Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.11.2009 14:20 - Основни принципи на ароматерапията
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 1251 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 28.11.2009 18:11


image

1. Комплексният подход към пациента е основен принцип на ароматерапията.
Днес никой не се съмнява, че не съществуват отделно психически и соматични болести. Няма заболяване, което да не оказва влияние на нашето душевно състояние. Трябва да се лекува болният, а не болестта.

2. Принцип на въздействие върху собствените сили на организма
Ароматерапията предвижда въздействие не само на причините и патологичните изменения при заболяванията. Пред всичко тя е призвана да стимулира и повишава защитните сили на организма.

3. Принцип на индивидуалността
Винаги трябва да помним, че биологично активните вещества на ароматите въздействат на човек чрез неговата психика, обоняние и душа. Затова при лечение е важно да се прилагат само аромати, които са приятни на пациента. Най-силнодействащият аромат няма да даде търсения ефект, ако не е приятен на човека.

4. Принцип на всестранно действие
Ароматът на растенията е комплекс от различни биологично активни вещества, затова един и същи аромати могат да се прилагат при лечение на няколко вида заболявания, а при лечение на някакво конкретно заболяване могат да се използват различни етерични масла. Лавандуловото масло, например, е от най-добрите антисептици, но притежава и способността да оказва седативен ефект, да подобрява настроението, да отстранява умората, депресията и главоболието.

5. Принцип на дозиране
Трябва да съществува чувство за мярка: колкото и ароматът да харесва, на бива да се забравя главната заповед на Хипократ: “Не вреди!”. Съществена роля за ефективността на ароматерапията има дозата. Практиката показва, че по-малките дози могат да постигнат значително по-добър ефект, особено ако проблемът е от емоционално или психично естество. Винаги трябва да се помни: малките дози етерични масла са стимулатори, а големите подтискат жизненоважните процеси в организма. В ароматерапията важи правилото
”повече не означава по-добро”.

6. Принцип на определяне продължителността на курса
Продължителността на всяка процедури и на целия курс е различна. Инхалациите могат да се правят 1-2 пъти дневно в продължение на 7-10 дни, ваните 2-3 пъти седмично, докато изчезнат симптомите на заболяването, а после профилактично по 1-2 пъти седмично. Масажът се прави един път на 2-3 дни, като курсът на процедурите е 10-12.

7. Принцип на съчетаване на ароматерапията с други методи на лечение
Ароматерапията може да се прилага както самостоятелно, така и в съчетание с други нетрадиционни (психотерапия, рефлексотерапия, физиотерапия, масаж) и медикаментозни методи на лечение. Ароматерапията и традиционните методи взаимно засилват действието си. Например, употребата на етерични масла (от лимон, лавандула, чаено дърво и др.) в съчетание с антибиотици засилва действието на антибиотиците 4-10 пъти.

Ароматерапията носи полза само тогава, когато лечението се съчетава с удоволствието.

източник : http://www.vselena.com/aroma_prinzipi.htm



Тагове:   основни,


Гласувай:
2



1. universalnite000 - Днес никой не се съмнява, че не съ...
29.11.2009 18:49
Днес никой не се съмнява, че не съществуват отделно психически и соматични болести. Няма заболяване, което да не оказва влияние на нашето душевно състояние. Трябва да се лекува болният, а не болестта.
Точно така е, а традиционната медицина все още често го пренебрегва ! Чудесни материали публикуваш, продължавай все така :)
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2333758
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930