Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2010 16:33 - За състоянието на планетата и какво можем да направим !
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 3620 Коментари: 3 Гласове:
6



Градината с камъните”, “Философската градина”, “Градината на Рьоанджи”... Десетки имена има главната забележителност на японския град Киото и може би най-голямата му ценност. И по десетки начини се тълкува същността, която е вложил преди векове мъдрият монах Соами в петнайсетте необработени и различни по големина черни камъка, пръснати по белия пясък. Дзен-градините са “направени” от камъни и пясък. В градината са разположени петнайсет камъка. А в действителност се виждат само четиринадесет. Петнадесетият не се вижда. Скриват го съседните. Прави се крачка по дървената галерия около пясъчния правоъгълник и отново се виждат четиринайсет камъка. Петнадесетият – същият, който досега е оставал скрит, сега се оказва сред тях, а изчезва друг. Следваща крачка – същият гениално планиран хаос се осъществява отново – оказва се, че откъдето и да погледнеш, един от камъните винаги остава скрит. Това е нагледен модел на познанието и езотерична метафора. Колкото и да търсим, непременно нещо ще остане неизвестно, непресметнато, несъобразено. Сигурни сме, че виждаме всичко, и не ни и идва наум, че има още нещо, което не виждаме. Можете да попитате пълната с хора галерия от противоположната страна на градината – те виждат абсолютно еднакъв брой камъни. Но всеки вижда своите четиринайсет камъка. Може би Соами е искал да каже, че работата не е в камъните, а в хората, които идват в градината? Може би смисълът на градината е в това, че хората възприемат едно и също нещо по различен начин, всеки – по свой? И при това на никой от източните хора не му идва наум да твърди: “Аз виждам света правилно, а останалите – не.” Може би ключът към заложената в “Градината с камъните” идея е конституцията, съставена, както твърдят японските хроники, от принц Сьотоку още през VII век, която и до ден днешен поразява с дълбочината си? “Всеки човек има сърце. А всяко сърце има свои наклонности. Той смята това за добро, а аз – за лошо. Аз смятам това за добро, а той – за лошо. Но съвсем не е задължително аз да съм аз да съм мъдрец, а той – глупак. И двамата сме обикновени хора.”

А когато нещо от казаното в наръчника се стори спорно на читателя

, спомнете си за “Градината с камъните”, където всеки вижда своите четиринайсет камъка.

http://yosif.net/file/zemq.pdf

 

 

 

 

 

 



Тагове:   Какво,   можем,


Гласувай:
6



1. miaa - Здравей Galatceq, поздрави за х...
28.02.2010 16:54
Здравей Galatceq,поздрави за хубавата статия!
Вселената е свещенна , тя разкрива много загадки и чудеса..От нас се иска да сме разумни и дълновидни за да виждаме "отвъд видимото".
Една искрена метафора, която илюстрира желанието на мъдрия човек да живее пълноценно и в сговор с останалите хора ..Аз винаги съм вярвала в доброто и това ми дава оптимизъма да вярвам, че хубавите неща тепърва ни престоят!
Пожелавам ти приятна вечер!
цитирай
2. galatceq - :) Колко е приятно да се прочете т...
28.02.2010 16:58
:) Колко е приятно да се прочете такова мило откровение като твоето ! Да си пожелаем хубавото да е с нас навсякъде :)
И от мен хубава вечер !
цитирай
3. mirandolina - Една...
28.02.2010 20:50
от любимите ми книги разкриващи японската действителност е "Петнайсетият камък от градината на Рьоанджи" от Владимир Цветов. Преди нея за Япония бях чела само на Марко Семов - "За Япония, като за Япония". От двете предпочитам книгата на Цветов.
Благодаря за постинга !
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2320760
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031