Когато чета или говоря за Рейки, ...
20.12.2010 21:52
ivesa написа:
Когато чета или говоря за Рейки,животът ми се превръща в приказка.Аз отдавна съм канал на Рейки и съм много радостна и щастлива от това.Поздрави!:)))

ivesa , мерси и съм доволна, че съм зарадвала и други на тема Рейки :)
Тук се дава само историята по възникването й , но и тя е доста интересна - за да сме опознали добре нещо, трябва да знаем как е възникнало .
Поздрави и приятна вечер :)
цитирай
15. ernest - Малка поправка
21.12.2010 10:37
Интересна приказка. Но ще трябва да уточня, че християнската техника на изцеление е доста по-различна и Исус Христос е лекувал по малко по-различен начин - чрез Светия Дух, ако случайно сте наясно какво е това. Учениците на Исус изпълнени със Светия Дух придобиват различни духовни дарби, между които и изцерителни дарби (1 Коринтяни 12:9). Микао Усуи е бил шинтоист и се е занимавал с шаманистичната практика шугендо включваща контактуване с демони и тн. Самият той умира едва на 60-годишна възраст. Ами те дори и повечето пияници в България живеят по повече.
цитирай
16. miaa - Весели и щастливи, празнични дни!
21.12.2010 10:54
Интересна тема, Galateceq!
Благодатна и безкрайна. Всеки човек е "проводник"на необятната Вселена.У всеки един от нас са заложено умения, които развиваме в даден етап от живота си.
Животът няма друг смисъл освен този, който човек му придава сам, разкривайки своите способности.И най- важното да познаваме СЕБЕ СИ! Да знаем, че цял живот учим за да бъдем полезни и удовлетворени:)
цитирай
17. galatceq - Интересна приказка. Но ще трябва да ...
21.12.2010 11:46
ernest написа:
Интересна приказка. Но ще трябва да уточня, че християнската техника на изцеление е доста по-различна и Исус Христос е лекувал по малко по-различен начин - чрез Светия Дух, ако случайно сте наясно какво е това. Учениците на Исус изпълнени със Светия Дух придобиват различни духовни дарби, между които и изцерителни дарби (1 Коринтяни 12:9). Микао Усуи е бил шинтоист и се е занимавал с шаманистичната практика шугендо включваща контактуване с демони и тн. Самият той умира едва на 60-годишна възраст. Ами те дори и повечето пияници в България живеят по повече.

Светият дух ? Едно съм сигурна - и християните-догматици нямат представа какво се крие зад това понятие .
Живял до 60 години ? Не е ли по-важно с какво е изпълнен престоят на тази земя , отколкото колко ще е продължил ? Пияниците могат да живеят и над 100 , но какво са разбрали от живота, прекарвайки го в пиянство ? Замисляте ли се над това ?
цитирай
18. galatceq - Интересна тема, Galateceq! Б...
21.12.2010 11:47
miaa написа:
Интересна тема, Galateceq!
Благодатна и безкрайна. Всеки човек е "проводник"на необятната Вселена.У всеки един от нас са заложено умения, които развиваме в даден етап от живота си.
Животът няма друг смисъл освен този, който човек му придава сам, разкривайки своите способности.И най- важното да познаваме СЕБЕ СИ! Да знаем, че цял живот учим за да бъдем полезни и удовлетворени:)

Мерси , miaa . Има ли го този стремеж за себепознание - останалото идва . Поздрави и хубаво изкарване :)
цитирай
19. ernest - Не ме разбрахте
21.12.2010 12:19
galatceq написа:
ernest написа:
Интересна приказка. Но ще трябва да уточня, че християнската техника на изцеление е доста по-различна и Исус Христос е лекувал по малко по-различен начин - чрез Светия Дух, ако случайно сте наясно какво е това. Учениците на Исус изпълнени със Светия Дух придобиват различни духовни дарби, между които и изцерителни дарби (1 Коринтяни 12:9). Микао Усуи е бил шинтоист и се е занимавал с шаманистичната практика шугендо включваща контактуване с демони и тн. Самият той умира едва на 60-годишна възраст. Ами те дори и повечето пияници в България живеят по повече.

Светият дух ? Едно съм сигурна - и християните-догматици нямат представа какво се крие зад това понятие .
Живял до 60 години ? Не е ли по-важно с какво е изпълнен престоят на тази земя , отколкото колко ще е продължил ? Пияниците могат да живеят и над 100 , но какво са разбрали от живота, прекарвайки го в пиянство ? Замисляте ли се над това ?


Мисля, че не разбрахте намека ми. В по-голямата част описаната история е погрешна. Микао Усуи не е бил християнин. От малък е обучаван в самурайски техники, тъй като е от род на хамамото самураи и учи будизъм получавайки определена степен, едва след което тръгвайки да обикаля по света и да увеличава духовното си познание се интересува и от християнство, но съвсем не е тръгнал от някакъв "християнски университет". Това е измислена история - приказка. А християните знаят начина на лекуване. Това исках да кажа.
цитирай
20. galatceq - Интересна приказка. Но ще трябва да ...
21.12.2010 12:20
ernest написа:
galatceq написа:
ernest написа:
Интересна приказка. Но ще трябва да уточня, че християнската техника на изцеление е доста по-различна и Исус Христос е лекувал по малко по-различен начин - чрез Светия Дух, ако случайно сте наясно какво е това. Учениците на Исус изпълнени със Светия Дух придобиват различни духовни дарби, между които и изцерителни дарби (1 Коринтяни 12:9). Микао Усуи е бил шинтоист и се е занимавал с шаманистичната практика шугендо включваща контактуване с демони и тн. Самият той умира едва на 60-годишна възраст. Ами те дори и повечето пияници в България живеят по повече.

Светият дух ? Едно съм сигурна - и християните-догматици нямат представа какво се крие зад това понятие .
Живял до 60 години ? Не е ли по-важно с какво е изпълнен престоят на тази земя , отколкото колко ще е продължил ? Пияниците могат да живеят и над 100 , но какво са разбрали от живота, прекарвайки го в пиянство ? Замисляте ли се над това ?


Мисля, че не разбрахте намека ми. В по-голямата част описаната история е погрешна. Микао Усуи не е бил християнин. От малък е обучаван в самурайски техники, тъй като е от род на хамамото самураи и учи будизъм получавайки определена степен, едва след което тръгвайки да обикаля по света и да увеличава духовното си познание се интересува и от християнство, но съвсем не е тръгнал от някакъв "християнски университет". Това е измислена история - приказка. А християните знаят начина на лекуване. Това исках да кажа.

Мерси за уточнението . Може би с добавка , че много съвременни християни не го знаят .
цитирай
21. анонимен - pravi sa bili spomenite che
21.12.2010 19:35
dushata triabva da se lekuva.dali ne triabva purvo neia da izlekuvame a sled tova da se grijim za tialoto
цитирай
22. анонимен - do emest
21.12.2010 19:40
koi uchi suvremennite hristiiani na hristiianskite tsennosti ?a kak e v bg?s tezi mnogo sekti ne se stremei da se nauchat osnovnite polezni tsennosti a da ima niakakvo podchinenie primirenie da padat pari za sobstvenitsite na tsurkvata.i ne sum suglasna che vsichki pieshti ne ostaviat nishto i jiveiat samo za pieneto.otchaianite i sburkanite dushi i da ne piat ne ostavat nishto.imah chudesen uchitel matematik oshte go pomnia s hubavite mu dela i umenieto mu da napravi uroka priiaten i razbiraem dori i za oligofenite ako i da se beshe propil
цитирай
23. samorasla - Прекрасен постинг, благодаря ти!
27.12.2010 12:24
ernest написа:
Интересна приказка. Но ще трябва да уточня, че християнската техника на изцеление е доста по-различна и Исус Христос е лекувал по малко по-различен начин - чрез Светия Дух, ако случайно сте наясно какво е това. Учениците на Исус изпълнени със Светия Дух придобиват различни духовни дарби, между които и изцерителни дарби (1 Коринтяни 12:9). ....

Много съм любопитна как ernest си представя или си обяснява Светия Дух? След като бе казано в един от коментарите:"Самата дума Рейки означава духовната енергия на Вселената и се състои от два иероглифа: Рей и Ки. Рей е божествено съзнание, мъдрост, идваща от Бога. Ки (чи, прана)- жизнената енергия, която е присъща на всичко живо на земята. Рейки е състояние, възникващо при съединението на земята и небето, при което човек се явява проводник, съединяващ ги в едно цяло."
Това е едно добро определение, според мен (:
цитирай
24. galatceq - Интересна приказка. Но ще трябва да ...
27.12.2010 16:29
samorasla написа:
ernest написа:
Интересна приказка. Но ще трябва да уточня, че християнската техника на изцеление е доста по-различна и Исус Христос е лекувал по малко по-различен начин - чрез Светия Дух, ако случайно сте наясно какво е това. Учениците на Исус изпълнени със Светия Дух придобиват различни духовни дарби, между които и изцерителни дарби (1 Коринтяни 12:9). ....

Много съм любопитна как ernest си представя или си обяснява Светия Дух? След като бе казано в един от коментарите:"Самата дума Рейки означава духовната енергия на Вселената и се състои от два иероглифа: Рей и Ки. Рей е божествено съзнание, мъдрост, идваща от Бога. Ки (чи, прана)- жизнената енергия, която е присъща на всичко живо на земята. Рейки е състояние, възникващо при съединението на земята и небето, при което човек се явява проводник, съединяващ ги в едно цяло."
Това е едно добро определение, според мен (:


Мерси и се радвам за подкрепата , която получавам в твое лице , samorasla .
цитирай
25. ivesa - Честита Нова година,galatceq!
02.01.2011 09:55
Здраве и щастие ти желая!Любов и светлина да има винаги в душата ти!Те съставляват Рейки енергията.На тях се дължи тайнствената лечебна сила.Забележително е,че Микао Усуи е роден на 15.август,когато християните празнуват Успение Богородично.Весели празници!:)))
цитирай
26. galatceq - Здраве и щастие ти желая!Любов и ...
02.01.2011 14:47
ivesa написа:
Здраве и щастие ти желая!Любов и светлина да има винаги в душата ти!Те съставляват Рейки енергията.На тях се дължи тайнствената лечебна сила.Забележително е,че Микао Усуи е роден на 15.август,когато християните празнуват Успение Богородично.Весели празници!:)))

Мерси , всичко най-светло и положително през 2011-та г., ivesa ! :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2320556
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031