Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.12.2009 13:42 - Списък на мудрите - 2
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 5266 Коментари: 1 Гласове:
4

Последна промяна: 09.12.2009 14:5111. БЕЗСТРАШИЕ image
( Контрол над емоциите )
 

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички видове бъбречни заболявания. (Бъбреците имат навика да “акумулират” на физическо ниво собствените ни страхове.)
При стрес, страх от сблъсък и нападение; осигурява контрол над емоциите. Подкрепя оцеляването и победата над злото с помощта на вътрешните сили.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дясната ръка е на височината на гърдите с длан, обърната навън, като че отблъсква. Лявата е на нивото на пъпа, с длан нагоре, като че подпира.
ДОЗИРОВКА:Без ограничение.  12. БРОНХИАЛНА МУДРА image

 

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички видове заболявания на бронхите и при т.нар. повърхностно дишане. Дарява сила, укрепва тялото, ума и душата.
При всички ситуации, в които “не достига въздух” и се чувстваме притиснати от другите или от живота.
Подкрепя процесите на даването и приемането, като хармонизира цялостния цикъл. Животът е организиран и основан на циклите: най-лесно ще го осъзнаем, когато се опитаме да нарушим цикъла на дишането, съставен от неразделните “вдишване” и “издишване” – едното обуславя другото. Всичко на този свят е взаимно; невъзможно е само да даваме или само да получаваме.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върхът на кутрето се поставя в основата на палеца. Върхът на безименния се допира до първата сгъвка на палеца. Средният пръст докосва върха на палеца. Показалецът е изпънат.
ДОЗИРОВКА: Като бърза помощ: 4-6 минути и се преминава към изпълнение на Астма мудра, до нормализиране на дишането. При хронични случаи: Двете мудри се изпълняват по 5 минути, 5 пъти на ден.

 
13.БХРАМАРА image
( Пчелата; алтернатива на медолечението )

 

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: При понижен имунитет, алергични състояния, обриви, секрети в синусите, бронхите и чревния тракт; при нарушена чревна флора в резултат от прекаляване с антибиотици и всички случаи, когато се прилага медолечение.
Подкрепя стремежа да се освободим от страховете и да си изградим емоционален имунитет към света. Засилва търпението и толерантността, работи в полза на адаптационната енергия.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Показалецът ляга в основата на палеца. Върхът на палеца се допира отстрани до нокътя на средния пръст. Безименният и кутрето са изпънати.
ДОЗИРОВКА: 4 пъти дневно по 7 минути; при възможност – 8 пъти дневно по 15-20 минути.

ЗАБЕЛЕЖКА: “Непоносимостта” към нещо е неотделима от непоносимостта към някого, най-често – към самия себе си. Започнете да приемате себе си такива, каквито сте, позволете си да се обичате; след това заобичайте целия останал свят, който има точно толкова право на съществуване, колкото и нас, и алергичните състояния и всичките им проявления ще започнат да изчезват.14. БХУДИ image
( Мудра на течността )

 

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: При пресъхваща уста, сухи и парещи очи; при смущения в бъбреците и пикочния мехур. Подобрява вкусовите усещания, вкл. и вкуса към живота.
Подкрепя стремежа към красота и спокойствие – храната на всяка душа. Балансирайки телесните течности, подкрепя осъзнаването на органичната цялост на живота и на мястото на всичко в тази цялост.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върховете на палеца и кутрето се докосват. Останалите пръсти са свободно изправени.
ДОЗИРОВКА: 3 пъти дневно по 15 минути.

15. БХУМИСПАРША image
( Жест на просветлението; на призоваването )

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: За хармонизиране на “земното” и “небесното”, на “материалното” и “духовното”. Човекът е органичен сбор от всичко – и добро, и лошо; и красиво, и грозно; и ниско, и възвишено.
Противоположностите са “добри” или “лоши”, приемливи или неприемливи само докато са разделени; когато се слеят, те се превръщат в богатство и здраве.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Лявата ръка сочи надолу към земята; дясната сочи нагоре към небето, като разтворено цвете.
ДОЗИРОВКА: Без ограничение.16. БЪРЗО РАЗГРАЖДАНЕ НА СТРЕСА image

 

Първи комплекс:

Ръцете са пред гърдите.

1. Дланите се допират с “гърбовете” си и сочат с пръстите нагоре.
2. Дланите се допират като за молитва и сочат нагоре.
3. Дланите се разтварят и обръщат нагоре към небето, да “приемат”.
4. Дланите се разтварят и обръщат надолу към земята, да “дадат”.
Мисълта и погледът са фиксирани в ръцете.

ДОЗИРОВКА: Без ограничение, макар че са достатъчни по няколко вдишвания за всяко движение.

 

Втори комплекс:

1. Дланите се полагат една върху друга между гърдите.
2. Дланите се полагат една върху друга върху слънчевия сплит.
3. Дланите се полагат една върху друга върху пъпа.
4. Дланите се полагат една върху друга под пъпа.

ДОЗИРОВКА: Без ограничение, макар че са достатъчни 3-5 минути за всяка позиция.

ЗАБЕЛЕЖКА: Основни лечебни жестове за разграждане и лечение на стреса са:
Гиан”, “Притхиви”, “Стълба на небесния храм”.17.ВАДЖРА image
( Гръмотевична стрела; Мълнията )

 

image

 

Първи вариант:

ПРИЛОЖЕНИЕ: При сърдечно-съдова патология, хипертония и нарушено кръвоснабдяване. За профилактика и лечение на говорни разстройства; дихателна и нервна система; щитовидна жлеза.
Дарява мир и духовно могъщество. Концентрира целебната енергия и я насочва към проблемните области.
Ключ към Вишудха, Пета чакра – на гърлото. Подпомага изразяването и творчеството. Подкрепя “освобождаването” на всички нива – физическо (отделителни функции ); емоционално – отрицателни емоции; мисловно – остарели мисловни модели и вредни навици.
ИЗПЪЛНЕНИЕ. Пръстите са сплетени пред гърдите. Палците и показалците са допрени и насочени към небето.
ДОЗИРОВКА: 15 – 20 минути дневно. При хронични състояния – до 3 пъти на ден.

 

Втори вариант:

ПРИЛОЖЕНИЕ: При ниско кръвно налягане; слабост, вялост, виене на свят, влошено кръвообращение.

 

image

 

ИЗПЪЛНЕНИЕ: Палецът на всяка ръка притиска нокътя на средния пръст; безименният притиска нокътя на средния пръст; кутрето притиска нокътя на безименния. Показалците са изправени.
ДОЗИРОВКА: При нужда, или 3 пъти дневно по 5 минути.18. ВАДЖРА ПРАДАМА image
( Жест на непоколебимото доверие )

 

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: Във всички ситуации на съмнение в себе си.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Пръстите на двете ръце са преплетени пред сърцето.
ДОЗИРОВКА: Без ограничение.

 19. ВАРАДА image
( Жест на милосърдие и прошка )

 

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички ситуации, в които трябва да “погребем” миналото, да простим на другите, но и на себе си. Бъдете милостиви към себе си.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Напомня Абхая мудра, но сега дясната ръка лежи на бедрото, в скута или на сърцето. Лявата е насочена надолу, с дланта навън; средният пръст леко “заключва” безименния.
ДОЗИРОВКА:Без ограничение.20. ВАРУНА image
( Мудра на водата )

 

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: При всички заболявания на стомаха и черния дроб; при алергични реакции; при колики и подуване на корема; при задържане на вода или слуз в белите дробове, стомаха, синусите и при повишено отделяне на секрети и слуз, което може да доведе до енергийно блокиране на организма.

При свръхконтрол; вътрешно напрежение, безпокойство и свръхнатоварване; при нервно пренапрежение, при гняв и страх. Подкрепя жизнено необходимата промяна на начина на живот и мислене; балансира приемането и отдаването като основни процеси на живота и взаимоотношенията.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Дясното кутре се допира в основата на десния палец, който леко го притиска. Лявата ръка обхваща дясната отдолу. Левият палец се поставя върху десния.
ДОЗИРОВКА: 3 пъти дневно, 20 до 45 минути.

 21. ВАЮ image
( Мудра на вятъра )

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: При "болестите на вятъра": ревматизъм, радикулит, ишиас, подагра, отоци, тежест, тремор на ръце, шия, глава; смущения в червата; нарушение на индивидуалния ритъм на дишане.
При повишена възбудимост. Дарява спокойствие и невъзмутимост. Чрез балансиране на енергиите на вятъра ( над 50 вида "вятър" в организма) подкрепя осъзнаването и стремежа към целостта на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Възглавничките на показалците допират основата на палците, които леко ги притискат. Останалите пръсти са свободно изправени.
ДОЗИРОВКА: При остри случаи - до постигане на ефект. Отчетливо подобряване настъпва само за няколко часа. При хронични случаи - 5 пъти дневно по 15 минути, в комбинация с Прана мудра, до трайно подобрение.22. ВЪТРЕШНА СЪЩНОСТ image

 

image

ПРИЛОЖЕНИЕ: При медитация с цел навлизане в "непроницаемото". За цялостно хармонизиране на енергиите.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Направете Мудрата на молещия се. Сгънете леко дланите и поставете събраните палци до първа фаланга на допрените кутрета. Образува се триъгълен отвор. Мудрата се поставя пред челото и се гледа през получения отвор, докато е приятно. След това мудрата се сваля под брадичката. Ръцете автоматично ще попаднат на мястото, където според древните мистерии е храмът на душата. Дишането е бавно и равномерно.
ДОЗИРОВКА: Без ограничение.23. ГАНЕША image
( Слонът, който преодолява всички препятствия )

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: Стимулира сърдечната дейност и кръвообращението; засилва сърдечната мускулатура; отваря бронхите.
Освобождава напрежение от всякакъв вид в областта на сърцето и белите дробове. Дарява смелост, упование и откритост към света. Подкрепя действието и спонтанността, откровеността и увереността, "улавянето" на мига, възползването от обстоятелствата.
Отваря Сърдечната чакра. Подкрепя безусловната любов - основата и смисълът на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Едната ръка е с дланта нагоре, а другата - с дланта надолу, плътно пред гърдите, на височината на сърцето. Пръстите на едната ръка залавят пръстите на другата, като брънка от верига. При издишване - опънете ръцете, с напрежение в раменете; при вдишване - отпуснете. Изпълнете 6 пъти. Отпуснете мудрата върху гърдите за почивка. След това разменете ръцете и направете още 6 пъти.
ДОЗИРОВКА: Веднъж дневно.24. ГАРУДА image
( Мистичната птица )

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: Активира оросяването; кръвообращението; съживява и стимулира органите; уравновесява енергийно двете половини на тялото. Облекчава менструални, стомашни и дихателни оплаквания.
Помага при нервно изтощение и спадове в настроението. Подкрепя оцеляването, ясния поглед върху нещата, добрата ориентация във всякакъв аспект. Дарява сила и мощ, умение да се използват обстоятелствата.
Подкрепя осъзнаването на вътрешната свобода и постигането й, в резултат на което човек живее в съзвучие със света и взема от него това, което му се полага.

ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Първи етап. Дясната длан се "плъзва" върху лявата така, че палците се "закачат". Пръстите са събрани. Мудрата се поставя максимално ниско върху корема; след това - на пъпа; след това - върху стомаха.
Втори етап. Мудрата се поставя върху гърдите, но пръстите са разперени и сочат към раменете.
ДОЗИРОВКА: Мудрата има силно действие. Прилага се САМО по 10 вдишвания за всяка позиция. Да се прилага внимателно при високо кръвно налягане.25. ГЕОМЕТРИЧНИ МУДРИ image
( Събиране на енергия )

ПРИЛОЖЕНИЕ: За концентрация на енергия в ръцете.

1. Триъгълник:
Обърнат с върха нагоре: Ниско кръвно налягане, профилактика на инсулт, тежест в главата, безсилие, умствена преумора.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Мурата се поставя пред гърдите или главата. Снабдява с енергия горната част на тялото.

image

 

Обърнат с върха надолу: Високо кръвно налягане, прилив на кръв в главата, дисбаланс на енергиите в горната и долна половина на тялото, характерен за хората в зряла възраст; фибромиома; аденом на простата.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: В легнало положение. Мудрата се поставя на корема, от пъпа надолу. Снабдява с енергия долната част на тялото.

image

 

2. Яйце: Снабдява целия организъм с енергия.

image

 

3. Кълбо. Енергизира всяка от чакрите. Продължителност - брои се от 1 до 9.

4. Пирамида. Осигурява най-висока концентрация на енергията.

image

 

5. Молитвен жест. Постига се висока концентрация на енергията; хармонизиране на лява и дясна половина на тялото, между които се образува енерго-информационен коридор. Мудрата притежава огромна целебна сила.

image

6. Ин-Ян. Образува се мощен енергопоток, който може да бъде насочен към съответните органи, чрез докосване показалеца до следващите пръсти - среден, безименен и кутре. Внимателно при работа с кутрето, може да се усетят неприятни усещания в сърцето. Механизъм на действие: лявата ръка - Ин, отнема болестотворната енергия; дясната - Ян, зарежда с целебна енергия.

image

 

7. Аеродинамичина тръба: Привлича енергията. Насочването на енергията към органите става чрез смяна на пръстите, които оформят тръбите.

image

 26. ГИАН ( ДЖАН; ДЖНАНА; ЧИН ) image
( Мудра на знанието; Мудра на съзнанието )

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: Повишава енергийния потенциал, обменните процеси, кръвообращението. При безсъние, сънливост, високо кръвно налягане и пр. Подобрява енергопроводимостта.
При влошено емоционално състояние: напрежение, тревога, безпокойство, меланхолия, мъка, скръб, депресия. При влошена мозъчна дейност: лоша памет и концентрация, намалена способност за възприемане и усвояване (учебен процес). Стимулира творческата изява. Дарява мир, хармония, покой. Разгражда стреса.
Осигурява цялостен баланс и хармония. Изпълнява се или самостоятелно, или преди всички останали мудри, или след тях, за интегриране с целостта на живота. Любима мудра на мислители, творци, интелектуалци.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Върховете на палеца и показалеца се докосват без натиск. Останалите пръсти са свободно изправени.
ДОЗИРОВКА: Без ограничение.
ЗАБЕЛЕЖКА 1: Ако мудрата сочи към небето, нарича се Джнана; ако сочи към земята, нарича се Чин. Може да се изпълнява за засилване действието на всички мудри: с дясната ръка се изпълнява Джнана или Чин, а с лявата - другата мудра.
ЗАБЕЛЕЖКА 2: Ефектът на Гиан мудра се засилва, когато показалецът докосне не върха, а първата фаланга на палеца. Най-силно е въздействието, когато нокътят на показалеца докосне основата на палеца.27. ГИАН - ДИНАМИЧНА МУДРА image

image  image  image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: Универсално. Осигурява траен лечебен ефект.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: При вдишване пръстите се опъват. При издишване - се докосват, както следва:
Първи етап:
1. Върховете на палеца и показалеца ( ГИАН ); повишава енергийния потенциал, засилва обмяната и кръвообращението.
2. Върховете на палеца и средния ( ШУНИ ); хармонизира действието на черния дроб и жлъчката със стомаха и панкреаса. Осигурява решителност и готовност за изпълнение на дълга.
3. Върховете на палеца и безимения ( РАВИ, СУРИЯ ); хармонизира действието на черния дроб и жлъчката със белите дробове и дебелото черво. Възстановява баланса на нервната система; възвръща душевното спокойствие; отстранява тъгата и депресията.
4. Върховете на палеца и кутрето ( БХУДИ ); усилва умствената дейност; стабилизира психиката; подобрява кръвообразуването; засилва имунитета; укрепва духа.
Втори етап:
Палецът притиска последователно всеки нокът: на показалеца, средния, безименния и кутрето. Пръстите образуват кръгче.
Трети етап:
Палецът притиска последователно показалеца, средния, безименния и кутрето, чиито върхове докосват дланта в основата на палеца. Пръстите образуват кръгче.
ДОЗИРОВКА: 5-30 минути дневно. Дишането е бавно, плавно, равномерно, леко.

 28. ГИАН - ДХАРМАЧАКРА image
( Жест на въртенето на колелото )

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: За хармонизиране на "вън" и "вътре", "горе" и "долу"; символизира безкрайния кръговрат. Подкрепя смисъла на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Двете ръце са пред гърдите; дясната - малко по-високо от лявата; лявата е с дланта към сърцето, дясната - с дланта навън. Изпълнете Гиан мудра: докоснете върховете на палците и показалците. Левият среден пръст докосва мястото, където палецът и показалецът на дясната ръка се събират в кръг.
ДОЗИРОВКА: Без ограничение. Дишане: максимално дълбоко, но леко и бавно.

 

29. ГЛАВА НА ДРАКОН image

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: За профилактика, както и при всички простудни и възпалителни заболявания на белите дробове, горни дихателни пътища, носоглътка. Да се усвои и от децата!
Дарява вътрешна хармония, усилва умствената дейност.
Подкрепя единението с целостта на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ: Показалците и средните пръсти се "заключват". Палците се допират със страничните си повърхности. Безименните и кутретата се преплитат плътно, така че показалците да се долепят един към друг.
ДОЗИРОВКА: За профилактика - 15 минути веднъж дневно. При необходимост: 3-4 пъти дневно по 15 минути.

 

30. ГРЪБ image

image

 

ПРИЛОЖЕНИЕ: Болки или болезнено напрежение в гърба.
При психическо и нервно напрежение.
Осигурява сила, закрила, подкрепа, сигурност. Подпомага осъзнаването на взаимо-зависимостта и взаимносвързаността на различните аспекти на живота.
ИЗПЪЛНЕНИЕ:
Лява ръка: Нокътят на показалеца се допира в първата сгъвка на палеца.
Дясна ръка: Палецът, средният и малкият пръст се събират. Останалите два пръста са изправени.
ДОЗИРОВКА: 4 пъти дневно по 4 минути. При остри състояния - докато подейства.


http://zashto-kak.hit.bg/spisak.htm#svaТагове:   списък,


Гласувай:
4
0Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Путёвки в санатории Белокурихи. Отдых в горном Алтае и других санаториях, пансионатах, базах отдыха России и за рубежом
17.12.2011 11:44
<img>http://www.avs-tur.ru/images/stories/news/rossiya/belokuriha/ot1605/Lechenie%20v%20Belokurihe_150x200.jpg</img>

Отдых и лечение в санаториях.
Что может быть лучше активного отдыха ? Устав от суеты мегаполисов и надоевших офисов, мы стремимся прикоснуться к природе, подышать чистым воздухом, чтобы набраться сил для трудовых будней.
Также, имеются детские санатории, развит отдых и лечение для маленьких гостей курорта.
Пожалуй, сравниться с отдыхом на Алтае может только отдых на курортах Краснодарского края – (Сочи, Геленджик, Анапа, Абрау-Дюрсо), Турции, Греции, Египта. Красота Черноморского побережья с его песчаными пляжами, залитый солнцем, сверкающий морской простор – все это не оставит Вас равнодушным, а порадует, успокоит и исцелит, оставшись в вашей памяти на долгие годы.

<a href=http://www.avs-tur.ru/san/sanatorii-belokurihi/belokuriha.html>белокуроиха санатории</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/zagranpasporta.html>стоимость оформления загранпаспорта пятигорск</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/otzyvy/rossiya/kurort-belokuriha.html>белокуриха для норильчан</a>

<a href=http://www.avs-tur.ru/rossija/lechenie-v-sanatoriyah.html?start=70>оздоравительные санатории россии для дыхательных органов</a>
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 1795099
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9045
Календар
«  Декември, 2018  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31