Постинг
18.08.2010 11:07 -
Растителни смоли, емулгатори, стабилизатори и др.
Е400 - Alginic acid - Получава се от морски водорасли. Използва се в карамелизирани изделия, ароматизирано мялко, сгъстени кремове и йогурт. В малки количества няма нежелани реакции. В големи се подтиска абсорбацията на някои хранителни вещества.
Е 401 - Sodium alginate - виж Е400
Е402 - Potassium alginate - виж Е400
Е403 - Ammonium alginate - виж Е400
Е404 - Calcium alginate - виж Е400
Е405 - Propylene glycol alginate - Получава се от петрол.
Е406 - Agar - Получава се от червени водорасли. Понякога се използва като лаксатив. Съдържа се в месните произведения и сладоледа.
Е407 - Carrageenan - Напоследък се доказва връзката му с ракови заболявания, тъй като при въздействие с етиленов окис (използва се за студена стерилизация на продукти) се образува етиленов хлорхидрин, който е с висока канцерогенна активност. Налице са и токсични свойства, свързани с образуване на язви и рак. Най-сериозни увреждания оказват разпадните продукти на Carrageenan . Въпреки, че той се използва в натурален вид, в червата при разграждането му се получават разни разпадъчни продукти.
Е410 - Locust bean gum - Получава се от някои видове акация. Използва се в близалки и др. смучещи се бонбони, някои брашнени продукти, сосове, плодови сокове, често в безкофеинови шоколадови заместители. Може да понижи нивото на холестерола в кръвта.
Е412 - Guar gum - Получава се от семената на Cyamoposis tetragonolobus, растение отглеждано в Индия. Използва се за храна на едър рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм и крампи. Понижава нивото на холестерол в кръвта.
Е413 - Tragacanth - Смола, получавана от дърво. Използва се в храни, лекарства, като капки за нос, сирпи, таблетки. Намира приложение в козметиката. Възможно е да причини контактна алергия.
Е414 - Acacia - Получава се от соковете на Acacia Sengal. Лесно се разрушава в стомашно-чревния тракт. Възможен алерген. Успокоява възпалени слузести лигавици.
Е416 - Karaya gum - Получава се от дървото Streculia urens. Често се използва в комбинация с Е410 в сладоледи, карамел, сладкиши, като пълнител, който им дава възможност да увеличат обема си при добавка на вода. Може да предизвика разстройства.
Е420 - Sorbitol - Подсладител от глюкоза или плодове. Използва се в смучещи бонбони, сушени плодове, сладкарски изделия,нискокалорични храни, лекарствени сиропи, капки за очи. Може да предизвика храносмилателни разстройства.
Е421 - Mannitol - Изкуствено получен подсладител. Възможен алерген. Може да предизвика диария, нарушение на функцията на бъбреците, гадене. Най-често се използва в нискокалочини храни.
Е422 - Glycerol - Подсладител. Безцветен алкохол. Получава се от мазнини и алкални соли. Междинен продукт при производство на сапун от животинска или растителна мазнина. Може да се получи и от петролни продукти. Синтезира се от пропилен или при ферментация на захар. Използва се в обвивката на наденица, сирена и др., в сушени плодове, ликьори, водка. Смята се, че предпазва ДНК от увреждане, причинено от индуктори на канцерогенезата, ултравиолетовата светлина и радиацията. В големи количества води до главоболие, жажда, гадене и високи нива на кръвната захар. Използва се в сладкиши, бонбони и нискокалорични храни.
Е432 - Polysorbate 20 - Препоръчва се да не се употребява, в някои страни е забранен.
Е433 - Polysorate 80 - Емулгатор. Получава се от мастни киселини с животински произход. Използва се като ароматизатор, в сапуни, балсами. Може да повиши абсорбацията на мастноразтворими вещества.
Е434 - Polysorbate 40 - Препоръчва се да не се употребява, в някои страни е забранен .
Е 401 - Sodium alginate - виж Е400
Е402 - Potassium alginate - виж Е400
Е403 - Ammonium alginate - виж Е400
Е404 - Calcium alginate - виж Е400
Е405 - Propylene glycol alginate - Получава се от петрол.
Е406 - Agar - Получава се от червени водорасли. Понякога се използва като лаксатив. Съдържа се в месните произведения и сладоледа.
Е407 - Carrageenan - Напоследък се доказва връзката му с ракови заболявания, тъй като при въздействие с етиленов окис (използва се за студена стерилизация на продукти) се образува етиленов хлорхидрин, който е с висока канцерогенна активност. Налице са и токсични свойства, свързани с образуване на язви и рак. Най-сериозни увреждания оказват разпадните продукти на Carrageenan . Въпреки, че той се използва в натурален вид, в червата при разграждането му се получават разни разпадъчни продукти.
Е410 - Locust bean gum - Получава се от някои видове акация. Използва се в близалки и др. смучещи се бонбони, някои брашнени продукти, сосове, плодови сокове, често в безкофеинови шоколадови заместители. Може да понижи нивото на холестерола в кръвта.
Е412 - Guar gum - Получава се от семената на Cyamoposis tetragonolobus, растение отглеждано в Индия. Използва се за храна на едър рогат добитък в САЩ. Може да предизвика гадене, метеоризъм и крампи. Понижава нивото на холестерол в кръвта.
Е413 - Tragacanth - Смола, получавана от дърво. Използва се в храни, лекарства, като капки за нос, сирпи, таблетки. Намира приложение в козметиката. Възможно е да причини контактна алергия.
Е414 - Acacia - Получава се от соковете на Acacia Sengal. Лесно се разрушава в стомашно-чревния тракт. Възможен алерген. Успокоява възпалени слузести лигавици.
Е416 - Karaya gum - Получава се от дървото Streculia urens. Често се използва в комбинация с Е410 в сладоледи, карамел, сладкиши, като пълнител, който им дава възможност да увеличат обема си при добавка на вода. Може да предизвика разстройства.
Е420 - Sorbitol - Подсладител от глюкоза или плодове. Използва се в смучещи бонбони, сушени плодове, сладкарски изделия,нискокалорични храни, лекарствени сиропи, капки за очи. Може да предизвика храносмилателни разстройства.
Е421 - Mannitol - Изкуствено получен подсладител. Възможен алерген. Може да предизвика диария, нарушение на функцията на бъбреците, гадене. Най-често се използва в нискокалочини храни.
Е422 - Glycerol - Подсладител. Безцветен алкохол. Получава се от мазнини и алкални соли. Междинен продукт при производство на сапун от животинска или растителна мазнина. Може да се получи и от петролни продукти. Синтезира се от пропилен или при ферментация на захар. Използва се в обвивката на наденица, сирена и др., в сушени плодове, ликьори, водка. Смята се, че предпазва ДНК от увреждане, причинено от индуктори на канцерогенезата, ултравиолетовата светлина и радиацията. В големи количества води до главоболие, жажда, гадене и високи нива на кръвната захар. Използва се в сладкиши, бонбони и нискокалорични храни.
Е432 - Polysorbate 20 - Препоръчва се да не се употребява, в някои страни е забранен.
Е433 - Polysorate 80 - Емулгатор. Получава се от мастни киселини с животински произход. Използва се като ароматизатор, в сапуни, балсами. Може да повиши абсорбацията на мастноразтворими вещества.
Е434 - Polysorbate 40 - Препоръчва се да не се употребява, в някои страни е забранен .
"Циркони" ще ударят центровете...
ЙОНКО МЕРМЕРСКИ: В САЩ МИГРАНТИ СЕ НАСТА...
Не може всичко в държавата ти да е говно...
ЙОНКО МЕРМЕРСКИ: В САЩ МИГРАНТИ СЕ НАСТА...
Не може всичко в държавата ти да е говно...
Следващ постинг
Предишен постинг
Търсене
Блогрол
1. minchomin.blog.bg - за всеки, който се интересува от духовни теми
2. universalnite000.blog.bg - интересен поглед към света
3. Беседа за трепетното отношение към словото на истината
4. мудрите
5. yosif.net
6. ПЪТЯТ НА ДУШИТЕ
7. ВОИНЪТ НА СВЕТЛИНАТА
8. 2012 , А ПОСЛЕ
9. ГМО - БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ
10. Началото на Обрата
11. РАЗМИСЛИ ЗА СОЦИАЛНИТЕ ИНОВАЦИИ
12. ОЩЕ РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА
13. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ДЕМАГОГИЯТА
14. РАЗМИСЛИ ЗА АВТОРИТАРНОСТТА
15. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - АГРЕСИВНОСТТА
16. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - РЕКЛАМАТА
17. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ЦВЕТОВЕ И ВЪЗДЕЙСТВИЕ
18. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - ЗАКОНЪТ НА КАРМАТА
19. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - КАРМА И ЕГРЕГОР
20. ЧАКРИТЕ
21. Нео и Подводни за промените
22. savremennik.blog.bg
23. ferdi.blog.bg - посланията
24. тибетско коремно-ключово упражнение
2. universalnite000.blog.bg - интересен поглед към света
3. Беседа за трепетното отношение към словото на истината
4. мудрите
5. yosif.net
6. ПЪТЯТ НА ДУШИТЕ
7. ВОИНЪТ НА СВЕТЛИНАТА
8. 2012 , А ПОСЛЕ
9. ГМО - БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ
10. Началото на Обрата
11. РАЗМИСЛИ ЗА СОЦИАЛНИТЕ ИНОВАЦИИ
12. ОЩЕ РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА
13. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ДЕМАГОГИЯТА
14. РАЗМИСЛИ ЗА АВТОРИТАРНОСТТА
15. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - АГРЕСИВНОСТТА
16. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - РЕКЛАМАТА
17. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ЦВЕТОВЕ И ВЪЗДЕЙСТВИЕ
18. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - ЗАКОНЪТ НА КАРМАТА
19. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - КАРМА И ЕГРЕГОР
20. ЧАКРИТЕ
21. Нео и Подводни за промените
22. savremennik.blog.bg
23. ferdi.blog.bg - посланията
24. тибетско коремно-ключово упражнение