Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.07.2010 10:42 - Списък на консервантите в храните
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 9561 Коментари: 14 Гласове:
34


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
E 200 - Sorbicacid - Получава се от плодове ( ягоди, малони, къпини, боровинки ) или по синтетичен път. Възможен дразнител на кожата.                                                                                                                                                      E 201 - Sodium sorbate - Няма данни за нежелани странични реакции                                                                                                                                                                              Е 202 - Potassium sorbate -  Няма данни за нежелани странични реакции                                                                                                                                                                              E 203 - Calcium sorbate - Няма данни за нежелани странични реакции                                                                                                                                                                              Е 210 - Benzoic acid - Добавка към алкохолни напитки, печени храни, сирена, дъвки, подправки, някои замразени храни, сосове, сладкарски изделия, заместител на захарта, използва се и в козметиката, а също като антисептик в някои противокашлени лекарствени средства или като противогъбично средство в мехлеми  и др. Може да причини астматичен пристъп при болни от астма, които са на терапия с кортикостероиди. Известни са случаи на неврологични разстройства, а поради взаимодействието й със серен бисулфид (222) може да провокира хиперактивност у деца.                                                                                               Е 211 - Sodium benzoate - Използва се като антисептик, като консервант и за подобрение вкуса на храни с ниско качество. В големи количества (над 25 мг на 250 мл) се съдържа в оранжево оцветените напитки. Добавя се също в млякото и месните произведения, подправки, сосове, близалки. Използва се и в лекарствени средства за орална употреба като : Actifed, Phenergan, Tyrenol . Може да влоши протичането на астма и да предизвика зачервяване на кожата и уртикария.                                                                                      Е 212 - Potassium benzoate - При хора с алергии може да доведе до алергични реакции. Използването му е като на Е 210.                                                                                        Е 213 - Calcium benzoate - виж Е 212                                      Е 214 - Ethyl p-hydroxybenzoate - Препоръчва се избягване на употребата му , в някои страни е забранен .        Е 215 - Sodium ethyl p-hydrobenzoate - като Е 214                  Е 216 - Propyl p-hydrobenzoate - Възможен контактен алерген .                                                                                        Е 217 - Sodium propyl p-hydrobenzoate - като Е 215              Е 218 - Methyl p-hydrobenzoate - Възможни са алергични реакции. Въздейства предимно върху кожата.        Е 219 - Sodium methyl p-hydrobenzoate - като Е 217              Е 220 - Sulphur dioxide - Получава се от въглищен катран. Всички съединения на сярата са токсични и употребата им трябва да се ограничава. Може да предизвика астматичен пристъп. Труден за метаболизиране при хора с увредена функция на бъбреците. Разрушава витамин В1. Използва се в бира, безалкохолни напитки, сушени плодове, сокове, възбуждащи средства, вино, оцет, продукти от домати.          Е 221 - Sodium sulphite - Използва се в пресните портокалови сокове. Виж и описаното за Е 220.                       Е 222 - Sodium hydrogen sulphite - Виж Е 220                         Е 223 - Sodium metabisulphite - Виж Е 220                             Е 224 - Potassium metabisulphite - Виж Е 220                         Е 225 - Potassium sulphite - Виж Е 220                                   Е 226 - Calcium sulphite - Препоръчва се избягване на употребата му, в някои страни е забранен.                               Е 227 - Calcium hydrogen sulphite - като Е 226                       Е 228 - Potassium hydrogen sulphite - Виж Е 220                   Е 230 - Biphenyl Diphenyl - В някои страни е забранен, използва се в селското стопанство. Съдържа се в цитрусовите плодове.                                                                 Е 231 - Orthophenyl phenol - В някои страни е забранен. Използва се в селското стопанство. Съдържа се в сливи, моркови, праскови , нектарини, круши, стафиди, картофи, цитруси, ананаси, домати, чушки, череши.                                 Е 232 - Sodium orthophenyl phenol - Виж Е 231 .
 


Тагове:   списък,


Гласувай:
34
0



1. rebellion - Само така, продължавай с този сп...
26.07.2010 11:02
Само така, продължавай с този списък докрай, трябва да го знаем всички !!!
цитирай
2. galatceq - Само така, продължавай с този сп...
26.07.2010 11:10
rebellion написа:
Само така, продължавай с този списък докрай, трябва да го знаем всички !!!

Мерси, има още ;)
цитирай
3. universalnite000 - Направо ще трябва да си го препиша ...
26.07.2010 16:17
Направо ще трябва да си го препиша този списък , няма как да се запомни всичко . Благодаря ти за труда !
цитирай
4. kasnaprolet9999 - Полезно четиво,
26.07.2010 16:30
Аз си нося една такава таблица в чантата, където с червено са отразени тези консерванти, които не трябва да се съдържат в храните. Лошото е, че не във всички храни гима обозначение на консервантите, които се използват в тях или ако ги има са толкова ситни, че трудно се виждат. В повечето случаи пише -без консерванти, а като го сложиш в хладилника-примерно кисело мляко не се разваля цял месец, как става това без консерванти. Сложих твоите постинги за консервантите в моята блог-вълна "Полезни съвети от различно естество"
цитирай
5. galatceq - Направо ще трябва да си го препиша ...
26.07.2010 16:31
universalnite000 написа:
Направо ще трябва да си го препиша този списък , няма как да се запомни всичко . Благодаря ти за труда !

Направи го , ще ти е от полза ;)
цитирай
6. galatceq - Аз си нося една такава таблица в ч...
26.07.2010 16:33
kasnaprolet9999 написа:
Аз си нося една такава таблица в чантата, където с червено са отразени тези консерванти, които не трябва да се съдържат в храните. Лошото е, че не във всички храни гима обозначение на консервантите, които се използват в тях или ако ги има са толкова ситни, че трудно се виждат. В повечето случаи пише -без консерванти, а като го сложиш в хладилника-примерно кисело мляко не се разваля цял месец, как става това без консерванти. Сложих твоите постинги за консервантите в моята блог-вълна "Полезни съвети от различно естество"

Като че ли имаш право и с този пример с млякото - същите случаи и при мен . Дано въпреки това успеем да се ориентираме и опазим с тази информация , мерси за съдействието и успех :)
цитирай
7. semtomovi - Bravo!
26.07.2010 17:39
Poveche takava informacia e nuzna
цитирай
8. galatceq - Poveche takava informacia e nuz...
26.07.2010 17:41
semtomovi написа:
Poveche takava informacia e nuzna

Мерси, ще има още . Друго е, като се знае ;)
цитирай
9. monaliza121 - Информацията е полезна,
26.07.2010 18:39
но Е-тата се съдържат вече в почти всички храни. Най-опасни са от Е200 до Е300.
Трудно е да елиминираш всички продукти, които ги съдържат, но поне може да се ограничат максимално.
цитирай
10. galatceq - но Е-тата се съдържат вече в почти ...
26.07.2010 18:44
monaliza121 написа:
но Е-тата се съдържат вече в почти всички храни. Най-опасни са от Е200 до Е300.
Трудно е да елиминираш всички продукти, които ги съдържат, но поне може да се ограничат максимално.

:( И във вестника пише същото кои са най-опасни. Май трябва само да се спасяваме, с тази цел ги написах тук .
цитирай
11. rebellion - 5. Посредством вредни и непълно...
26.07.2010 20:41
5. Посредством вредни и непълноценни храни гоите да бъдат превърнати в безпросветно стадо, в безинициативни, бездейни и .затлъстели свини. Кръвта им трябва да бъде кисела, а не алкална. ( Програма за изтребване на българския народ )
цитирай
12. galatceq - 5. Посредством вредни и непълно...
26.07.2010 20:57
rebellion написа:
5. Посредством вредни и непълноценни храни гоите да бъдат превърнати в безпросветно стадо, в безинициативни, бездейни и .затлъстели свини. Кръвта им трябва да бъде кисела, а не алкална. ( Програма за изтребване на българския народ )

:( Не се учудвам вече ... на нищо
цитирай
13. iliada - Наистина трябвада се благодари
26.07.2010 21:34
за този постинг!:)
Радвам се ,че мога да узная за Е-тата повече тук!:)
цитирай
14. galatceq - :) Мерси, колкото повече знаем - ...
26.07.2010 21:39
:) Мерси , колкото повече знаем - толкова по-добре бихме могли да се предпазим ! Ще има още няколко постинга с останалите Е-та !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 1772695
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9045
Календар
«  Октомври, 2018  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031