Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.06.2010 12:01 - Опасните хранителни добавки
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 16738 Коментари: 31 Гласове:
14


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
В наше време често се говори за здравословно хранене, екологично чисти храни, и хората все по-често започнаха да внимават с какво се хранят. Знаем ли обаче наистина какво ядем? И какви са съставките на храните, които купуваме? И разбираме ли какво всъщност пише на етикета?

 

Някои хора действително се заглеждат в етикетите, четат състава на храните, и като не видят нещо подозрително на пръв поглед, си купуват храната. На етикетите обаче често има едни неразбираеми символи, обозначени като Е с различни номера, например: Е 103, Е 951 и така общо 1520 символа, които обикновено никой не разбира и на които рядко се обръща внимание.

С тях се обозначават различните видове добавки към храните: оцветители, консерванти, антиоксиданти, стабилизатори, емулгатори, ароматизатори и подобрители. Оказва се обаче, че значителна част от тези добавки в храните са много вредни и са забранени със закон в редица европейски страни, САЩ и Австралия. Някои от добавките предизвикват алергии, други водят до диабет, трети дразнят стомаха, четвърти влияят зле на функциите на мозъка, а една голяма част са доказано канцерогенни – тоест, причиняват рак. Тези добавки, за които никой не ни разказва в етикетите и не ни предупреждава за страничните им действия, са най-опасни за децата, още повече, че се съдържат в газирани и подсладени напитки, дъвки, сладкарски изделия и други лакомства, които им купуваме всеки ден.

Преди повече от 100 години в началото на миналия век понятието хранителна добавка било твърде условно, а контролът върху използването им – още по-условен. В разхладителните напитки например напълно законно добавяли кокаин, а едно от патентованите лекарства против кашлица бил хероинът. През 60-те години на миналия век в Тайланд специалисти във фирма за производство на детско лекарство вместо предвидения по технология пълнител пропиленгликол, добавили аналогичния по физико-химични свойства, но доста по-евтин етиленгликол, който обаче се използва като основен компонент на охлаждащата течност на автомобилите. В резултат на това 300 деца починали от токсична некроза на черния дроб, а няколко хиляди получили тежки отравяния.

По същото време смятали метамфетамина за безвреден стимулатор. Едва след като в продължение на 5 години широко го използвали, лекарите и пациентите научили за смъртоносните странични ефекти на този препарат, който сега е в групата на т.нар. тежки наркотици. Европейските правила за регистрация на биологически активни вещества, или иначе казано добавки в храните, са доста строги. Международните изследователски центрове по поръчка на Европейския съюз стриктно проверяват безопасността им. На практика обаче една и съща фирма може да произвежда дадена храна в 3 различни варианта: за вътрешно потребление, за износ в развити страни с контрол върху добавките, и за износ в развиващи се страни.

Така и в нашата страна съвсем редовно могат да попаднат храни, не само екологично опасни, но и произведени с опасни за здравето консерванти например. Върху етикета почтено на пръв поглед ще е вписан въпросният консервант, но със съответния му Е-номер. Така производителят ще ви е предупредил и ще си измие ръцете, а вие като купувачи ще трябва да решите ще закупите ли опасната храна, която по правило е по-евтина, или ще предпочетете по-скъпата, но по-качествена и безвредна стока. Ако познаете символа, разбира се.

Символът Е с различните номера, с които се обозначават добавките в храните, означава стандартите на Европейския съюз. Същите цифри без обозначение Е са разрешени във Великобритания, а САЩ използват друга система на класификация. От Е 100 до Е 181 е групата на оцветителите. Използват се в сладки газирани напитки, лимонади, бонбони, близалки, сладолед. От Е 200 до Е 290 са консервантите и ги намираме във всички консервирани храни - гъби, компоти, сокове, конфитюри и сладка.

От Е 296 до Е 385 са киселини и антиоксиданти. Те предпазват продуктите от разлагане и се откриват в млечно-кисели продукти – подсладени плодови млека, десерти, салами, краве масло, шоколад.

От Е 400 до Е 495 са гуми, емулгатори, стабилизатори и сгъстители, които запазват консистенцията на продукта. Използват се в сладка, конфитюри, желета, кондензирани млека, шоколадови десерти, млечни продукти.

От Е 500 до Е 585 са минерални соли. От Е 620 до Е 640 са овкусители, ароматизатори и подобрители. От Е 900 до Е 999 са пенорегулатори и се използват в газираните напитки. Добавките от Е 1000 до Е 1199 помагат продуктите да не попиват влага и се добавят към брашното, захарта и други подобни продукти.

От 81 оцветители, 20 са забранени. Абсолютно забранени са два от тях: Е 121 – цитрусов червен оцветител, и Е 123 – оцветител амарант, който се използва в миксове за кекс, плодови пълнежи и желета и предизвиква астма, екзема, хиперактивност и е вреден при бременност. Е 102 е тартазин. Той се използва в безалкохолни напитки, сладкиши, снаксове, тестени храни, консервирана риба, готови супи. Предизвиква астматични пристъпи и ортикария при децата и е забранен в Норвегия и Австрия. Следващият Е 104 се използва в червила, козметика за коса, причинява дерматит и е забранен в САЩ, Австралия и Норвегия. Е 133 се използва в млечните продукти, сладка и напитки и е забранен в 7 европейски държави.

Е 142 е дериват от въглищния катран, използва се при консервирания грах и е забранен в Швеция, САЩ и Норвегия. Друг подобен дериват на въглищния катран, Е 151 е забранен в 9 европейски държави и САЩ. Списъкът е много дълъг. Оцветителите с номера 103, 105, 121, 123, 125, 126, 130, 131, 142, 152 и 153, консервантите с номера 210, 211, от 213 до 217 и 240, който е формалдехид, антиоксидантът Е 330, Е 447, Е924 А и Б – всички те са канцерогенни. Черният дроб и бъбреците могат да увредят добавките от 171 до 173, 320 и 322, 407, 447 и 450. Нарушават функциите на кожата добавките от 230 до 233. Противопоказни при хипертония са от 250 до 252. Алергии предизвикват добавките с номера от 230 до 232, 239 и антиоксидантите от 311 до 313.

По щандовете на магазините се срещат често храни с по 3,4 и дори 6 вредни добавки. Такива са например пакетчетата ролца от раци, които съдържат 4 добавки, 2 от които вредни: изкуственият подсладител сорбитол под символа Е 420, който не е разрешен за детски храни и може да предизвика стомашни смущения, и алергенният Е 621. Във всяко пакетче готова суха пилешка супа например се съдържа също алергенният Е 621, както и предизвикващият подагра Е 627. Любимите на всички деца дъвки пък са сред най-опасните, защото съдържат най-вредната добавка – Е 951, наречена аспартам. От сладкишите пък се дебелее не само заради захарта. Оказва се, че те масово съдържат 2 добавки: предизвикващата кожни проблеми Е 233 и Е 435, и двете водят до затлъстяване. Често срещания в натуралните сокове червен оцветител Е 122 предизвиква алергии и астматични пристъпи.

Колбасите също съдържат доста вредни съставки. Най-често това е Е 250 – натриев нитрит – канцерогенен и забранен в много страни. Среща се както в трайните салами, така и в лионската наденица и пилешки кренвирши. Особено рискови са сосовете и подправките, с които консумираме месата и надениците. Те съдържат забранения оцветител Е 110, който предизвиква обриви, отоци, повръщане и който се използва и в сухите супи и сладкишите. В шоколадовите изделия пък често се среща Е 553b или талк, който причинява рак на стомаха. Така се оказва, че най-много рискови добавки има в дъвките, сосовете, месните и сладкарски изделия и особено в безалкохолните напитки. Все храни, давани масово на децата.

Мит се оказва и славата на антиоксидантите като много полезни. Витамин С над препоръчителната доза от 60 милиграма дневно е опасен, защото ускорява стесняването на артериите и уврежда сърцето. Витамин А, наречен още ретинол, който е известен и като витаминът на растежа, според изследване на Националния институт по рака в САЩ при употреба увеличава риска от рак на белия дроб и на простатата. И селенът в големи дози е много токсичен.

В китайските ресторанти в САЩ първи започнали да използват натриев глутамат. След известно време общността започнала да забелязва връзката между главоболие, подуване на стомаха, припадъци и други оплаквания с китайските ресторанти. Нарекли явлението Китайски синдром. Впоследствие се оказало, че това се причинява от натриевия глутамат. Практически цялата храна в китайските ресторанти е богата на това вещество. То се съдържа в особено големи количества в морските деликатеси. Означава се като Е 621. Той обаче е един от най-тежките разрушители на мозъка, отдавна забранен в Швеция.

Изключително опасна добавка е Е 951 или аспартам. Това е изкуствен подсладител, повече известен като нутрасуит. Изключително широко се използва в газираните напитки и разтворимите прахчета. В част от продуктите дори не е отбелязан на етикетите: дъвки без захар, какаови смеси, напитки с кофеин, разтворими чай и кафе, сокове, мултивитамини, сосове, бързи закуски. Документирани са 92 симптома, причинявани от аспартама: вцепеняване, главоболие, умора, световъртеж, гадане, сърцебиене, затлъстяване, неразположение, раздразнитерност, безспокойство, амнезия, замъглено зрение, обриви, удар, ослепяване, ставни болки, депресия, спазми, спонтанни аборти, безплодие, пристрастяване, слабост и загуба на слух.

Аспартам отключва и някои други болести: мозъчни тумори, мултиплена склероза, епилепсия, хронична умора, паркинсонова болест, алцхаймер, диабет, дефекти при раждането. Страничните му действия са още по-опасни, защото по-голямата употреба води до пристрастяване. Много хора съобщават за тежък абстинентен синдром, когато се опитат да изхвърлят аспартама от храната си. Някои твърдят, че предизвиква дори по-силна зависимост от алкохола. Причинява 75% от страничните реакциии от всички добавки. В Европейския съюз и България аспартамът със символ Е 951 е разрешен.

Изследванията на действието на много от тези хранителни добавки все още продължава. Основното правило в нашето законодателство е да не се превишават смятаните за безопасни дози от тези вещества. Специалистите обаче на сегашния етап не се наемат категорично да кажат, че са безвредни. Размерът на рискът от тях се оценява главно от Световната здравна организация. Във всеки случай по рафтовете на западните супермаркети не се срещат напитки с ярки цветове, както у нас. Затова, макар и да са уклончиви, експертите избягват за себе си трайните салами и ярко оцветените напитки.

Кой изследва, кой контролира и кой определя кои от тези опасни и забранени в редица европейски държави и САЩ добавки да се използват в българските храни – обяснява председателят на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Оказва се, че списъкът на разрешените и забранени добавки не е публичен, а представлява служебна тайна, и обикновеният купувач никъде не може да провери какво означава тези странни символи и какви опасности крие консумацията на храни с такива опасни съставки.

http://www.epochtimes-bg.com



Тагове:   Опасните,


Гласувай:
14



1. universalnite000 - Отново с ценна информация ! Позд...
17.06.2010 12:08
Отново с ценна информация ! Поздравления !
цитирай
2. galatceq - ;) Не само ценна, а жизнено необх...
17.06.2010 12:11
;) Не само ценна , а жизнено необходима .
цитирай
3. universalnite000 - Ре 2
17.06.2010 12:13
Права си. Интересното е, че все още срещам хора, които например не знаят за аспартама ... Явно има какво да се желае по отношение информираността !
цитирай
4. galatceq - Не може да бъде !!! Нали има толкова ...
17.06.2010 12:16
Не може да бъде !!! Нали има толкова инфо ?
цитирай
5. universalnite000 - Ре 4
17.06.2010 12:19
Инфо има, но не знам доколко е прочетено . Д-р Атанас Гълъбов му посвети цяла глава в "Световната конспирация срещу здравето"

Аспартамът е съставен от: фенилаланин (около 50% от него), аспергинова киселина (40%) и метанол (10%). Смятан е от много учени за химична отрова и изобщо за най-опасната добавка към храните. Той е отговорен за около 75% от страничните реакции, предизвиквани от хранителни добавки, според докладите до Системата за наблюдение на страничните ефекти към FDA и от 1985 г. до сега има официален регистър на 92 симптома от над 10 000 официално подадени оплаквания. Някои от болестните прояви са по-леки, а други - сериозни: главоболие, което може да има мигренозен характер, проблеми с паметта (често срещано), гадене, наддаване на тегло, обриви, депресия (особено у хора с генетичното заболяване фенилкетонурия), безсъние, проблеми със зрението и слуха, сърцебиене, затруднения в дишането, загуба на вкуса, нарушен говор, замаяност и виене на свят, ставни болки и др., като дори има съобщени смъртни случаи. Посочените симптоми са толкова често срещани, че някои лекари говорят за "аспартамна болест"! Отново искам да ви напомня, че според FDA в най-добрия случай се съобщават не повече от 10% от реакциите. За сравнения ще поясня, че от захарина за почти 100 години има само около 10 оплаквания.
цитирай
6. galatceq - Доста красночериво .
17.06.2010 12:23
Доста красночериво .
цитирай
7. universalnite000 - Ре 6
17.06.2010 12:25
Но това далеч не е всичко. Ето как продължава историята :

Производителят на аспартам "Монсанто" си служи с различни тактики, за да "докаже безвредността" на подсладителя. Единият от доводите, които излага, е, че в някои плодове и зеленчуци също има фенилаланин, аспергинова киселина и метанол. Но фирмата пропуска да спомене, че тези съединения не се срещат в свободна форма, така както са в аспартама, а са свързани с балансиращи и антидотиращи ги аминокиселини. Фенилаланинът в аспартама е в свободен вид - (т. е. не е свързан с белтък), затова той се абсорбира много бързо, нивото му в плазмата се повишава веднага и лесно може да премине кръвно-мозъчната бариера. Метанолът в плодовете е свързан с етилов алкохол, който е неговият естествен антидот. Досега не е известен случай някой да се е отровил или да е ослепял, защото е ял всеки ден плодове или пък защото е изконсумирал няколко килограма за един ден.
цитирай
8. galatceq - Монсанто - пак познато име, което ...
17.06.2010 12:29
Монсанто - пак познато име, което нашумя покрай ГМО. Всякакви случайности са невъзможни ! ;)
цитирай
9. universalnite000 - Ре 8
17.06.2010 12:33
И за да бъде съвсем пълна картинката :

Аспартамът стимулира образуването на тумори не само в мозъка, но и в матката, яйчниците, тестисите и хипофизата.
Но ето какво пише в едно специализирано българско ръководство по диабет, издадено през 1999 г.: "Нискокалоричните подсладители на белтъчна основа (аспартам и ацесулфам К -бел. авт.) са с добър вкус и намират широко приложение за приготвяне на хранителни продукти и напитки. Те не се разграждат при висока температура (както вече видяхте, това не важи за аспартама - бел. авт.)... Нутрасуит се състои от фенилаланин и аспергинова киселина..." Нито дума за токсичния метилов алкохол. И малко по-нататък: "Прецизни клинични и експериментални проучвания доказват абсолютната му безвредност при допустима доза 50 мг/к.т.м... Напоследък в литературата се появиха единични съобщения за токсично увреждане на ЦНС (централната нервна система - бел. авт.) от аспартама. По този път на отричане на сладкия ефект премина и захаринът, който днес е напълно реабилитиран, което ни дава основание да бъдем резервирани към тези предварителни съобщения."
Разбира се, няма нищо чудно, че се срещат подобни твърдения, след като се прави всичко възможно до лекарите и потребителите да не достига информация за истинската същност на този подсладител.
Има достатъчно данни, сочещи, че аспартамът има връзка с рак на гърдата, който е водеща причина за смъртта на жените във възрастта между 35 и 54 г. Според Американското общество по рака от 1981 г. до сега случаите на рак на гърдата са се увеличили почти двойно. От 1940 до 1982 г. годишното нарастване на честотата на това заболяване е била стабилна - около 1%. От 1982 до 1987 г. се е увеличила на 4%! За същия период количеството на консумирания аспартам се е увеличило четирикратно.
Още през 1971 до 1974 г., когато G.D. Searle провежда опити с животни, се установява, че подсладителя предизвиква подобни тумори у много от тях, но информацията за това е била държана в тайна и е станала обществено достояние едва в последните години чрез Закона за свобода на информацията. Компанията е представила неточни данни от опитите с животни пред FDA за да получи одобрение за тази "хранителна добавка".
цитирай
10. galatceq - :) Твоите допълнения по обем над...
17.06.2010 12:36
:) Твоите допълнения по обем надхвърлиха моя постинг . Това на шега , но сериозно - още веднъж се убедих колко е важна точната информация !
цитирай
11. universalnite000 - Ре 10
17.06.2010 12:39
Продължавам с допълнения от книгата :

MSG- (мононатриев глутамат) е друг екситоксин, широко използван в хранителната промишленост. Той е съставен от около 18% глутаминова киселина (глутамат) и 22% натрий. От хилядолетия японците и китайците използват определени морски водорасли, за да придават допълнителен вкус и аромат на храната. През 1908 г. едно от веществата, съдържащи се в тях и имащи такъв ефект, е идентифицирано като глутаминова киселина от д-р Кукине Икеда. Икеда заедно със своя приятел Сабуросуке Сузуки развиват технология, чрез която глутаматът да се извлича от водораслите, и основават Ajinomoto Company (Аджиномото Къмпъни), която започва да го произвежда за пазара в чист вид.
До Втората световна война той е бил употребяван главно в Япония, и то не в големи количества, но след "откриването" му от Запада хранителната индустрия започва масово да го слага в различни свои продукти, защото той придава "вкус" на много иначе неособено вкусни храни и кара човек да иска да яде още. От 40-те години до сега количеството използван MSG се удвоява с всяко изминало десетилетие.
Глутаматът, продаван като подправка, е в свободно състояние за разлика от този в морските водорасли, който е свързан с други съединения и антидоти - в това е съществената разлика! Изследванията показват, че доматите и гъбите съдържат много малко количество свободна глутаминова киселина, но това няма нищо общо със силно концентрирания продукт като например хидролизирания растителен протеин.
През последните три десетилетия беше натрупан достатъчно материал, който доказва, че мононатриевият глутамат в свободно състояние е опасен за здравето.
цитирай
12. galatceq - Какви подмолни неща се вършат само ! ...
17.06.2010 12:41
Какви подмолни неща се вършат само ! Възмутително е !
цитирай
13. universalnite000 - Ре 12
17.06.2010 12:44
Виж още какво се казва :

Както вече изясних, много често медиите участват в подобни заговори, защото печелят милиарди долари от рекламите на храни, съдържащи съответните "хранителни" добавки. Някои директори на бордове на телевизионни, радиоразпространителски или вестникарски компании са същевременно и в директорски бордове на фирми от фармацевтичната или хранителната индустрия. Най-често се публикуват само материали, които представят продуктите като "безопасни", а цитирането на уличаващи доказателства от научни изследвания не се допуска.
За да легализира окончателно производството на MSG, Ajinomoto стига дори дотам, че се опита да докаже съществуването на още един основен специфичен вкус, чийто източник е мононатриевият глутамат! Междувременно японската компания заедно с американски производители сформира група за връзки с обществеността, наречена Асоциация "Глутамат". Освен това се основава и Международен технически комитет по глутамат, който да субсидира изследвания, защитаващи и "доказващи" безопасността на подправката. През последните 2 десетилетия асоциацията използва влиянието си, за да бъде премахнато обозначението MSG или мононатриев глутамат от етикетите на много хранителни продукти. И сега, без вие да знаете това, той се слага в значителни количества в тях и ви стимулира непрекъснато апетита.
Днес се произвеждат и използват в различни хранителни продукти стотици хиляди метрични тонове мононатриев глутамат. В повечето случаи той се изписва само ако е добавен в чиста форма, но ако е в състава на други подправки (а понякога той може да е 60% от тяхното количество!), въобще не се обозначава на етикета. Както пише д-р Р. Блейлок: "Производителите на глутамат и преработени храни винаги се опитват да скрият добавения MSG."
цитирай
14. galatceq - Тези хора са направо престъпници !
17.06.2010 12:46
Тези хора са направо престъпници !
цитирай
15. universalnite000 - Именно свободният аспартат и съ...
17.06.2010 12:48
Именно свободният аспартат и съответно глутамат са токсични, а не свързаните, които се срещат в храните в природата. Свързаният глутамат се разгражда по-бавно и съответно се абсорбира по-бавно, така че да може да бъде оползотворен и обезвреден от организма, преди да е достигната токсична концентрация.
Кръвно-мозъчната бариера, която пречи на токсините да навлизат в зоната на мозъчните клетки, е предвидена да защитава мозъка от случайни повишения на глутамат в умерена степен, както би могло да се получи при консумацията на някои храни. Тя не е предвидена да елиминира високи концентрации свободен глутамат и аспартат, консумирани ежедневно, както това става в съвременното общество. Освен това в мозъка има някои области, където тази система не действа - хипоталамусът, епифизата, ареа пострема и субкомисуралната област. От изброените най-важен е хипоталамусът, тъй като той е невроендокринният контролен център, свързан със съня и бодърстването, емоциите, регулацията на имунната система и на автономната нервна система. Повишените количества глутамат в кръвта лесно биха могли да повишат и тези в хипоталамуса. Многократно е доказан разрушителният ефект на MSG - върху една малка, но много важна контролна област в хипоталамуса, наречена нуклеус аркуатус.
Кръвно-мозъчната бариера на плода в утробата е несъвършена и глутаматът и аспартатът много по-лесно навлизат в развиващия се мозък. По-късно и при възрастен човек различни условия и заболявания могат да пречат на нормалното функциониране на този защитен механизъм - високо кръвно, травми на главата, диабет, витаминен и минерален дефицит, електро-магнитни излъчвания и йонизираща радиация, инфекции. Но последните изследвания показват, че и самите екситоксини могат да отворят тази бариера!
цитирай
16. universalnite000 - Друг начин на обезвреждане на из...
17.06.2010 12:49
Друг начин на обезвреждане на излишния глутамат е свързването му в мозъка с определени молекули, които го транспортират до съответните нервни клетки. Но тази система също се изчерпва в определен момент поради постоянния висок приток на екситоксини. Последните предизвикват генерирането на значително количество свободни радикали, които, от една страна, директно увреждат невроните, а от друга - при процеса на липидна пероксидация се освобождава вещество, което пречи на транспортиращите глутамата молекули и това води до натрупването му в мозъка. Подобни процеси протичат не само в мозъка, но и в други органи и тъкани на тялото. Това от своя страна допринася за развитието на болестни процеси. Известно е, че дегенеративните заболявания на нервната система се свързват с увреждането й от свободни радикали.
В повечето случаи процесите се развиват постепенно и коварно, като само при по-чувствителните хора се проявяват бързи реакции. Това всъщност ги предпазва от по-нататъшни увреждания, тъй като те вече избягват храни, в които има MSG. Глутаматът, също както и аспартамът, може да допринесе за отключването и развитието на болест на Алцхаймер, болест на Паркинсон, АЛС, МС особено при хора, при които има такава тенденция и която би могла да не се изяви иначе. Няколко проучвания показват, че при хора с АЛС има значителни натрупвания на продукти от липидна пероксидация в гръбначния стълб в резултат на взаимодействията със свободни радикали, както и на желязо.
Може би много лекари не знаят, че свободното желязо е един от най-сериозните ендогенни източници на свободни радикали! А то е също доста рекламирано от медицинската индустрия и често се добавя към много храни, да не говорим за витаминни формули, където присъства постоянно. Чрез прецизно съставен и контролиран експеримент с инжектиране на свободно желязо е доказано генерирането на свободни радикали и вследствие на това отваряне на кръвно-мозъчната бариера. Според наблюденията на д-р Ръсел Блейлок при пациенти с АЛС, консумиращи повече храни, богати на глутен - хляб, пици, тестени и изобщо зърнени храни, настъпва влошаване. Това се дължи както на реактивната хипогликемия, която те предизвикват, така и на богатството им на свободно желязо. С напредване на възрастта се наблюдава натрупването му в мозъка. Повишени нива на този елемент има и при всички невродегенеративни заболявания, за които вече стана дума
цитирай
17. universalnite000 - Фирмите производителки на подп...
17.06.2010 12:51
Фирмите производителки на подправки, съдържащи екситоксини, както вече разбрахте, нямат никакво желание да спонсорират проучвания, които биха довели до спирането на продажбите им. Те не само продължават да произвеждат тези вещества, но и да ги прикриват под различни имена. Много често те се срещат заедно в една и съща храна, което засилва тяхното действие и ги прави още по-опасни, особено ако са в супи, безалкохолни напитки и сосове!
MSG има в хидролизирания (растителен или зеленчуков) протеин, хидролизирано овесено брашно и всичко, което е "хидролизирано", растителния протеинов екстракт, натриевия казеинат, калциевия казеинат, различни подправки за ястия и супи. Хидролизираните продукти обикновено се извличат от растения с високо съдържание на глутамат. Те първо се варят няколко часа в казани, към които е добавена солна киселина, и след това, за да се неутрализира последната, се слага сода каустик, т. е. с натриева основа - една от най-силните изобщо известни основи, разяждаща тъкани, хартия, кожи и т.н. Получената каша по повърхността се обира и се изсушава, за да стане на прах. Тя е с високо съдържание на екситоксини, като съдържа и различни карциногени. Към нея впоследствие се добавя и чист мононатриев глутамат. Тази токсична смес се набутва след това в различни "храни". Вегетарианците трябва да знаят, че често, ако не и винаги, в соевия протеинов концентрат и изобщо в соевите продукти и различни алтернативи на месото има скрит MSG (на опаковките най-често не е изписан). Добавки, които често съдържат неотбелязан глутамат, са малцов екстракт, бульони, различни есенции, включително и "натурални", и подправки.
Други мощни екситоксини са L-цистеинът и хомоцистеинът. Повишени нива на хомоцистеин са установени като основен индикатор при сърдечно-съдови заболявания и инсулт.
цитирай
18. galatceq - Ние трябваше да направим съвместен ...
17.06.2010 12:53
Ние трябваше да направим съвместен постинг както виждам . Мерси, много инфо даде :)
цитирай
19. universalnite000 - Добавям и нещо за соята : Всяка ...
17.06.2010 12:56
Добавям и нещо за соята :

Всяка година средствата, които отиват за реклама на соевите продукти, за да се затвърди тяхната позиция на пазара, е около 80 млн. USD, като допълнително различните концерни и фирми отпускат пари за лобиране и за "научноизследователска" работа, която съответно има за цел да "докаже" на хората "ползата" от соята. Продажбите на соеви продукти са се увеличили с около 350% за последното десетилетие и са стигнали за 1995 г. цифрата 1,4 млрд. USD според мартенския брой на "Супермаркет нюз" от 1996 г. Сега соев протеин може вече да се открие в много видове хляб и тестени изделия.
Трябва да се отбележи, че доскоро това растение се е смятало за не особено подходящо за ядене дори в родината му - Азия. Китайците не го консумират така, както другите бобови култури, защото според знанията им от векове то съдържа голямо количество антихранителни вещества.
Според многогодишните съвременни проучвания на първо място сред тези вещества са мощните ензимни инхибитори, които блокират действието на трипсина и други ензими, необходими за смилането на белтъците. Те не се разграждат напълно при топлинната обработва. Могат да провокират дори сериозни стомашно-чревни оплаквания и хроничен аминокиселинен недостиг. При опити с животни, поставени на диета, богата на такива ензимни инхибитори, настъпват увеличение и патологични състояния на панкреаса, включително и рак.
цитирай
20. universalnite000 - Ето какъв експеримент е извършен с 2 ...
17.06.2010 12:57
Ето какъв експеримент е извършен с 2 групи китайски студенти - вегетарианци и месоядни. На едната група вегетарианци включили в менюто продукти от соя. Същевременно желязото, което се внасяло с храната, било еднакво при мъжете, но по-високо при жените вегетарианци. Въпреки това при вземането на проби се оказало, че концентрацията на феритина в плазмата е около 50% по-ниска при вегетарианците, отколкото при месоядните. При мъжете вегетарианци не се забелязвали симптоми на изчерпване на желязото, но при жените вегетарианки открили анемия и железен дефицит в 30 до 50% от участничките в експеримента. Очевидно е, че вегетарианска диета, богата на соя, предизвиква железен недоимък, особено при жените.
Друг проблем е, че при обработката на соята, за да се извлече чист белтъка от нея и да се неутрализират, доколкото е възможно, антихранителните субстанции, при висока температура и повишено налягане се използват токсични вещества -киселини, основи, алуминий и др., и в процеса на преработка се образуват нитрити, които са известни като силни карциногени. Освен това се добавят и различни изкуствени ароматизатори и вкусови подобрители като MSG, за който вече стана дума.
цитирай
21. universalnite000 - При последната международна ко...
17.06.2010 12:59
При последната международна конференция върху соята, проведена през ноември 1999 г. във Вашингтон, д-р Джон Уайт докладва резултатите от изследване, извършено върху американци от японски произход, живеещи на Хавайските острови, което показва връзка между консумацията на тофу и ускорения процес на остаряване на мозъка. При тези участници в изследването, които в средна възраст са включвали често тофу в менюто си, има намалени познавателни способности и повече случаи на деменция и болест на Алцхаймер.
Ето ви например един от начините, чрез които соевата индустрия заблуждава хората (взето е от брошура на компания за витамини): "Освен че предпазва сърцето, соята показва мощни антиракови свойства... Японците, които ядат соя 30 пъти повече от американците, имат по-малка честота на рак на гърдата, матката и простатата..." Да, но в същото време в тази брошура не пише, че сред азиатските народи, включително и японците, има по-голяма честота на рак на хранопровода, стомаха, панкреаса и черния дроб и значително висока на рак на щитовидната жлеза! Освен това според изследвания от 1988 г. се оказва, че японците все пак не консумират толкова много соя - средно на ден на човек се падат по около 7 г (около 1 чаена лъжичка). За Китай този показател е около 3 чаени лъжички. Както вече споменах, азиатските народи използват соята предимно като подправка, а не като заместител на основни хранителни продукти.
цитирай
22. galatceq - Моля те - малко забави темпото, не ...
17.06.2010 13:01
Моля те - малко забави темпото , не успявам да прочета всичко ! А е интересно ;)
цитирай
23. анонимен - ПРИКАЗКИ ОТ НЕУКИ ХОРА......
17.06.2010 18:52
ПРЕДИ ВСИЧКО ,ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЧЕ ОТ Т.Н."ФЕДЕРАЦИЯ НА ПОТРЕБИТЕЛИТЕ" ,
НЕ ЗАВИСИ.... ПОЧТИ НИЩО!!!
ТОВА Е ЕДНА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТ "ПАРТИЙНИ ПАРАШУТИСТИ" ,КОЯТО ДОРИ НЕ МОЖЕ ДА РАЗДЕЛИ, НА ДВЕ МАГАРЕТА ,СЕНОТО!
ПАВЕЛ КЪРЛЕВ Е ТИПИЧЕН ПРИМЕР ,ЗА ПАРТИЕН ДЕЕЦ ,НА СИНЕКУРНА ДЛЪЖНОСТ!
Що се касае до т.н. "добавки " или "адитиви", те се съдържат във всеки продукт и всяко превишаване на установените технологични норми, води до тежки увреждания в организма на човека!
Дори ,най-големите отрови, добавени в малки количества-оказват стимулиращо и ли лечебно действие на даден организъм!
Обратно-безобидните на вид вещества , предозирани и подложени на грешна обработка,стават абсолютни отрови за организма!
ИЗОБЩО:РАБОТАТА В ХРАНИТЕЛНАТА ПРОМИШЛЕНОСТ-НЕ Е ЗА ТЪПАЦИ И
НЕУКИ ХОРА ,МЕРАКЛИЙ ЗА ЛЕСНА И БЪРЗА ПЕЧАЛБА!
КАКТО НАВСЯКЪДЕ ,ТАКА И ТУК, СЕ ИСКА СЪВЕСТНА РАБОТА И ПРОФЕСИОНАЛИЗЪМ!!!!
В БЪЛГАРИЯ -ТИТЛИ И СВИДЕТЕЛСТВА МНОГО.........АМА ,ПРОФЕСИОНАЛИСТИ-НИКАКВИ!!!!

ПРИМЕР:....И ТРЕНЧЕВ Е "ДОКТОР", ...АМА РАЗБИРА ,САМО ОТ ТРУПОВЕ!!!!
цитирай
24. galatceq - Тук централната тема не е федерация ...
17.06.2010 18:59
Тук централната тема не е федерация на потребителите - и аз не се отнасям с доверие към нея . А хранителната промишленост е ясна - и то както виждате в световен мащаб . Геноцид - така го определям аз !
цитирай
25. анонимен - Хайде ,опитай....
17.06.2010 21:31
...прав си 24! Това си е "геноцид"!
ПРОИЗВОДИТЕЛЯ НА "ПЪРШЕВИЦА"-ЗОРОВ, НЕ Е ЗАВЪРШИЛ НИКАКЪВ ХРАНИТЕЛЕН ИНСТИТУТ...ЗАВЪРШИЛ Е ШКОЛАТА В "СИМЕОНОВО"!
БАЩА МУ ,СЪЩО Е БИВШО ЧЕНГЕ!
Питай ги другите шефове на фирми,какво са завършили....
Хайде, опитай да разбереш......
цитирай
26. анонимен - РАДОСТ ЗА ЧОВЕКА....
17.06.2010 21:45
Абе автора, като не искаш да ядеш КАНЦЕРОГЕННИТЕ храни от Супермаркета, кво ти пречи да си отидеш на село ,при червените домати, печеното прасенце и руйното червено вино??!
НЕ ВЯРВАМ ,ЦЕЛА СОФИЯ ДА РЕВНЕ С ГЛАС....ЗА ТЕБЕ , НИТО ДА ТИ БИЯТ ТЕЛЕГРАМА ДА СЕ ВЪРНЕШ ,ПО СПЕШНОСТ!!!!!
На село има и ЕКО,и МЕКО и ....РАДОСТ ЗО ЧОВЕКО!!!
цитирай
27. galatceq - Абе автора, като не искаш да ядеш ...
17.06.2010 22:22
анонимен написа:
Абе автора, като не искаш да ядеш КАНЦЕРОГЕННИТЕ храни от Супермаркета, кво ти пречи да си отидеш на село ,при червените домати, печеното прасенце и руйното червено вино??!
НЕ ВЯРВАМ ,ЦЕЛА СОФИЯ ДА РЕВНЕ С ГЛАС....ЗА ТЕБЕ , НИТО ДА ТИ БИЯТ ТЕЛЕГРАМА ДА СЕ ВЪРНЕШ ,ПО СПЕШНОСТ!!!!!
На село има и ЕКО,и МЕКО и ....РАДОСТ ЗО ЧОВЕКО!!!

Що за тъпизми , и то на диалект ????? Темата е съвсем сериозна , не е за майтапи !
цитирай
28. анонимен - Няма майтапи...
17.06.2010 23:30
Естествено ,че е сериозна темата...!
Червения цвят на колбасите се постига с отровните "нитрати"!Без тях -не стават!
Ако завишиш, количеството нитрати, получаваш отравяне!
Соевите, картофените и др. брашна се ползват за тургор на колбасите и поемане на водата!Когато ги превишиш ,като съдържание, получаваш боклуци!
Всички емулгатори ,стабилизатори , оцветители, овкусители и др., се прилагат в
определени дози и при определени от технологията, условия!
ЛОШОТО Е ,ЧЕ В БЪЛГАРИЯ ,НЯМА ЕВТИНИ И КАЧЕСТВЕНИ СУРОВИНИ!
ТОЧНО ПО ТАЗИ ПРИЧИНА СЕ ПОЛЗВАТ ЕВТИНИ ЗАМЕСТИТЕЛИ И ОТКРОВЕННИ СУРОГАТИ ,ЗА ДА СЕ ПОСТИГНЕ ЕФЕКТА НА СНИЖАВАНЕ НА ПРОИЗВОДСТВЕНАТА СЕБЕСТОЙНОСТ И СЕ ПЛАСИРА НА БЪЛГАРСКИЯ ПАЗАР,
КОЙТО Е СЪСТАВЕН ОТ ПОТРЕБИТЕЛИ С НИСКА ,ПОКУПАТЕЛНА СПОСОБНОСТ!
ЕТО ,ТОВА Е ГОЛАТА ИСТИНА!!!
А, ти авторе, преди да пишеш такава статия, вземи си или съветник по тези въпроси ,или прочети поне един технологичен наръчник.....!
Прави сметка ,че в такъв форум ,може да има и грамотни хора по тези въпроси!

цитирай
29. galatceq - "Впечатлена" съм от ...
17.06.2010 23:41
"Впечатлена" съм от тази грамотност , примесена с нездраво чувство за хумор .
цитирай
30. анонимен - acai berry thin
15.12.2010 16:36
az sum kurmachka i iskam da pitam moga lida piq tozi anti oksidant
цитирай
31. анонимен - добавки, адитиви, федерация на потребителите...
04.12.2011 15:26
няма отрови, има дози! не е аспергин, а аспарагин, респ. аспарагинова киселина. Е330 не е канцероген!! и не е антиоксидант, а е лимонена киселина, която участва в цитратния цикъл в клетките на организма. Който го е страх от храните в магазините, нека иде на село на чист въздух и там си произведе екологично чиста храна. Имайте предвид, че човешкият организъм сам произвежда канцерогени! (напр. метилхолантрен). Затова го почиствайте и яжте по-малко, работете повече физически труд и пийте повече чиста вода. Човешкият организъм е направен да работи и да се движи усилено, да ражда, да се храни с природна храна, а не да лежи и седи неподвижен на бюро и да се тъпче със синтетични химикали. Ако иска да живее съвременен начин на живот, човек трябва да се генно модифицира. Защото приспособяването чрез еволюция протича много по-бавно. Колкото до Е-тата - всеки може без проблем да ги намери в интернет. Описани са много подробно.
sxs@dr.com
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2320560
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031