Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2010 09:23 - С повишено внимание към хранителните продукти !
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 23050 Коментари: 38 Гласове:
19


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
   Всяка година хранителната промишленост прави промоция на 30 000 нови продукта, което е по 600 всяка седмица. Най-новите могат да се видят обикновено през октомври на най-големия в света отраслеви панаир ANUGA в Кьолн.
   Над 6500 участници на последния показваха своите най-нови продукти. Етикетите им са пълни с гаранции, че става дума за "най-здравата и най-безопасна храна". Печатите за качество не могат да се преброят. Същото се отнася и за гаранциите за чистота и за съвременна алгебра на хранителните им качества, т.е. измамите са напълно официални.
   Последните скандали разкриха, че както ароматите и имитациите, така и хранителните реклами нямат нищо общо с истинската храна, но дават високи печалби. Отрасълът се доминира от такива глобални гиганти като Nestle ( Maggi, Herta, Kit Kat ), Unilever ( Rama, Langnese, Knorr ), Kraft ( Milka, Miracoli, Philadelphia ) i Danone ( Actimel, Activia ).
   Само отрасълът на аромати годишно има обороти над 10 млрд. долара. Почти никой не знае какви измами се използват при тях. Така например всяка година в ЕС към храните се добавят над 170 000 тона аромати. От какви препарати се правят ?
   Ягодовият аромат се прави от дървесни стърготини, ароматът на праскови - от плесен, ароматът на морски продукти - от рибни отпадъци, ароматите от ванилия - от отпадъците от хранителната промишленост. 2 700 аромата са допуснати за използване в ЕС и 316 консервиращи добавки и стабилизатори, обозначени с буквата Е. Това въвежда хаос с класификацията на вкусовете на хранителните продукти. Лимоновата миризма, използвана в тестените изделия, може да бъде открита и в течностите за чистене на тоалетните. Ароматите в хранителните продукти са същите като при парфюмите и политурите за мебели. Химията зад крема за бръснене е същата като в твоята готова храна.
   Е-330 например символизира лимонена киселина. Използва се, когато нещо трябва да има свеж плодов вкус. Киселината влиза в контакт преди всичко със зъбите на децата и е в желетата, лимонадата и сладоледите. Улеснява и проникването в червата на тежките метали - олово и кадмий.
   Заради липсата на прозрачност има няколко прости правила.
   Първото от тях е - не яж нищо, което твоята прабаба на би могла да разпознае като храна.
   Другите гласят - избягвай хранителните продукти, които не познаваш и не можеш да произнесеш, и които съдържат повече от 5 съставки или са богати на фруктоза.
   Има още един принцип - избягвай продуктите , които са рекламирани като здрави.
   Ситуацията у нас допълнително се влошава от тежкото финансово положение на 90 на сто от българите, които при покупката на хранителни продукти обръщат внимание най-вече на цените, а не на качеството. Предлагат ни все по-евтини храни, но с лошо качество.
   Войната за храната продължава.

 Интернет


Тагове:   внимание,


Гласувай:
19


Вълнообразно


1. universalnite000 - Какво казват манипулаторите за ...
10.06.2010 09:42
Какво казват манипулаторите за рекламата ? Да видим :

Най-простият икономически усилвател е системата, наречена реклама.

Ако една телевизионна реклама говори на човека като на 12-годишно дете, може да се прогнозира вероятността, благодарение на неговата внушаемост, той да отреагира на рекламното предложение. Тогава той, също като 12-годишно дете, може да стигне до решението да даде енергия от своя икономически резервоар за покупка на предложената стока, щом я види в магазина.

"Тихи оръжия за безшумни войни"
цитирай
2. galatceq - :( Самата истина. И ето как се куп...
10.06.2010 09:47
:( Самата истина. И ето как се купуват некачествени изделия.
цитирай
3. galatceq - Мерси ! Мога да допълня всичко ...
10.06.2010 10:02
Мерси !
Мога да допълня всичко това и с още нещо, което току-що намерих из нета : по-малките производители у нас не са и чули за задължителната "добра хигиенна практика" - GHP , и "добра производствена практика" - GMP. Срещат се и канцерогенни елементи, които се появяват при обработката на храните във висока температура .
цитирай
4. universalnite000 - И аз ще споделя нещо куриозно : на...
10.06.2010 10:07
И аз ще споделя нещо куриозно : наскоро разбрах, че на много места в магазините не е проблем да се намери масло с ... 15 % съдържание на масло !!!!!
цитирай
5. galatceq - Направо без коментар ! И колко още ...
10.06.2010 10:11
Направо без коментар ! И колко още храни са на този хал :(
цитирай
6. universalnite000 - A какво да кажем за прословутото ...
10.06.2010 10:16
A какво да кажем за прословутото мляко Йогурт ? Според изследванията съдържанието на плодове е неколкократно по-ниско от декларираното на опаковките ;)
цитирай
7. galatceq - Знам това, не си купувам никакви ...
10.06.2010 10:18
Знам това, не си купувам никакви плодови млека по този повод .
цитирай
8. galatceq - :) Да се надяваме, че ще има още. Мога ...
10.06.2010 11:53
:) Да се надяваме , че ще има още . Мога да потърся и още материали , които да ви представя в следваща статия . Темата е актуална !
цитирай
9. pameladiaz - Много е тревожно. Благодаря ти за ...
10.06.2010 12:15
Много е тревожно . Благодаря ти за полезното инфо , Галацея .
Приятен ден :)
цитирай
10. galatceq - Много е тревожно. Благодаря ти за ...
10.06.2010 12:20
pameladiaz написа:
Много е тревожно . Благодаря ти за полезното инфо , Галацея .
Приятен ден :)

Мерси ! Радвам се, че подхождаш сериозно към тези проблеми - те са на всички нас . И от мен приятен ден ! ;)
цитирай
11. анонимен - хм
10.06.2010 14:07
Някой изказаха опасения , че ако консумираш 30-40 години храните от Супер Маркетите , то човешките клетки ще започнат да мутират (ако не и по рано).
Може би концентрацията в един продукт на "Е"-та не е вреден но когато започне наслагване , със сигурност ще има вредни реакции.
цитирай
12. анонимен - храни
10.06.2010 14:35
много отдавна не купувам преработени храни, имам тази възможност, защото живея на село.Купувах само пилета и месо. Наскоро се научих, че във кланицата на Марио Николов/ този който рони крокодилски сълзи/ има машина която инжексира гел в пилетата.Питам аз кой другар се подписа и разреши да се купи такава машина по САПАРД, а ние да ядем гелове с неясен произход.
цитирай
13. galatceq - Препоръчвам да видите този линк : ...
10.06.2010 15:29
Препоръчвам да видите този линк : http://www.analytica-bg.com/a_shop/index.php?targ=useful/e.html , с доста подробна информация за хранителните добавки .
цитирай
14. анонимен - ами
10.06.2010 16:31
ами какво ще кажете за продукти, на които пише, че е "...възможно да съдържат....".. пример - шоколад с ядки, на който пише, че е възможно да съдържа ядки... значи е възможно и да не съдържа, въпреки, че си го купуваш с идеята той ДА Е с ядки :)))))
цитирай
15. galatceq - ами какво ще кажете за продукти, на ...
10.06.2010 16:34
анонимен написа:
ами какво ще кажете за продукти, на които пише, че е "...възможно да съдържат....".. пример - шоколад с ядки, на който пише, че е възможно да съдържа ядки... значи е възможно и да не съдържа, въпреки, че си го купуваш с идеята той ДА Е с ядки :)))))

Сериозно ?!
Може ли повече подробности по този случай ? Това вече е връх ...
цитирай
16. анонимен - дам
10.06.2010 16:42
дам, срещала съм го неведнъж, но обещавам да изровя точно в коя марка съм го чела и да съобщя подробности.
цитирай
17. galatceq - дам, срещала съм го неведнъж, но ...
10.06.2010 16:46
анонимен написа:
дам, срещала съм го неведнъж, но обещавам да изровя точно в коя марка съм го чела и да съобщя подробности.

:) Аз съм насреща - когато има данни , заповядай в моя блог.
цитирай
18. анонимен - според мен по-важно е да разберем ...
10.06.2010 16:56
според мен по-важно е да разберем случая с гела и кланицата, вместо дребнаво да се хващаме за ЯДКИТЕ. Идеята на това с ядките е следната - машините не се мият между отделните цикли и е възможно след " с ядки" да са буснали " без ядки" . само че са задължени да пишат че МОЖЕ да има, защото ако има остатък от нещо и имаш алергия и те не са го написали ти може да умреш, а тях да ги съдят.

И така .. какви пилета и какви гелове?!
цитирай
19. galatceq - според мен по-важно е да разберем ...
10.06.2010 17:00
анонимен написа:
според мен по-важно е да разберем случая с гела и кланицата, вместо дребнаво да се хващаме за ЯДКИТЕ. Идеята на това с ядките е следната - машините не се мият между отделните цикли и е възможно след " с ядки" да са буснали " без ядки" . само че са задължени да пишат че МОЖЕ да има, защото ако има остатък от нещо и имаш алергия и те не са го написали ти може да умреш, а тях да ги съдят.

И така .. какви пилета и какви гелове?!

За съжаление отдавна съм вегетарианка и нямам лични впечатления, нито съм попадала на сведения по този въпрос, но ако ти имаш такива - сподели ги ;)
цитирай
20. анонимен - добър ден!
10.06.2010 20:20
Попаднах случайно на блога. Живея от години в една от най-стриктните по отношение на хранителните добавки държава, Швеция но и тук съществува същия проблем, с тази разлика че тук една голяма част са разрешени за използване от тукашното министерство на храните и контрола им. До влизането на Швеция в Евросъюза добавките бяха по строго контролирани, след това всичко се разхлаби до безумици, но повечето от шведите са доста консервативни и съзнателни копувачи докато имат економическа възможност. Тук настъпи, криза с шведска мярка мерена, и хората взеха да спестяват от храната и почнаха да пазаруват по евтина и с повече примеси храна. Докато един швед се ядоса и издаде една книг-а- Тайният готвач- в която описа всички добавки,подобрители и даващи консистенция добавки в храната и от какво се добиват. Много забавно четиво.Оказа се че в един евтин сладолед само 20 процента е натурален продукт а в един скъп, луксозен сладолед само 50 процента. Това което най-ядоса консументите е не факта че една ефтина стока не съдържа нещо хранително а факта че скъпоплатения лукс е само 50 % натурален! Както и да е, в страната се дискутира оживено след издаването на книгата а производителите се защитаваха че било доказано че техните добавки в допустимите граници не са опасни. Когато един остроумен журналист им зададе въпроса дали могат да дадат съшите гаранций за безопасност за една така наречена супа или каша от различни добавки които ние всеки ден поемаме в нас, тъй като никой не яде само един вид храна а една комбинация от храни с добавки, та еъпертите не можаха да дадат такава гаранция. Защото никой от тези хранителни инжинери не му е дошло на ум да изследват влиянието на една смес от различни добавки, не само че се получават нови продукти, нови концентраций ами понякога самото им взаимодействие в една храна води до опасни за здравето продукти. Като например прибавката на лимонена киселина в сладката, което действа консервиращо само по себе си не е опасно но в комбинация с натриевия....
цитирай
21. galatceq - Мерси за описаната ситуация ! Из...
10.06.2010 20:29
Мерси за описаната ситуация ! Излиза, че това наистина е масово явление .
Ако може един въпрос - има ли в Швеция някаква организация, която да защитава ( и то ефективно ) населението от подобни произволи ?
цитирай
22. watchtowerman - Похвално!
10.06.2010 20:38
За темата на статията. Много ми се ще и аз да напиша за храните, понеже като поддръжка съм бил и в този бранш десетки години...Но все отлагам, защото натрупаните факти от личните ми наблюдения са МНОГО...Сега бих вметнал за вегетарианството...Ами че то отдавна се знае, че в млякото няма мляко. Това, което продават като прясно мляко е цвик, маслото от млякото е взето, и в тая бяла течност с мирис на мляко блъскат нишесте, свинска мас на прах. България е най-големия вносител в Европа на свинска мас на прах - някъде около 40% е в кашкавала, толкова - в така наречените "салами", в сиренето има по-малко, но за сметка това там има 40% Калции. Само че контролните органи не казват дали става въпрос за органичен калции - костно брашно(щом това брашно го харесват домашните любимци що да не го дадем и на хората, к`ва е разликата - все животни на еволюцията, к`ви са тия капризи?!) или за неорганичен - тебешир, варовик, мидени черупки стрити на прах го предлагат като екологично лекарство, пък що да не оздравим народа като го вложим и в сиренето...?! За саламите вече казах, но там има и още НЕЩА само със свинска мас не става - конртолните органи все пак трябва да отчетат що годе прилични данни..Та, за да е салам трябва да има и месо, казано на химичен език - белтъчина. Само дето в салама няма месо, но пак има белтъчина - тарикатлъкът е, че се влага така наречената "суха кръв", остатъчен продукт- КРЪВ от кланниците, който уредите отчитат като "белтъчина"л България е най-големият вносител в Европа и на "суха кръв", защото за западняка кръвта не излива в реката или в помийната яма, защототам има контролни органи, затова я суши и, до преди 20години я хвърля за изгаряне или заряване. На българските тарикати са за това, вадят от помийната яма на Европа субстанции, с които си хранят народа, и то на такива цени, сякаш е бон-филе. И западнякът вече не се грижи да си изхвърля боклука, българските производители са за тая работа...Айде, свършавам, че не й виждам края на тая нашенска помия
цитирай
23. galatceq - :) Интересно би било като човек н...
10.06.2010 20:45
:) Интересно би било като човек навътре в нещата да споделиш повече с нас. Аз съм неспециалист и ще ми бъде интересно да науча още по темата .
И като чета за месото - още един плюс за моето вегетарианство . Е, сега с това ГМО и зеленчуците не са това, което бяха ( за съжаление ) .
цитирай
24. анонимен - добър ден!
10.06.2010 20:51
....Е продължавам за тези които искат да ме четат,
та комбинацията от лимонена киселина и натриевия бензоат, който предпазва от плесени, дава ново съединение коет хич не е полезно за здравето. Другият пример е с овкусителя натриев глутамат или глутамин, който се прибавя в почти всичката готова храна, който всъщност е отрова и се съмняват че предизвиква смущения в развитието на неродени деца. Сега промишленоста се принуди да почне да рекламира храна без тази съставка.Някой се изхитриха и я наричат не с номер по което се познава а с название като дериват от мая и други но ги резобличиха. Аз по принцип никога не купувам полуфабрикати в това число и салами и наденици, всичко се готви в къщи от нула. Това отнема време но с планиране се успява. Единствените полуфабрикати които използвам са замразените зеленчуци от които не мога да се оплача пък ми позволяват да готвя много от зеленчуковите яхнии на майка ми. Търся лесни и бързи за готвене рецепти и така се научих да избягвам полуфабрикати или готови храни. Посещението ми в България винаги е свързано със промяна в храненето а от както открих че дори и в суровата кайма има прибавен глутамат трябва да си купувам месо и след това да го меля ако искам да си направя кебапчета. Избягвам месата и ядем по често риба дори и да е по-скъпа. Разбира се мога да си го позволя. Затова съжалявам целия ни народ обречен на отровите не само на местната но и на вносната хранителна индустрия. За съжаление тук в Швеция пазаруването ми се превръща понякога в посещение в библиотека, докато изчетеш всичко по пакетите и го изтълкуваш си отнема време. Затова след опита ми има тезгяхи в магазините които дори не поглеждам. И най-се дразня ако храната която копувам всеки ден и знам къде е сложена я преместят на друго място в магазина. Това е за да ме накарат да се разходя малко пък дано се излъжа да купя нещо от това което рекламират. Аз не се хващам разбира се на уловките им но си отмъщавам на магазина като събера един куп продукти и след това....

цитирай
25. анонимен - добър ден!
10.06.2010 20:54
.....и след това ги оставя на различни места та да тичат и да ги местят на правилните им места по цял ден.
Е толкова засега,много се заседях на тази тема
цитирай
26. galatceq - Определено ми е интересен вашия ...
10.06.2010 20:54
Определено ми е интересен вашия разказ, вярвам и на другите , посетили постинга, затова моля продължете ...
цитирай
27. анонимен - Истината...
10.06.2010 21:19
ТУК ВСИЧКИ ГОВОРЯТ -НО НИКОЙ НЕ СТИГА ДО ДЪНОТО И ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА ЗА НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ!
В България ,няма основни суровини!
Просто няма кой да ги произвежда в голямо количество и ниска СЕБЕСТОЙНОСТ!
НЯМА ХОРА И НЯМА ТЕХНОЛОГИИ!Селата са запустели след ВЕЛИКИТЕ РЕФОРМИ НА ПАРТИЯТА и изземването на поминъка на българското село, чрез тъпата колективизация на средствата за производство.
Процеса на ликвидация на селото започна от 9.09.44г.чрез т.н.ТКЗС.Формираните, след това АПК и НАПС го довършиха, също поради липса на работна ръка и специалисти!
В момента,просто няма суровини!Те изцяло се внасят!Търсят се евтини суровини, за да се устои на външния натиск на евтините вносни стоки, от една страна, и на ниската покупателна способност на българина, от друга!
Работи се предимно с нискокачествени суровини и техни заместители, които
позволяват смъкване на себестойността на произведения продукт и гарантиране печалбата на производителя, за да може да съществува изобщо на пазара.
Заместителите са навсякъде, дори и в най-реномираните и рекламирани продукти.
Улавянето им понякога е почти невъзможно ,поради слабата подготовка и съораженост на КОНТРОЛНИТЕ ЛАБОРАТОРИИ, в Държавните контролни органи, отговарящи за тази дейност и качеството на продуктите.!
НАПРИМЕР: ИЗСЛЕДВАНЕТО ЗА БЕЛТЪК В ПРОДУКТА/КОЛБАС/ -НЕ ДАВА ОПРЕДЕЛЕНИЕ НА
ВИДА НА СУРОВИНАТА ОТ КОЯТО Е ИЗГОТВЕН САМИЯ ПРОДУКТ, тъй като белтък има ,както в мускулната тъкан ,така и в КОЖАТА,ЧЕРВАТА ,ЖИЛИТЕ,КРЪВТА И СЪЕДИНИТЕЛНАТА ТЪКАН НА КЛАННИЧНИЯ ТРУП.
При млечните продукти принципа е същия: работи се със суроватки,лецитини,
животинсики и растителни мазнини и разтворими калциеви съединения!
С ДНЕШНИТЕ ЛАБОРАТОРНИ СТАНДАРТНИ ИЗПИТВАНИЯ И МЕТОДИКИ-ТЕЗИ
ИМИТАЦИИ ,СА ПОЧТИ НЕУЛОВИМИ!
ИЗЯВЛЕНИЯТА ОТ ВИСОКО ДЪРЖАВНО И МИНИСТЕРСКО НИВО, ЗА ИЗМЕНЕНИЕ НА НАЧИНА НА РАБОТА И РАЗДЕЛЕНИЕ И ПОВИШЕНИЕ НА КАЧЕСТВОТО, НА ХРАНИТЕЛНИТЕ ПРОДУКТИ Е НАИВНО И ГЛУПАВО-МЕКО КАЗАНО.
цитирай
28. анонимен - Добър ден!
10.06.2010 21:26
Забравих да кажа че тук също ги има тия гелове за утежняване на месото но тук са изфинени и не ги споменават като гелове а като марината, дори и натуралното месо е мариновано! или по скоро направено крехко! Чуеш ли крехко това не значи че месото е висяло по стария начин на обработка а е напомпано със една супа на която не й знаем готвача. Понякога си купувам пилешко и тогава избирам ефтино защото дори и в скъпото има тази супа. Като ще ям пиле със супа поне да не плащам супата скъпо. Няма отърваване единственото спасение е някой архаичен производител където си купуваш животното още живо колят го пред тебе и го разфасоват да си го вземеш в къщи за фризера или ти го осолят и го изсушат, абе архаика,благословена архаика. Тук единственото спасение засега са екологичните меса защото много ги контролират, производителите имат много да губят ако ги хванат да шмекеруват пък и не са измислили нещо гениално за да заместят природата без това да се забележи. За горката ни родина не мисля дали и екологията може да ни спаси единствено старите ни баби чиито петли и кокошки те гледат, ако все още има баби. Техните кокошки наистина са златни пък и бабите ни са златни, тия с кокошките, не тия с мобилните телефони. Когата бабите и дядовците измрат е свършено с България. Повече никога няма да вкусим истинска храна. Надявам се след като последната баба умре да се издигне един паметник на бабата с кошницата и кокошката до нея, тази изхранила поколения българи, и да се постави пред техникума по хранително-вкусова промишленост.
цитирай
29. анонимен - Истината....
10.06.2010 21:46
ОСНОВАТЕЛНО ,ВЪЗНИКВА ВЪПРОСА ,...КЪДЕ СА КОНТРОЛНИТЕ ОРГАНИ В ЦЯЛАТА СИСТЕМА!
Отговора е прост:
Контрола се извършва от армия от контролни органи ,но по твърде БЮРОКРАТИЧНИ и СУБЕКТИВНИ преценки, основани често пъти на :..слаба подготовка,незнание и непознаване на производствения процес, лична заинтересованост,изгода и често корупционно обвързване със самите проверявани, поради ОТНОСИТЕЛНОСТТА И СПОРНИЯ ХАРАКТЕР НА УСТАНОВЕНИТЕ КРИТЕРИИ!
ТУК,СУБЕКТИВНИЯ ЧОВЕШКИЯ ФАКТОР ,ТРЯБВА ДА БЪДЕ РЕШИТЕЛНО СУСПЕНДИРАН И СЕ ПОСТАВИ УДАРЕНИЕТО ВЪРХУ .....ТЕХНОЛОГИЯТА, ЛАБОРАТОРНО ИЗПИТВАНЕ И КРИТЕРИИ,.... ОТ КОИТО Е РЕДНО ДА СЕ ОПРЕДЕЛЯ КАЧЕСТВОТО И ЦЕНАТА НА ДАДЕН ПРОДУКТ-БЪЛГАРСКО ПРОИЗВОДСТВО!
цитирай
30. galatceq - Спомняте ли си за сливата в село О...
10.06.2010 21:55
Спомняте ли си за сливата в село Орешак , която роди .... бобови шушулки ??? Ето как природата доказва, че експериментите с нея не са безобидни !
цитирай
31. анонимен - Истината.....
10.06.2010 21:57
КАК В СЪЩНОСТ, БИХМЕ МОГЛИ ДА ИЗЛЕЗЕМ ОТ ТОЗИ ПОРОЧЕН КРЪГ?
ТРУДНО И ДЪЛГО...НО НЕ Е НЕВЪЗМОЖНО!
1/Държавно стимулиране и поощряване на производството но суровини,/евтини и в голямо количество/,за да се обезмисли вноса, на заместители и сурогати.
2/Реорганизация на Контролните органи и изключване на субективния човешки фактор.
цитирай
32. watchtowerman - Мойте почитания и към
10.06.2010 21:59
29-ти, познава "материята"...
цитирай
33. watchtowerman - galatceq,
10.06.2010 22:39
и аз се опитвам да бъда вегетарианец, но при 40% свинска мас в кашкавала как става тая работа?!. Отиваш на доктор и той ти казва: високо ти е кръвното, спри месото, почече млечни продукти...Високото кръвно не е от месото, а от мазнината! Иначе, всички хищници да са се батисали след втората година от живота си.Та, докторът казва: спри месото, той не ти казва спри животинската мазнина. И ти спираш месото и почваш да набиваш кашкавал и сирене. Ама в "кашкавалът" свинската мас е повече и от тази в месото и салама! Набиваш вегетарианска - полезна, здравословна, храна за да смъкнеш кръвното, а..."гушваш китката"! Или сте спохожда инсулт, инфаркт, нищо че си пиеш и "хаповете" против кръвно! Свинската мас е тази, която стеснява кръвоносните съдове, не месото. Та, затова смятам, че влагащите свинска мас в кашкавалите, сирената, млякото трябва да бъдат отговорни за ПРЕДУМИШЛЕНО убийство, СВИНСКА МАС НЕ ТРЯБВА ДА ИМА в МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ, защото така съзнателно се подвеждат, манипулират, мамят, лъжат и убиват хората.
Зеленчуци и плодове?! Блаженните години на живковизма...Минавам на 6 май покрай пазарните сергии за зенечук, нали е Гергьовден?! с агнешкото трябва и салатка, излъгах, по-скоро за ракийката...Неволно чувам разговор между двама продаващи на сергиите, единият дума на другия: Бе, твойте краставици са станаа`ли мно`о големи...?! Другят му отговаря: Т`ва е, щото са ОГИН! ОГИН СА!"
"Огин са" щото вместо да им сипва "тор" - амониева селитра, по лъжичка, е сипвал "торта" с кофа, и тя е дала "зор" за да порастнат краставиците! Ама само те ли?! То, затуй се говори за "посиняли" деца след здравословно зеленчуково и плодово хранене, при възрастните реакциите са по-други, обикновено ти казват:алергичен си! Т.е. имаш заболяване от неизвестен причинител, което медицината лекува без самата тя да знае как. Алергията почти винаги означава пресищане на организма с "торове". Лечението?! Ами, правиш анализ какви "торове" си поемал като здравословни досега.Опссс! - времето ми свърши
цитирай
34. galatceq - :)) Вярвам ти, че е трудно, но аз о...
10.06.2010 22:52
:)) Вярвам ти, че е трудно, но аз освен това редовно медитирам - много ме поддържа . И не е лошо да се знае, че мисълта ни ще определи дали ще се приспособим към вегетарианството или не . Но това е друга тема !
цитирай
35. zahariada - Дали да не публикуваме....
10.06.2010 23:19
....списъка с Е-тата и бележките за вредността им! Една храна, колкото степента на обработка е по-висока, толкова е по-вредна. Поздрав и хубава вечер!
цитирай
36. reala - Преди години писах тук по темата
11.06.2010 08:05
Побликувах и Е-тата.
Ползвайте ги. Заслужава да си повишим културата като клиенти както на хранителните , така и на други стоки.
А сега нещо от бабите ни:
Никога не оставяйте храна в алуминиеви съдове! Алуминият бързо се окислява и силно отравя!
Е, да, ама аз ползвах алуминиеви съдове за еднократна употреба(тези, които ги има навсякъде и забързаните в ежедневието жени-домакини използват ), готвех в тях и след това фолиото в кофата. Няма миене, търкане на съдове-.... пълна досада.
Завивах закуската на децата си в алуминиево фолио. Печах баници, пилета , всичко във фолиото. Хигиенично, икономично и практично...
Докато един ден разбрах , че:
Алуминиевите окиси увреждат централната нервна система БЕЗВЪЗВРАТНО- с една дума Алцхаймер.
Това ме ужаси!
Изхвърлих алуминия и тефлона , защото и той е същия вредител! На етикетите на продуктите за еднократна употреба никъде не пише как , колко време да ги използваме ЕДНОКРАТНО! Няма законови изисквания към тях. Затова и не пишат хорицата- производители, рекламодатели , всички по веригата до мен (клиента).
Сега не съм „съвременна „ домакиня. Готвя и съхранявам в стъкло.
А колкото до етикетите доста писах и знам какво да чета. Не ги чета вече!, Защото там от където купувам храната няма етикети, а само фактура с данни на производителя и срок на трайност 24 ч. Е, това гледам , малък срок на трайност , малко отрова.
Месото купувам от месаря - от него и каймата , пилето ; от рибаря- всичко рибно, прясно - нищо замръзено или консервирано.
Повече време стоя в кухнята , но си заслужава.
Поздрави galatceq за постинга . Подкрепям стремежа Ти :
„Да знам, значи да греша по-малко„.
Ааа, да (ах, този алуминийи мен ме хвана Алцхаймера ;) ), тук в Италия всеки ден по централната телевизия има предаване „Очите на пазара„. Доста добро предаване по темата.
А в България, незнам да има такова предаване ? Затова пук си имаме баби и техния опит.
цитирай
37. galatceq - . . . . списъка с Е-тата и бележките за ...
11.06.2010 08:44
zahariada написа:
....списъка с Е-тата и бележките за вредността им! Една храна, колкото степента на обработка е по-висока, толкова е по-вредна. Поздрав и хубава вечер!

:) Защо не ? Ще потърся повече по въпроса и ако имаш информация под ръка - можем да направим или съвместен постинг, или поотделно , с линкове към поста на другия - така сме правили с Мисбис и Нео ;)
цитирай
38. ploudinperper - http://ploudinperper. blog. b...
11.06.2010 09:47
http://ploudinperper.blog.bg/politika/2010/06/11/slugite-na-petko-danchev-i-bsp.560169
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2320576
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031