Постинг
14.06.2010 11:12 -
С повишено внимание към хранителните продукти - 2
Скандалът с опасното за нашето здраве качество на храните, с които сме тровени, продължава.
Нещата са страшни. Храните в магазините приличат на онова сирене, в което няма и следа от млечни продукти. Свинското печено може да бъде направено от пилешко, телешките кренвирши съдържат само свинско, вместо шоколадов пълнеж се пробутва екстракт от захарно цвекло. Не е проблем да се намери масло с 15 % ( ! ) съдържание на масло !
През 2009 г. са се появили много повече продукти с лошо качество , отколкото през 2007. Съответното качество няма почти всяко проверено сирене, масло, кашкавал и сметана. Йогурт млякото е с неколкократно по-ниско съдържание на плодове от обявеното на опаковките, а при рибните продукти - с 25 % по-малко от обявеното. Замразените риби съдържат даже 40 % вода, въпреки че не трябва да е повече от 20 %. В рибните продукти се появи и забранен консервант.
Подобна е ситуацията и с колбасите, чието качество се е влошило най-силно на фона на другите продукти. От информацията на опаковките се вижда, че те са с 40 % съдържание на вода, а фактически тя е 90 %, но благодарение на технолозите на вид и вкус прилича на саламите. Съдържанието на скорбяла е 7 пъти над допустимо и оповестено.
Заради кризата и тази година няма да има подобрение. Производителите ни мамят, тъй като те искат да произвеждат евтино. Не всичко може да се контролира. Така например проверката, дали напитката е направена от концентрат или от пресен екстракт и с какъв географски произход е, е скъпа, за да се прилага масово.
Не е известно какво проверяват инспекторите. Стигна се дотам, че в тази процедура се намеси и ДАНС. Нищо не се съобщава за откриваните постоянно биологически и физически замърсявания в захарта. Не трябва да се вярва и на производителите на минерални води и безалкохолни напитки. Например рискът да се разболее човек е от всяка трета изворна или минерална вода !
Некачествени са и 20 % от вносното кафе, както и чая. Хранителните добавки са пълни със замърсявания и често са опасни за здравето.
В много проверено храни може да се открие Менделеевата таблица - олово, арсен и кадмий. Срещат се и химикали срещу насекоми и гризачи предимно в морковите, броколите, ориза и прасковите. Пестициди има най-вече в боровинките, морковите, антибиотици - в замразеното свинско месо, бактерии на салмонела - в макарона или охлажданото месо.
Проблеми има и при така наречените еко храни - че без пестциди, изкуствени торове и антибиотици те са по-здрави и не съдържат вредни субстанции. Но най-елементарните изчисления показват, че ако цялото селско стопанство стане органично, трябва да се увеличат обработваемите площи, да се изсекат милиони хектари гори, дерият добитък да нарасне с 5-6 милиарда глави, само за да се получи нужното количетво естествени торове. Това не може да се нарече екологично чисто. Повечето екологични ферми дават по-ниски реколти. Често в тях се появяват вредни субстанции, произвеждани от канцерогенна плесен.
Опасни диагнози
Цената на храните е основен критерий за избор на продукти от 90 % от българите. Но качеството на евтините храни е все по-лошо. 4 % от храните в магазините са опасни за здравето. В това число са кафето, какаото и чая.
Най-чистата измама на производителя е да дава фалшива информация за състава на продукта.
Пазарите са местата на продажба на хранителни продукти с най-лошо качество и с фалшиви сертификати.
Лъжливи етикети
Системата от инструкции за производителите е толкова голяма, че даже те не знаят как и за какво трябва да информират клиентите. Те пък са напълно дезориентирани от стотиците субстанции в продуктите. А какво означава съкращението МОМ ? Това е обезкостено механично месо, т.е. смлени кости, хрущяли и костен мозък.
Всички съставки трябва да са показани на етикета, заедно с тяхното % съдържание. Всяка нова добавка се проверява с години. Най-напред се добавя към храната на животните, след това - на доброволци. На тази основа се определя нормата, която не предизвиква токсичен ефект в човешкия организъм.
Как да не се развали месото
То трябва да се държи в хладилник само в 2-7 градуса, препоръчва Европейският съвет за информация за храните ( EUFIC ). Голямо парче месо ще издържи в хладилник 3 дни, но нарязаното на малки парчета - само денонощие. Смляното месо трябва да се сготви същия ден .
От Интернет
Нещата са страшни. Храните в магазините приличат на онова сирене, в което няма и следа от млечни продукти. Свинското печено може да бъде направено от пилешко, телешките кренвирши съдържат само свинско, вместо шоколадов пълнеж се пробутва екстракт от захарно цвекло. Не е проблем да се намери масло с 15 % ( ! ) съдържание на масло !
През 2009 г. са се появили много повече продукти с лошо качество , отколкото през 2007. Съответното качество няма почти всяко проверено сирене, масло, кашкавал и сметана. Йогурт млякото е с неколкократно по-ниско съдържание на плодове от обявеното на опаковките, а при рибните продукти - с 25 % по-малко от обявеното. Замразените риби съдържат даже 40 % вода, въпреки че не трябва да е повече от 20 %. В рибните продукти се появи и забранен консервант.
Подобна е ситуацията и с колбасите, чието качество се е влошило най-силно на фона на другите продукти. От информацията на опаковките се вижда, че те са с 40 % съдържание на вода, а фактически тя е 90 %, но благодарение на технолозите на вид и вкус прилича на саламите. Съдържанието на скорбяла е 7 пъти над допустимо и оповестено.
Заради кризата и тази година няма да има подобрение. Производителите ни мамят, тъй като те искат да произвеждат евтино. Не всичко може да се контролира. Така например проверката, дали напитката е направена от концентрат или от пресен екстракт и с какъв географски произход е, е скъпа, за да се прилага масово.
Не е известно какво проверяват инспекторите. Стигна се дотам, че в тази процедура се намеси и ДАНС. Нищо не се съобщава за откриваните постоянно биологически и физически замърсявания в захарта. Не трябва да се вярва и на производителите на минерални води и безалкохолни напитки. Например рискът да се разболее човек е от всяка трета изворна или минерална вода !
Некачествени са и 20 % от вносното кафе, както и чая. Хранителните добавки са пълни със замърсявания и често са опасни за здравето.
В много проверено храни може да се открие Менделеевата таблица - олово, арсен и кадмий. Срещат се и химикали срещу насекоми и гризачи предимно в морковите, броколите, ориза и прасковите. Пестициди има най-вече в боровинките, морковите, антибиотици - в замразеното свинско месо, бактерии на салмонела - в макарона или охлажданото месо.
Проблеми има и при така наречените еко храни - че без пестциди, изкуствени торове и антибиотици те са по-здрави и не съдържат вредни субстанции. Но най-елементарните изчисления показват, че ако цялото селско стопанство стане органично, трябва да се увеличат обработваемите площи, да се изсекат милиони хектари гори, дерият добитък да нарасне с 5-6 милиарда глави, само за да се получи нужното количетво естествени торове. Това не може да се нарече екологично чисто. Повечето екологични ферми дават по-ниски реколти. Често в тях се появяват вредни субстанции, произвеждани от канцерогенна плесен.
Опасни диагнози
Цената на храните е основен критерий за избор на продукти от 90 % от българите. Но качеството на евтините храни е все по-лошо. 4 % от храните в магазините са опасни за здравето. В това число са кафето, какаото и чая.
Най-чистата измама на производителя е да дава фалшива информация за състава на продукта.
Пазарите са местата на продажба на хранителни продукти с най-лошо качество и с фалшиви сертификати.
Лъжливи етикети
Системата от инструкции за производителите е толкова голяма, че даже те не знаят как и за какво трябва да информират клиентите. Те пък са напълно дезориентирани от стотиците субстанции в продуктите. А какво означава съкращението МОМ ? Това е обезкостено механично месо, т.е. смлени кости, хрущяли и костен мозък.
Всички съставки трябва да са показани на етикета, заедно с тяхното % съдържание. Всяка нова добавка се проверява с години. Най-напред се добавя към храната на животните, след това - на доброволци. На тази основа се определя нормата, която не предизвиква токсичен ефект в човешкия организъм.
Как да не се развали месото
То трябва да се държи в хладилник само в 2-7 градуса, препоръчва Европейският съвет за информация за храните ( EUFIC ). Голямо парче месо ще издържи в хладилник 3 дни, но нарязаното на малки парчета - само денонощие. Смляното месо трябва да се сготви същия ден .
От Интернет
Вълнообразно
Следващ постинг
Предишен постинг
Много добър и навременен анализ , моите поздравления ! :)
цитирайОбещах да има продължение и изпълних ;) Приемам идеи за още .
цитирайПОздравления и от мен
цитирай:) Мерси, мерси ! Ако имаш данни за някои съмнителен продукт - споделяй, това ни касае всички !
цитирай
5.
анонимен -
Леле майко, ще тръгнем по магази...
14.06.2010 13:24
14.06.2010 13:24
Леле майко, ще тръгнем по магазините с менделеевата таблица и списък на Е-тата както върви ...
цитирайДано чак дотам не стигнем , би било много жалко !
цитираймай трябва вече сами да си произвеждаме всичко и да се върнем назад към природата..вместо да работим при мошеници,които да ни убиват с химикали,гонейки печалби..
Селата пустеят,земята пустее,а ние работим за тях..и ядем ..отрова!!!
откакто съм в Бг,насадих свои собствени домати,пипер,краставички,всичко с оборска тор..без изкуствена,,полудели са...никой в квартала няма по -хубава градина от моята..и се гордея с това...Мисля че при добро желание,всеки може да произвежда за себе си..вместо да седи по барове и нощни заведения...селяните да се върнат на село..а не да просят по градовете...
Бойкот на държавата мафиот..на псевдопроизводителите...Нека да си ги ядат те...Лесно е само да хленчиме,а да ги подпомагаме с труда си...
цитирайСелата пустеят,земята пустее,а ние работим за тях..и ядем ..отрова!!!
откакто съм в Бг,насадих свои собствени домати,пипер,краставички,всичко с оборска тор..без изкуствена,,полудели са...никой в квартала няма по -хубава градина от моята..и се гордея с това...Мисля че при добро желание,всеки може да произвежда за себе си..вместо да седи по барове и нощни заведения...селяните да се върнат на село..а не да просят по градовете...
Бойкот на държавата мафиот..на псевдопроизводителите...Нека да си ги ядат те...Лесно е само да хленчиме,а да ги подпомагаме с труда си...
Съгласна съм , приятелко - трябва и бойкот , видя се, че нищо друго не помага ... :(
цитирай
9.
анонимен -
No control
14.06.2010 19:53
14.06.2010 19:53
Без контрол нищо не може да се постигне. В момента, в който се появи контрол всичко ще се оправи. Но изглежда това е кауза пердута за страна като нашата.
цитирайНо да не пренебрегваме и самосъзнанието на всеки . С прочутия навик на измамите, който се шири сред нашата народност ( за голямо съжаление ) !
цитирай
11.
анонимен -
Ама кой те кара да копуваш боклуци?!
14.06.2010 21:41
14.06.2010 21:41
Че си продават боклуци, то е очевидно, но никой не те задължава да ги купуваш. Има продукти, които не могат да се подправят. Купуваш си от тях и си правиш каквото си искаш.
Например, може да си напазаруваш прясно мляко от някой малък производител и да си направиш абсолютно истинско сирене. Хубаво е да идеш на място (при производителя) и да вземеш млякото веднага след като е издоено (защото и чичо на село може да набута в млякото какво ли не). Давам го за пример.
цитирайНапример, може да си напазаруваш прясно мляко от някой малък производител и да си направиш абсолютно истинско сирене. Хубаво е да идеш на място (при производителя) и да вземеш млякото веднага след като е издоено (защото и чичо на село може да набута в млякото какво ли не). Давам го за пример.
Не е ли малко "на парче" това, което предлагаш ? Аз не познавам производители и няма как да избирам .
цитирай
13.
анонимен -
Така е
14.06.2010 22:09
14.06.2010 22:09
това е индивидуално решение. Аз съм го избрал за себе си и какво слагат в кренвиршите и сиренето вече въобще не ме интересува!
цитирайИ ? Всеки за себе си , Господ за всички ли излиза ?
цитирайКакво да ядем тогава.
цитирайНещата отиват към търсене директно от производител , но не е лесно и там !
цитирайТърсене
Блогрол
1. minchomin.blog.bg - за всеки, който се интересува от духовни теми
2. universalnite000.blog.bg - интересен поглед към света
3. Беседа за трепетното отношение към словото на истината
4. мудрите
5. yosif.net
6. ПЪТЯТ НА ДУШИТЕ
7. ВОИНЪТ НА СВЕТЛИНАТА
8. 2012 , А ПОСЛЕ
9. ГМО - БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ
10. Началото на Обрата
11. РАЗМИСЛИ ЗА СОЦИАЛНИТЕ ИНОВАЦИИ
12. ОЩЕ РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА
13. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ДЕМАГОГИЯТА
14. РАЗМИСЛИ ЗА АВТОРИТАРНОСТТА
15. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - АГРЕСИВНОСТТА
16. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - РЕКЛАМАТА
17. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ЦВЕТОВЕ И ВЪЗДЕЙСТВИЕ
18. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - ЗАКОНЪТ НА КАРМАТА
19. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - КАРМА И ЕГРЕГОР
20. ЧАКРИТЕ
21. Нео и Подводни за промените
22. savremennik.blog.bg
23. ferdi.blog.bg - посланията
24. тибетско коремно-ключово упражнение
2. universalnite000.blog.bg - интересен поглед към света
3. Беседа за трепетното отношение към словото на истината
4. мудрите
5. yosif.net
6. ПЪТЯТ НА ДУШИТЕ
7. ВОИНЪТ НА СВЕТЛИНАТА
8. 2012 , А ПОСЛЕ
9. ГМО - БОМБА СЪС ЗАКЪСНИТЕЛ
10. Началото на Обрата
11. РАЗМИСЛИ ЗА СОЦИАЛНИТЕ ИНОВАЦИИ
12. ОЩЕ РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА
13. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ДЕМАГОГИЯТА
14. РАЗМИСЛИ ЗА АВТОРИТАРНОСТТА
15. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - АГРЕСИВНОСТТА
16. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - РЕКЛАМАТА
17. РАЗМИСЛИ ЗА СИСТЕМАТА - ЦВЕТОВЕ И ВЪЗДЕЙСТВИЕ
18. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - ЗАКОНЪТ НА КАРМАТА
19. АВЕСАЛОМ ПОДВОДНИ - КАРМА И ЕГРЕГОР
20. ЧАКРИТЕ
21. Нео и Подводни за промените
22. savremennik.blog.bg
23. ferdi.blog.bg - посланията
24. тибетско коремно-ключово упражнение