Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.11.2009 15:07 - Ароматерапия - лечение с удоволствие
Автор: galatceq Категория: Хоби   
Прочетен: 1364 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 28.11.2009 18:15


image

В течение на много векове човекът се е стремил да опознае тайната на ароматите, да ги извлече от растенията и да ги накара да му служат.

Ние използваме аромати още от детството си, правим го просто и естествено и не се нуждаем от специално обучение и термини. Скилидка чесън, ментов или липов чай, настъргана лимонова кора, гаргара с босилек, букет току-що откъснати рози. Ароматите са неделима част от живота ни.

Откъснатите рози бързо увяхват и губят качествата си, листенцата на жасмина изсъхват, а под снега не може да се намери мента. Затова хората са се научили да събират ароматите на растенията и задълго да съхраняват вълшебните им свойства. Като етерични масла ароматите имат по-голяма концентрация, удобни са за използване, предоставят възможност на европейците да оценят прелестта на чаеното дърво или евкалипта.

Ароматите, материализирани в течност, се наричат етерични масла, а начинът на употреба и лечение – ароматерапия.

Ароматерапията е метод за лечение чрез използване на натурални етерични масла, въвеждани в организма през дихателните пътища, кожата и (или) лигавиците.

Повече от 6000 години човечеството познава чудодейното действие на натуралните етерични масла с техните лечебни и пречистващи свойства и неповторими аромати. В наши дни изкуството на ароматотерапията се разпространи по цял свят. Стараем се да намерим равновесието, загубено в съвременния живот, като се обръщаме към древните мъдрости и откриваме отново благотворното действие на ароматичните масла.

Стресовете, замърсяването на околната среда, неправилното хранене, тревожният и застоял начин на живот са вредни за тялото и душата. Аромаптерапията използва могъществото на чистите етерични масла, като въздейства върху обонянието и осезанието и възстановява хармонията.

Историята на използване на етеричните масла в страни като Китай, Индия, Персия и Египет идва от дълбока древност.

Древният Египет действително е бил велика цивилизация в използването и развитието на ароматерапията. В ежедневието си древните египтяни са употребявали множество аромати. Използвали са ги за дезинфекция на въздуха в жилището, за грижа за кожата на тялото, за ароматизиране на вани и бельо. Добавяли са ги към храната и виното. При лечение на много болести Хипократ е препоръчвал на пациентите си всекидневно да вземат ароматизирана вана и да си правят масаж с маслата. Етеричните масла са се прилагали не само в бита и медицината. Древноегипетските жреци са ги използвали по време на религиозни церемонии, за да накарат хората да изпаднат в транс, да влияят активно на съзнанието им и да ги подчиняват на волята си.

Тайните на получаването и прилагането на етеричните масла са били известни само на избрани хора, защото лечебните свойства на ароматите се считали за свръхестествени и се разкривали само на посветените.

Страните от Изтока са имали свои традиции в ароматите. В Индия смятат, че ароматите разкриват душата и настройват ума. Например, при строежа на храмове в разтвора се добавяли етерични масла по тайни рецепти, което не само спомагало за дезинфекция на въздуха в помещението, но и създавал прохлада, предразполагаща към покой, размисъл и медитация.

През цялата си история етеричните масла са били символ на богатство и са били поднасяни като най-ценни дарове. За съжаление, много от тайните на ароматерапията като изкуство за лекуване са изчезнали във вечността заедно с великите империи. Затова сега се налага да ги преоткриваме.

В началото на ХХ век френският химик Рене Морис Гатефос при провеждане на опит в лабораторията случайно изгорил ръката си и я потопил в намиращия се наблизо съд с лавандулово масло. За негово учудване, раната заздравяла доста по-бързо от обикновеното, без да останат никакви белези. Това го заинтересувало и Гатефос започнал да изучава по-подробно свойствата на лавандуловото масло. Точно той е предложил термина “ароматерапия”.

По време на Първата световна война етерични масла от мащерка и лавандула са били използвани за лекуване на огнестрелни рани и стерилизация на инструментариума.

 Етеричните масла са природни антибиотици
– те не само убиват бактериите и вирусите, но и стимулират имунната система. Ние пием антибиотици дори и в онези случаи, когато можем да минем и без тях. Колко по-добре би било да използваме лечебното действие на етеричните масла.

Въпреки че ароматерапията е играла съществена роля при великите цивилизации, днес ние не се връщаме към традиционната медицина от миналото. Изкачваме се на нов кръг на спиралата: прилагане на вече известни и проверени във вековете сведения за ароматите и внедряване на нови на по-високо научно ниво, основаващо се на дълбоко познаване на биологията на човека.

Ароматерапията е чудесен и мъдър, напълно научен метод за профилактика и лечение на много болести. Ясно е, че тя не може да замени класическата медицина с огромното количество фармацевтични препарати. Всяко нещо си има място. Без да отричаме медикаментозното лечение, можем да говорим за очевидните предимства на биологичноактивните вещества на растенията при профилактика и терапия на редица патологични процеси.

Използването на етерични масла ще ни позволи да победим неразположението, да укрепим здравето си и да направим живот си по-добър във всяко отношение.

Внимателно с фалшификатите

 От научна гледна точка етеричните масла са многокомпонентни органични съединения от терпени, спиртове и алдехиди, кетони и други въглеводороди, които етеричномаслените растения изработват.

Понастоящем са известни около 200 етерични масла, които, ако се използват умело, притежават изразено лечебно действие и нямат странични ефекти.

Химичният състав на етеричното масло е много сложен. Количеството органични и неорганични вещества в него варира от 120 до 500. Затова не е възможно да бъде произведено по изкуствен, химичен начин. Ето защо синтетичните масла нямат лечебните свойства на натуралните етерични масла, но също така са и опасни за използване при ароматизиращите лампи и най-вече за вътрешен прием.

Затова, за да запазим здравето си, трябва да се отнасяме предпазливо към този род фалшификати и да помним, че синтетичните или натурализирани (получени по изкуствен начин, но имащи природен аналог) масла могат да се използват само в парфюмерийната продукция.

Ясно е, че синтетичните масла са много по-евтини и нямат “чистия” аромат на природните етерични масла.

източник : http://www.vselena.com/aromaterapia.htm



Тагове:   удоволствие,


Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: galatceq
Категория: Хоби
Прочетен: 2331910
Постинги: 507
Коментари: 2666
Гласове: 9047
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930